تقویم بارداری (نحوه محاسبه سن بارداری)

تقویم بارداری به صورت هفته به هفته، تغییرات بدن مادر و مراحل رشد جنین را از هفتهٔ اول تا چهلم توضیح میدهد. داشتن اطلاعاتی در مورد هفته های مختلف دربارداری به مادران کمک میکند تا بتوانند نکاتی را رعایت کرده و سلامت خود و فرزندشان را تضمین نمایند. در این دوران، به قدری سرعت رشد جنین زیاد است که شرایط جنین، از یک هفته به هفته دیگر کاملا متفاوت بوده و مادر و فرزند هر دو شرایط مختلفی را تجربه مینمایند. اینکه چطور میتوان زمان دقیق زایمان و سن جنین را تعیین نمود؛ به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه در مورد آنها توضیح خواهیم داد. برای دریافت مشاوره بارداری کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه تقویم بارداری میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
تقویم بارداری چیست؟
بعد از اینکه مادران ازبارداری خود اطلاع مییابند؛ همواره هیجان دارند تا بدانند اندازه نوزادشان چقدر است و یا اینکه در چه وضعیتی است. امروزه اطلاع از سن دقیق نوزاد، کار سختی نیست و افراد به روش های مختلف میتوانند از این موضوع مطلع شوند. اما به هر حال این یک موضوع بیاهمیت نیست که تنها صبر کنید تا نه ماهگی به پایان برسد و سپس نوزاد به دنیا بیاید. مادر باید دقیقا بداند که در هفته چندم است و چه مسائلی را باید رعایت کند. در ادامه در این مورد، بیشتر توضیح خواهیم داد. برای آشنایی بیشتر با چگونگی مراحل رشد جنین کلیک کنید.
نحوه محاسبه تقویم بارداری
اما چطور بفهمیم که در هفته چندمبارداری هستیم؟ روش های زیر میتوانند تاریخ تقریبی از روز زایمان نیز به شما بدهند.
آخرین قاعدگی: تقریبا چهل هفته بعد از اولین روز آخرین پریودتان، تاریخ زایمان است.
تاریخ لقاح: این روش برای کسانی مناسب است که تاریخ دقیق تخمگ گذاری و لقاح خود را میدانند.
به کمک آزمایش خونبارداری: هورمونی که در این آزمایش مورد بررسی قرار میگیرد؛ در هفته دهم است که به اوج خود میرسد. از این رو از میزان این هورمون، میتوان متوجه آن شد.
سونوگرافی : سونوگرافی بهترین راه برای تشخیص سن جنین پیش از هفته بیستم است. پیش از هفته دوازدهم، استفاده از این روش لازم نیست.
اندازه گیری رحم : بعد از هفته دوازدهم میتوان از روی اندازه رحم، متوجه سن جنین شد.
زمان انجام آی وی اف: مادرانی که با روش آی وی اف باردار شدند؛ میتوانند سن جنین را از این طریق متوجه شوند.
تقویم بارداری به صورت هفته به هفته
در این قسمت کل دورهبارداری را به سه دوره سه ماهه تقسیم کردیم و در مورد هر هفته به صورت مجزا صحبت خواهیم کرد.
سه ماهه اول هفته یک تا دوازدهم
تقویم بارداری سه ماهه اولبارداری ، به شکل زیر است.
هفته اول
هیچ نشانهٔ فیزیکی ازبارداری وجود ندارد. ممکن است متوجه علائم معمول قاعدگی مانند نفخ یا حساسیت پستانها شوید (چون هنوز تخمک گذاری نشده است). برای آشنایی با نشانه های هفته اول بارداری کلیک کنید.
هفته دوم
در هفته دوم بارداری (بر اساس تقویم استاندارد پزشکی)، هنوز لقاح اتفاق نیفتاده است، اما بدن شما در حال آماده شدن برای تخمک گذاری وبارداری احتمالی است. در واقع، بارداریاز نظر علمی از هفته سوم (پس از لقاح) آغاز میشود، اما محاسبه پزشکی از اولین روز آخرین قاعدگی شروع میگردد. برای آشنایی با شرایط هفته دوم بارداری کلیک کنید.
هفته سوم
در هفته سوم (بر اساس تاریخ آخرین قاعدگی)، لقاح اتفاق میافتد و در واقع این هفته، اولین هفتهٔ واقعیبارداری از نظر علمی است. در این مرحله، سلولهای جنین شروع به تقسیم سریع میکنند و بدن مادر تغییرات هورمونی چشمگیری را تجربه میکند. برای آشنایی با شرایط هفته سوم بارداری کلیک کنید.
هفته چهارم
اکنون بارداری شما به صورت رسمی آغاز شده است! در هفته چهارم بارداری ، جنین بهطور کامل در رحم لانهگزینی کرده و بدن شما شروع به تولید هورمونبارداری (hCG) به مقدار قابلتشخیص میکند. این هفته، اغلب زنان متوجه عقبافتادن پریود خود میشوند و اولین تستهایبارداری مثبت میشوند. برای آشنایی بیشتر با بایدها و نبایدهای دوران بارداری کلیک کنید.
پنجمین هفته
اکنون شما وارد ماه دومبارداری شدهاید! در هفته پنجم بارداری ، تغییرات سریع جنین و بدن شما ادامه دارد و ممکن است علائمبارداری واضحتر شوند. مهمترین اتفاق این هفته، شروع تپش قلب جنین است (هرچند با سونوگرافی شکمی ممکن است هنوز دیده نشود).
هفته ششم
اکنون جنین شما به اندازه یک نخود فرنگی کوچک است! در این هفته، رشد جنین به طور چشمگیری سریع است و اندامهای اصلی شروع به شکلگیری میکنند. همچنین، علائمبارداری در مادر ممکن است شدیدتر شوند. برای آشنایی بیشتر با هفته ششم بارداری کلیک نمایید.
هفتمین هفته
جنین شما حالا به اندازه یک تمشک است! در هفته هفتم جاملگی ، اندامهای اصلی جنین به سرعت در حال تکامل هستند و بسیاری از ساختارهای حیاتی مثل مغز، کبد، انگشتان و… شکل میگیرند. این هفته یکی از مهمترین مراحل رشد جنین محسوب میشود.
هفته هشتم
هفته هشتم بارداری: جنین شما حالا به اندازه یک تمشک بزرگ است!
اکنون جنین به سرعت در حال تبدیل شدن به یک انسان کوچک است! در هفته هشتم، اندامهای حیاتی جنین به سرعت در حال تکامل هستند و بسیاری از ویژگیهای ظاهری شروع به شکلگیری میکنند.
نهمین هفته
برای دریافت اطلاعاتی در زمینه هفته نهم بارداری کلیک نمایید.
- انگشتان دست و پا کاملاً جدا شدهاند (پرده بین آنها ناپدید شده).
- پلکها تشکیل شدهاند، اما تا هفته ۲۷ بسته میمانند.
- لب بالایی کاملاً شکل گرفته و گوشهای داخلی در حال تکامل هستند.
- دستگاه تناسلی شروع به تشکیل کرده، اما هنوز برای تشخیص جنسیت زود است.
- قلب کاملتر شده و حدود ۱۷۰ بار در دقیقه میزند!
- شکل ظاهری: جنین دیگر دم ندارد و بیشتر شبیه انسان کوچکی با سر بزرگ است
هفته دهم
هفته دهم بارداری : گذار از مرحله جنینی به رویانی!
اکنون جنین شما رسماً یک “فِتُس” (رویان) محسوب میشود! این هفته پایان دوره رویانی است و جنین وارد مرحله جدیدی از رشد میشود. در هفته دهم، اندامهای حیاتی کاملتر شدهاند و جنین هر روز بیشتر شبیه انسان کوچکی میشود.
هفته یازدهم
اکنون در هفته یازدهم بارداری جنین شما به اندازه یک انجیر است و در آستانه ورود به سه ماهه دوم قرار دارد. این هفته شاهد رشد انفجاری جنین هستید. چرا که:
- کلیهها شروع به تولید ادرار میکنند (بخشی از مایع آمنیوتیک).
- اندامهای تناسلی در حال تشکیل هستند، اما هنوز با سونوگرافی قابل تشخیص نیستند.
- ریزموجودات (مانند ناخنهای کوچک) روی انگشتان ظاهر میشوند.
- حس لامسه در حال توسعه است (جنین میتواند کف رحم را لمس کند!
هفته دوازدهم
این هفته نقطه عطفی است، چرا که خطر سقط به شدت کاهش یافته و بسیاری از علائم ناخوشایند سهماهه اول در حال محو شدن هستند. جنین در این هفته، اندازه یک آلوست. برای آشنایی بیشتر با شرایط هفته دوازدهم بارداری کلیک نمایید.
سه ماهه دوم بارداری هفته های سیزده تا بیست و هفت
اتفاقاتی که در سه ماهه دومبارداری میافتد را در این قسمت به طور خلاصه توضیح داده ایم. برای اطلاع از شرایط هفته 18 بارداری کلیک کنید.
هفته ۱۳–۱۶: | جنسیت جنین قابل تشخیص است. موهای نازک (لانوگو) روی بدن ظاهر میشود. |
هفته ۱۷–۲۰: | مادر اولین حرکات جنین را احساس میکند (معمولاً بین هفته ۱۸–۲۰). |
هفته ۲۱–۲۴: | چشمان جنین باز میشود و اثر انگشت شکل میگیرد. |
هفته ۲۵–۲۷: | ریه ها تکامل می یابند، اما هنوز کاملاً بالغ نشده اند |
سه ماهه سوم بارداری
در سه ماهه سومبارداری نیز چنین اتفاقاتی به صورت هفته به هفته میافتد.
هفته بیست و هشتم
جنین شما حالا کاملاً شبیه یک نوزاد تازه متولد شده است، فقط کمی کوچکتر! اندازه تقریبی آن مانند یک بادمجان کوچک است. این هفته شروع مرحلهای است که در آن رشد سریع جنین ادامه دارد و بدن شما در حال آمادهسازی نهایی برای زایمان است. برای آشنایی با شرایط هفته بیست و هشتم بارداری کلیک کنید.
بیست و نهمین هفته
در هفته بیست و نهم بارداری جنین شما حالا چشمک میزند. جنین روز به روز هوشیارتر میشود. در این هفته، مغز جنین به سرعت در حال تکامل است و چشمانش میتوانند حرکات را دنبال کنند.
هفته سی ام
این هفته یعنی هفته سی ام بارداری ، مغز جنین به سرعت در حال تکامل است و چربی بدن او افزایش مییابد تا برای زندگی خارج از رحم آماده شود. او حتی میتواند چشمانش را نیز باز و بسته کند.
هفته سی و یکم تا چهلم
هفته ۳۲–۳۵: استخوانها سفت میشوند، اما جمجمه نرم باقی میماند (برای زایمان). برای دریافت اطلاعاتی در زمینه هفته سی و دوم بارداری کلیک کنید.
از هفته 36 تا 40 : جنین معمولاً در وضعیت سربهپایین قرار میگیرد. زایمان از هفته ۳۷ به بعد تکمیل محسوب میشود.
سخن پایانی
با اینکه شرایط مادران و فرزندان آنها متفاوت است؛ اما به طور کلی، همه آنها این فرایند را طی میکنند. تقویم بارداری میتواند روی رژیم غذایی مادران، میزان فعالیت آنها و حتی حالاتی که تجربه میکنند؛ تاثیر داشته باشد. از این رو نباید از کنار این موضوع به سادگی گذشت. مادران باید در این زمینه اطلاعات لازم را کسب کرده و حتی از یک متخصص نیز کمک بگیرند.
برای دریافت مشاوره در زمینه تقویم بارداری میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.