سندرم پیش از قاعدگی PMS
سندرم پیش از قاعدگی PMS از جمله عوامل آزاردهنده برای بسیاری از خانمها است که با استفاده از برخی راهکارهای خانگی نیز قابل درمان است. یکی از علل تغییرات ناگهانی خلق زنان را شروع دوران قاعدگی به شمار میآورند. بسیاری از مردم از این موضوع تنها برای شوخی و مزاح استفاده میکنند. بااین حال، باید بدانیم که برخی از بانوان واقعاً دچار مشکلاتی در این دوره و نیز اندکی پیش از آن میشوند.
این موضوع در بین متخصصان سلامت به سندرم پیش از قاعدگی معروف است و علائم و روشهای درمانی متفاوتی دارد. در عدهای از زنان، این نشانگان باعث اختلال در عملکرد روزمرهشان میشود. به همین دلیل، لازم است با علائم این دوره و نیز برخی روشهای رایج درمانی آن بیشتر آشنا شد. برای دریافت خدمات مشاوره تلفنی زنان کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه سندرم پیش از قاعدگی PMS میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سندرم پیش از قاعدگی PMS
برخی از خانمها، چند روز قبل از شروع دوره ماهانه خود دچار نوساناتی در خلقوخو میشوند. این موضوع همراه با بروز یک سری مشکلات جسمی، باعث ایجاد ناراحتیهایی برای بانوان میگردد. بنابر تعریف متخصصان سلامت روان، سندرم پیش از قاعدگی مجموعهای از سمپتوم های جسمی و مرتبط با خلق است که چند روز قبل از آغاز پریود ماهانه رخ میدهد. گستره و شدت علائم ناشی از این مشکل در افراد مختلف بهصورتی متفاوت بروز میکند. بااینحال، معمولاً میتوان الگویی قابل پیشبینی و تکراری را در هر فرد شناسایی کرد.
روش تشخیص سندرم پیش از قاعدگی
باید در نظر داشته باشیم که هر تغییر هیجانی در زنان نشاندهنده سندرم قبل از قاعدگی نیست. تشخیص بروز این موضوع در افراد نیازمند نظر پزشک یا متخصصان مجرب در این حوزه است. این افراد نشانههای خاصی را در چند سیکل ماهانه هر شخص میسنجند. آنگاه، پس از بررسیهای دقیق در مورد شدت و تکرر آنها، تشخیص لازم را میدهند.
علت اهمیت تشخیص گذاری توسط متخصص آن است که مشکلات دیگر بهاشتباه تحت عنوان pms پنهان نشوند. ازجمله مواردی که ممکن است با سندرم قبل از پریود در خانمها اشتباه گرفته شود عبارتاند از: مشکلات تیروئید، نشانگان خستگی مزمن، افسردگی، اضطراب و سایر اختلالات خلقی. همچنین کمبود برخی ویتامینها یا مواد اساسی در بدن نیز ممکن است باعث بروز علائمی شبیه به این سندرم در افراد گردد.
علائم سندرم پیش از قاعدگی pms
همانطور که قبلاً اشاره شد، شدت و تعداد علائم پی ام اس در هر خانمی متفاوت است. برخی از زنان اذعان میکنند که هرگز چنین ناراحتی را تجربه نکردهاند. از سوی دیگر، عدهای از زنان تقریباً پیش از هر بار دوره ماهانه خود، علائم این سندرم را با چنان شدتی تجربه میکنند که باعث اختلال در عملکرد عادی آنها میشود. بهطورکلی میتوان انواع نشانههای سندرم قبل از قاعدگی در زنان را به دو گروه کلی تقسیم کرد:
نشانههای روانی PMS
- کاهش یا افزایش میل جنسی
- گریههای مکرر
- افزایش تحریکپذیری
- نوسانات خلقی بیشازحد
- حالات اضطرابی
- افسردگی
- ناتوانی در تمرکز
- گوشهگیری و اجتماع گریزی
- کاهش یا افزایش اشتها
- بیخوابی
نشانههای جسمی PMS
- احساس خستگی
- افزایش وزن
- ایجاد نفخ در معده
- آکنه
- افزایش حساسیت و تحریکپذیری پستانها
- گاهش تحمل الکل
- سردرد
- تنش عضلانی
- درد مفاصل
درصورتیکه این علائم بیش از حالت طبیعی برای افراد مشکل ایجاد کنند، احتمال بروز اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی یا PMDD در آنها وجود خواهد داشت. برای آشنایی بیشتر با PMDD یا سندرم ملال پیش از قاعدگی کلیک کنید.
علت ابتلا به سندرم پیش از قاعدگی pms
اینکه چرا برخی از زنان دچار علائم سندرم پیش از قاعدگی میشوند هنوز برای متخصصان ناشناخته است. بااینوجود، تعدادی از عوامل تأثیرگذار بر آنکه تاکنون شناختهشدهاند، به شرح زیر هستند:
نوسانات هورمونی
میزان هورمونهای مختلف بدن بهصورت دورهای تغییراتی میکند. این موضوع باعث میشود کارکردهای اعضای بدن نیز هماهنگ با نوسانهای هورمونی، تغییر میکنند. بنابر نظر کارشناسان، حالات متغیر خلقی و برخی مشکلات جسمی میتواند به همین دلیل رخ دهد.
تغییر سطح مواد شیمیایی در مغز
مواد انتقالدهنده شیمیایی در مغز کنترلکننده رفتارهای مختلف انساناند. برای مثال تغییر سطح سرتونین مغز، نقش مهمی در بروز علائم PMS دارد.
ناراحتیهای خلقی
بر طبق نتایج گزارشات بالینی، برخی از زنان مبتلابه PMS، به اختلالهای خلقی ازجمله افسردگی مبتلا هستند. این موضوع، ازنظر عدهای از کارشناسان نشاندهنده وجود رابطه بین بروز نشانههای سندرم پیش از قاعدگی و افسردگی است. البته لازم به ذکر است که تنها داشتن افسردگی باعث ایجاد PMS نمیشود.
برای آشنایی با اقدامات و معاینات پیش از بارداری کلیک کنید.
رفع سندرم پیش از قاعدگی
روشهای متنوعی برای درمان علائم آزاردهنده این سندرم استفاده میشود. ازجمله رایجترین اقدامات در این حوزه به شرح زیر هستند:
دارودرمانی
برای استفاده از داروهای درمانی برای کاهش علائم سندرم قبل از پریود، بهتر است نظر متخصص را در نظر گرفت. بسیاری از افراد از یک داروی یکسان، نتایج متفاوتی میگیرند. بااینحال، برخی از معروفترین داروهای مورد مصرف برای بهبود سندرم پیش از قاعدگی عبارتاند از:
- داروهای ضدافسردگی مهارکننده باز جذب سروتونین (SSRI)
- مواد ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID)
- داروهای ادرارآور یا دیورتیک ها
- انواع مسکنها
درمانهای رفتاری
برخی عادات رفتاری در زندگی افراد باعث افزایش ناراحتیهای جسمی در طول دوران PMS میشود. درصورتیکه این قبیل عادتها را با رفتارهایی سالمتر جایگزین کنیم، میتوانیم از بروز یا شدت بسیاری از ناراحتیهای این دوران بکاهیم. ازجمله راهبردهای مناسب برای تغییر رفتار عبارتاند از:
- استفاده از مواد غذایی سالم بهخصوص در دوران قاعدگی و پیش از آن
- استفاده محدود از نمک و غذاهای شور در وعدههای غذایی
- مصرف کلسیم
- عدم استفاده از کافئین و الکل در طول دوران قاعدگی
- مصرف قرص آهن
- تبدیل ورزش به بخشی از اقدامات روتین روزانه
- داشتن خواب کافی
- استفاده از تمرینات آرامسازی و یوگا برای کاهش استرس روزانه
درمان های سنتی و خانگی سندرم پیش از قاعدگی
برخی از روشهای قدیمی برای کاهش علائم آزاردهنده PMS که توسط عده زیادی مفید گزارششدهاند، به شرح زیر است:
- طب سوزنی
- مصرف داروهای گیاهی مانند زنجبیل، رازیانه و روغن پامچال
- دمنوش بابونه، دارچین یا زنجبیل
برای دریافت مشاوره در زمینه سندرم پیش از قاعدگی PMS میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی ذهن نو تماس حاصل نمایید.