رابطه سمی | 8 راه برای بیرون آمدن از رابطه سمی
رابطه سمی چیست؟ به چه روابطی سمی میگویند؟ چرا باید از روابط سمی دوری کرد؟ واژه رابطه سمی در سال 1995 توسط لیلیان گلاس ابداع شد. روابط سمی فقط عاشقانه نیستند و شامل اعضای خانواده، دوستان و همکاران نیز میشود. در واقع رابطه سمی به طور جدی روح و روان شما را بازی میدهد. آسیب های جبران ناپذیری وارد میکند و باید هزینه های زیادی بابت خرج آسیبهای وارد شده بدهید. در روابط سمیافراد از یکدیگر حمایت نمیکنند، حسادت و بی صداقتی موج میزند و در نهایت تعهدی در رابطه وجود ندارد. برای اطلاع از نشانهها، راهکارها و نکاتی پس از رهایی از رابطه سمی همراه ما باشید.
رابطه سمی
اصطلاح رابطه سمی را لیلیان گلاس در سال 1995، متخصص ارتباطات و روانشناسی در کالیفرنیا، در کتاب مردم سمی ابداع کرد. منظور از رابطه سمی یعنی: رابطه ای که در آن اشخاص از یکدیگر حمایت نمیکنند. درگیری، دعوا و بحث، تضعیف دیگری، رقابت ناسالم و بی احترامی در این روابط مشهود است.
لیلیان گلاس این نوع روابط را نامطلوب نامید و گفت کسانی که درگیر این رابطه هستند احساس خستگی و ناراحتی دارند. طوری که رفتار بد و دعوا نسبت به رفتار خوب بیشتر است. البته اینکه رابطه سمی فقط رابطه عاشقانه نیست، روابط خانوادگی، حرفه ای، دوستانه و والد-فرزندی نیز شامل میشود.
برای آشنایی بیشتر با نشانه های رابطه ناسالم کلیک کنید.
ویژگی های فرد سمی
کسانی که مبتلا به بیماری های روانی، افکار و احساسات زیر هستند بیشتر در معرض رابطهسمی قرار خواهند گرفت. در ادامه برخی از این بیماری ها را نام برده ایم.
برای درک بهتر کسانی که رفتار با دست پس زدن با پا پیش کشیدن را دارند کلیک کنید.
- اختلال دو قطبی
- افسردگی اساسی
- افسردگی پنهان
- افرادی که احساسات حساس دارند
- از نظر عاطفی ضعیف هستند
- افکار پارانویید
- غیر قابل اعتماد
- حسود
- خودخواه
- منفی نگر
- افراد دچار اختلالات شخصیت به خصوص اختلال شخصیت خودشیفته
- بی ادب
حتما از صفحه اینستاگرام ذهن نو دیدن نمایید.
نشانه های رابطه سمی
معمولا اغلب کسانی که در رابطه سمی هستند، احساس خوشحالی ندارند. از فردی که با آن در رابطه سمیاند (شریک عاطفی، دوست، همکار، والدین و….) خسته و گریزانند. اگر از آن ها درباره احساس و وضعیت شان بپرسید جواب های زیر را میدهند. برای آشنایی بیشتر با نحوه مرور رابطه با چند سوال کلیک کنید.
- سوء استفاده فیزیکی و کلامی میشود
- دائم احساس بیاحترامی و بی ارزشی میکنید
- نیازهای شما در رابطه بر طرف نمیشود
- هرکاری انجام دهید طرف مقابل اعتمادش جلب نمیشود
- به تدریج اعتماد به نفس خود را از دست میدهید
- مدام احساس تحقیر و پشیمانی میکنید
- احساس افسردگی و خستگی دارید
- دائم احساس عصبانیت میکنید
- وقت و انرژی زیادی را صرف روحیه دادن به طرف مقابل میکنید
- حتی اگر تقصیری نداشته باشید، شما را مقصر میداند
- در روابط سمی گیر دادنهای الکی زیاد است
- ممکناست پس از دعوا در طول روز با یکدیگر صحبت نکنید
- از یکدیگر هیچگونه حمایتی نمیکنید
- اگر در رابطه احساس حسادت و پشیمانی کردید، رابطه سمی دارید
- در روابط سمی در طول روز استرس به همراه شماست
- در روابط سمی ، دروغ و بی اعتمادی جریان دارد
- اجبار به قطع روابط دوستانه و خانواده نشان از رابطه سمی است
- احساس بی لیاقتی و بی فایده بودن دارید
- به یکدیگر اطمینان ندارید
- از ظاهر شما ایراد میگیرد
- در روابط جنسی عملکرد خوبی ندارد
- در روابط سمی طرف مقابل دائم در حال مقایسه است
- شک و کنترل گری وجود دارد
- بر خواستههای خود پافشاری میکنند و خودخواهند
- زوجین جدا از هم زندگی میکنند
- ابراز علاقه در رابطه سمی بسیار کمرنگ است
- همدلی و خوش رفتاری وجود ندارد
- درگیری ها و دعوا تمام شدنی نیست
برای آشنایی با معایب و پیامدهای کمک مالی به دوست پسر کلیک کنید.
مشکلات افراد دارای رابطه سمی
روابط سمی تاثیر بسزایی بر سلامت روان فرد خواهد گذاشت. این افراد دائم ناراحت و خسته هستند. کسانی که داخل رابطهسمی قراردارند به اختلالات مشابهی مبتلا میشوند. این اختلالات و بیماری ها عبارتند از؛
- افسردگی
- اضطراب
- استرس
- اختلال خواب
- اختلال خوردن
- احساس دائمی غم
- کاهش عزت نفس
راهکار برای بهتر کردن رابطه سمی
ماندن در رابطه سمی به مرور زمان به روح و روان شما آسیب وارد میکند. این احساس خستگی، در بند بودن و حقارت به مرور زمان طاقت فرسا میشود. اما تمامی روابط سمی پایان تلخی نخواهد داشت. به کمک روانشناس و خواست زوجین این مشکل حل شدنی است. در ادامه راهکارهایی برای بهیود روابط سمی در نظر گرفته ایم. برای آشنایی با اصول دوستی دختر و پسر کلیک کنید.
1. همدلی کنید
بهترین راه برای بهبود رابطه سمی، درک متقابل است. با مشاهده مسائل از نگاه همسرتان با او همدلی کنید و دیدگاه او را درک کنید.
2. به یکدیگر اعتماد کنید
رابطه ای که بر اساس بی اعتمادی بنا شده باشد رابطه سمی است. برای اصلاح این رفتار به دنبال اعتماد کردن باشید تا رابطه با آرامشی داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان بی اعتمادی کلیک کنید.
2. اشتباه خود را بپذیرید
یکی از راهکارها برای بهبود روابط سمی، پذیرش اشتباهات است. با قبول اشتباهات خود و تکرار نکردن دوباره، از شدت دعوا و بحث کاسته میشود.
3. نبش قبر نکنید
با فراموشکردن اشتباهات گذشته و اتفاقاتی که موجب اذیت شما شده است، آرامش بدست خواهید آورد و بر مسائل موجود تمرکز خواهید کرد.
4. ابراز علاقه کنید
گاهی زوجین با دعواها و بحث هایی که پیش میآید ابراز علاقه را فراموش میکنند. محبت و ابراز علاقه چاشنی رابطه سالم است.
5. مشکلات خود را بیان کنید
با بیان دوستانه مشکلات و ناراحتی ها به همسر خود اشتباهاتش را بگویید. از او بخواهید که بحث آزاد داشته باشید و خواسته های خود رابیان کنید.
6. از روانشناس کمک بگیرید
بهترین راه و مطمئن ترین درمان دریافت کمک از روانشناس است. با کمک و مشورت از روانشناس ریشه بحث و رابطه سمی شما بررسی خواهد شد و راهکارهای مفید به شما ارائه خواهد شد.
برای دریافت مشاوره تلفنی کلیک کنید.
چه زمانی رابطه سمی را باید تمام کرد؟
با تمام تلاشها و راهکارهایی که خرج رابطه سمی کردهاید، اگر وضعیت باز هم به همان شکل ادامه دارد بهتراست به کمک روانشناس از این رابطه خارج شوید. در نظر داشته باشید که ماندن در رابطه سمی، سلامت روانی شما را به خطر میاندازد. و عاقلانه ترین راه خارج شدن از این رابطه است. با آسیب هایی که بر روان شما وارد میشود، احتمال بروز اختلالات افزایش مییابد.
تغییر نوع رابطه نیز راهی برای خارجشدن از رابطه سمی است. شما شاید نتوانیدبا والدین و خواهر و برادرتان قطع رابطه کنید. در چنین شرایطی باید نوع ارتباط تان را تغییر دهید.
یک تحقیق در دانشگاه میشیگان در سال 2016 نشان داد که استرس و کیفیت رابطه به طور مستقیم بر سیستم عروقی-قلبی اثر گذار است و در طولانی مدت سبب آسیب به سلامت جسمانی شما خواهد شد. حتی ممکن است این روابط شما را به سمت نوشیدن الکل و مصرف مواد مخدر، سیگار سوق دهد.
نکاتی پس از تمام شدن رابطه سمی
زمانی که از رابطه سمی خارج میشوید مسلماً آسیب هایی وجود دارد که به شما وارد شده است. اما نکاتی برای رفع این آسیب ها وجود دارد که در ادامه اشاره کرده ایم.
- خودتان را دوست داشته باشید تا بتوانید دیگران را نیز دوست داشته باشید
- ورزش را فراموش نکنید به طور روزانه حتی 30 دقیقه پیاده روی کنید
- وعده های غذایی که برایتان لذت بخش است میل کنید
- خودتان را مقصر رابطه گذشته ندانید
- خود را سرگرم کارهایی که دوست دارید کنید
- مراحل سوگواری را بگذرانید
- واقع بین باشید که رابطه سمی گذشته جز آسیبهای روانی برای شما چیزی ندارد
- رفتارهای فرد مقابلتان را فراموش کنید و مانع از نشخوار فکری تان شوید
- آسیب هایی که به شما وارد شده را ببخشید تا آرامش را به خودتان هدیه دهید
- از رابطه گذشته تان درس بگیرید و در دام رابطه سمی دیگری نیافتید
- بر افزایش عزت نفس خود کار کنید تا عزت نفس نابود شده خود را بازیابید. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با افزایش عزت نفس کلیک کنید.
- کمک از روانشناس را در برنامه هفتگی خود قرار دهید
کلام آخر
ماندن در رابطه سمی مشکلات زیادی را به همراه دارد، اما رهایی از آن هم کم دردسر نیست. اینکه عاشق باشید رها شدن از رابطه و فکر به جداشدن از عشقتان نیز ترسناک است. اما گاهی روابط سمی آنقدر به شما آسیب وارد میکند که خسته و کلافه به دنبال راهکار و یا جدایی هستید. برای رسیدنبه راهکار هرگز به دنبال خود درمانی نباشید و برای بدست آوردن بهترین راه حلها از روانشناسان حرفه ای کمک بگیرید. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت حضوری و تلفنی به مراجعان خدمات ارائه میدهد. برایکسب اطلاعات بیشتر با شماره درج شده تماس حاصل فرمایید.
،دریافت مشاوره در زمینه رابطه سمی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره رابطه با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.