بعد از ترک چه اتفاقی می افتد ؟ | تغییر چهره بعد از ترک

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

برای مراقبت های بعد از ترک به چه نکاتی باید توجه کرد؟ متاسفانه برخی از افراد فکر می‌کنند بعد از یک دوره سم زدایی یا ترک چند هفته‌ای دیگر به سمت‌اعتیاد بر نمی‌گردند اما آمارها نشان می‌دهد که بازگشت دوباره به سمت‌اعتیاد در افرادی که یک بار ترک کرده‌اند تقریبا 80 درصد است. بیشترین خطر برگشت‌اعتیاد به 60 روز نخست پس از ترخیص از کمپ ترک‌اعتیاد مربوط می‌شود. در واقع هر چه مدت طولانی‌تری ازترک بگذرد، ریسک بازگشت دوباره کمتر است. با آگاهی از نکات مهم ترک‌اعتیاد و همچنین کمک گرفتن از روانشناس می‌توانید این احتمال را تا حد زیاد کاهش دهید. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه مراقبت های بعد از ترک‌ ، تغییر چهره بعد از ترک می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی ترک‌اعتیاد با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

بعد از ترک چه اتفاقی می افتد ؟

ترک فرایندی است که بدن و مغز به تدریج به حالت طبیعی باز می گردند. تغییرات فیزیولوژیکی و روانی در بازه های زمانی مختلف رخ می دهد که در جدول زیر شرح داده ایم.

بعد ترک علائم جسمانی وضعیت روانی
24 ساعت اول
شروع علائم ترک بسته به نوع ماده مصرف (مثل هروئین، کوکائین، متادون، شیشه، تریاک، الکل و …) متفاوت است اضطراب، تحریک پذیری و وسوسه مصرف
در مواد افیونی (مثل تریاک، هروئین): آبریزش بینی، تعریق، بیقراری، درد عضلانی، بی خوابی
در محرک ها (مثل شیشه و کوکائین): خستگی شدید، افسردگی، افزایش اشتها
در الکل یا بنزودیازپین ها: خطر تشنج در این مرحله وجود دارد.
48-72 ساعت بعدی
در مواد افیونی: اسهال، استفراغ، لرز، گرفتگی عضلات، افزایش ضربان قلب افسردگی، ناامیدی و احساس پشیمانی ممکن است شدید باشد
در محرک ها: افسردگی شدید، افکارخودکشی، خواب آلودگی یا بی خوابی
خطر تشنج و دلیریوم در بنزودیازپین ها/ الکل بالاست
3 – 7 روز
بدن شروع به تطبیق می کند وسوسه هنوز قوی است
علائمی مثل تعریق، لرز و درد عضلات کاهش می یابد ممکن است نوسانات خلقی (از عصبانیت تا افسردگی) وجود داشته باشد
سیستم گوارش به حالت عادی بر می گردد (کاهش اسهال و تهوع) خواب شروع به بهبودی می کند، اما ممکن است کابوس های شدید دیده شود
1- 2 هفته
انرژی بدن در حال بازگشت است افسردگی و اضطراب ممکن است باقی بماند
اشتها طبیعی تر می شود تمرکز و حافظه کمی بهتر می شود
در مواد افیونی، بدن دیگر به دوز روزانه وابسته نیست وسوسه مصرف هنوز وجود دارد، اما کنترل آن راحت تر می شود

1تا 3 ماه

عملکرد کبد، کلیه و سیستم ایمنی بهتر می شود مغز شروع به تولید طبیعی دوپامین می کند
اگر مواد تزریقی مصرف می شد، جای زخم ها شروع به بهبود می کند وسوسه های ناگهانی هنوز وجود دارد
وزن بدن به حالت طبیعی بر می گردد (در صورت تغذیه سالم) PAWS (علائم پس ترک حاد) ظاهر می شود: خستگی، بی حوصلگی، افسردگی خفیف، مشکل در خواب
3 ماه تا یک سال بعد اکثر اندام ها (مثل کبد، ریه و قلب) ترمیم شده اند وسوسه مصرف به طور چشمگیری کاهش می یابد
خطر بیماری های ناشی از مصرف (مثل ایدز و هپاتیت) کاهش می یابد فرد احساس بازگشت به زندگی طبیعی می کند
اگر سیگار هم ترک شده باشد، ریه ها در حال پاکسازی هستند انگیزه و لذت های طبیعی (مثل ورزش، روابط اجتماعی) جایگزین مواد شده اند
PAws به تدریج از بین می رود
1سال بیشتر بدن تقریبا به طور کامل بهبود یافته است فرد به زندگی عادی بازگشته وممکنه حتی احساس کند که “قویتر از قبل” است
خطر بازگشت کاهش می یابد، اما همچنان نیاز به هوشیاری وجود دارد بسیاری از افراد در این مرحله به دنبال اهداف جدید (تحصیل، شغل، خانوده) هستند

ترک موادمخدر یک فرایند تدریجی است و هر چه زمان بیشتری ازترک بگذرد، بهبودی عمیق تر می شود. مهمترین چالش در ماه های اول مقابله با وسوسه و PAWS است. حمایت روانی، ورزش، تغذیه سالم و مشاوره می توانند به تسریع بهبودی کمک کنند.

مراقبت های بعد از ترک با دوره های مشاوره و گروه‌درمانی

مشاوره بعد از ترک اعتیاد

بهتر است قبل از مراجعه برای ترک این عامل را در نظر بگیرید که مرکز ترک اعتیاد مورد نظر شما برنامه‌هایی برای دوره‌های پس از‌ترک نیز داشته باشد، این برنامه‎ها باید شامل مشاوره، معاینه و آزمایشات پزشکی و همچنین گروه درمانی باشند.

مشاوره بعد از ترک

اغلب افراد برای فرار از چالش‌های روحی روانی خود به‌اعتیاد روی می‌آورند و پس از ترک نیز همین چالش‌ها می‌توانند دلیل بازگشت به‌اعتیاد باشند. علاوه بر این مصرف مواد چالش‌های روانی بیشتری را نیز برای فرد ایجاد می‌کند.

پژوهش‌ها نشان داده افرادی که تجربه یک دوره‌اعتیاد جدی را دارند اغلب از شهامت کمی برخوردارند. چه در دوره مصرف و چه در دوره‌ترک دچار افسردگی و اضطراب می‌شوند، مهارت‌های حل مسئله را بلد نیستند و اغلب به جای حل مشکلات خود از آن‌ها فرار می‌کنند. به طور معمول ریسک خودکشی نیز در این افراد بالاتر است.

از این جهت اهمیت دارد که حتما افراد بعد از ترک، در جلسات مشاوره شرکت کنند یا از مشاوره تلفنی و آنلاین کمک بگیرند.علاوه بر درمان مشاوران می‌توانند با ایجاد انگیزه و هدفمندی در فرد، او را در راه درست دوری از مواد قرار دهند. برای درمان افسردگی ناشی از ترک کلیک کنید.

رفتار درمانی بعد از ترک

روش رفتار درمانی در مشاوره متمرکز بر موقعیت و پاسخ است و برای  درمان عادت‌های مخرب بسیار سودمند عمل می‌کند. از آنجایی که‌اعتیاد علاوه بر وابستگی جسمانی و روانی نوعی عادت محسوب می‌شود، رفتار درمانی برای عدم بازگشت به عادت‌اعتیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شناخت برانگیزنده‌ها یکی از روش‌های رفتار درمانی است. در این روش محرک‌ها به دو گروه درونی و بیرونی تقسیم می‌شوند. محرک‌های بیرونی به شرایط و محیطی گفته می‌شود که فرد با قرار گرفتن در آن محیط‌ها دچار وسوسه مصرف می‌شود. محرک‌های درونی نیز به حالات روحی و روانی گفته می‌شود که فرد با دچار شدن به آن‌ها ممکن است به مصرف روی بیاورد. بعداز شناخت این محرک‌ها می‌توان با جایگزینی، ترک موقعیت و بالا بردن سلامت روانی فرد او را درمان کرد.

بیشتر بخوانید : وسوسه بعد از ترک

گروه درمانی بعد از ترک

گروه درمانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چرا که علاوه بر تقویت کردن انگیزه فرد باعث می‌شود بیمار بعدازترک در جمعی سالم با افراد شبیه به خود قرار بگیرد. این گروه‌ها خارج از مراکزترک هم وجود دارند و شما با جست و جویی ساده می‌توانید آن‌ها را پیدا کرده و به جمعشان ملحق شوید.

تغییر چهره بعد از ترک

ترک مواد مخدر تأثیرات قابل توجهی بر ظاهر و چهره فرد می‌گذارد، زیرا بدن به تدریج از تأثیرات مخرب مواد پاک می‌شود. درحدول زیر، تغییرات چهره پس ازترک را در بازه‌های زمانی مختلف بررسی می‌کنیم.

تغییر چهره بعد از ترک

📌 چه عواملی به بهبود چهره پس از ترک کمک می‌کند؟

✅ آبرسانی کافی (نوشیدن آب زیاد)

✅ تغذیه سالم (میوه، سبزیجات، پروتئین)

✅ خواب منظم (۷-۸ ساعت در شب)

✅ ورزش (افزایش جریان خون و اکسیژن‌رسانی به پوست)

✅ پرهیز از سیگار و الکل (برای جلوگیری از پیری پوست)

مراقبت های ضروری بعد از ترک

یکی از موارد مهمی که در کنار برنامه‌ترک باید به آن پرداخته شود، برنامه غذایی مناسب و ورزش است. در واقع در کنار جلسات مشاوره که حتما باید دریافت شود، تغذیه مناسب می‌تواند به تقویت بدن بعد از ترک کمک کند. داشتن وضعیت جسمانی بهتر با کاهش فشارها و علائم‌ترک ریسک بازگشت به‌اعتیاد را کاهش می‌دهد.

ورزش بعد از ترک

ورزش کردن به خصوص پیاده روی باعث کم شدن استرس در فرد می‌شود، حالت‌های افسردگی را از بین می‌برد و انرژی فرد را افزایش می‌دهد. همچنین باعث پر کردن اوقات فراغت شده و بدین گونه ریسک بازگشت به‌اعتیاد را کم می‌کند.

مصرف آب

آب و انواع نوشیدنی‌ها باعث دفع سموم از بدن شده و همچنین کمک می‌کنند بعدازترک موادمخدر، پوست و چهره بهتری پیدا کنید. مصرف روزانه 8 لیوان آب برای بدن ضروری است و همچنین جلوی پرخوری‌های بعدازترک را هم می‌گیرد.

رژیم غذایی سالم

برای داشتن یک رژیم غذایی سالم بعد از ترک بهتر است زیر نظر دکتر تغذیه قرار بگیرید. به طور کلی باید 6 وعده غذایی سبک را به صورت منظم مصرف کنید. از کافئین و شیرینی‌جات تا حد ممکن دوری نمایید چرا که باعث نیاز دوباره بدن به مواد می‌شوند.
علاوه بر این برای باسازی بدنتان بعدازترک، چربی‌های اشباع را کنار گذاشته و فراورده‌های خانگی و طبیعی مصرف کنید تا سلامتی دوباره شما برگردد.

برای آشنایی با بهترین رژیم غذایی و غذاهای مفید برای ترک کلیک کنید.

جلوگیری از آثار منفی بعد از ترک

هر ماده مخدری آثار منفی زیادی بر روی جسم و روان مصرف کننده می‌گذارد. با ترک، عوارض ناخواسته زیادی نمود پیدا کرده و می‌توانند موجب بی‌انگیزگی و بازگشت بیمار به مصرف شوند. بنابران برخورد و رفع این عوارض اهمیت زیادی دارد. برخی از این آثار به شرح زیر هستند.

بیشتر بخوانید : اعتیاد به چند ماده

مشکلات جنسی

کاهش میل جنسی، ناتوانی در نعوظ، زود انزالی، خشکی واژن و… از جمله عوارض ناشی ازترک هستند. اکثر مواد مخدر بر روی سیستم اعصاب مرکزی تاثیر می‌گذارند، همان سیستمی که در چرخه پاسخ جنسی نقش اساسی دارد، با به هم خوردن تعادل این سیستم کارایی آن هم تحت تاثیر قرار می‌گیرد. وقتی از روش‌های‌ترک استاندارد استفاده نشود، بیشترین آسیب به این بخش وارد شده و مشکلات آتی به وجود می‌آید. برای جلوگیری از مشکلات جنسی پس از ترک کلیک کنید.

به هم خوردن سیکل خواب و مراقبت های بعد از ترک

تغییرات شیمیایی بدن بر روی میزان خواب هم خودش را نشان می‌دهد. این بی‌خوابی‌ها موجب مشکلاتی چون پرخاشگری، افسردگی، افزایش وسوسه به مصرف و…. می‌شوند. پس حتما باید برای رفع آن به درمانگر خود اطلاع دهید. برای درمان بی خوابی بعد از ترک کلیک کنید.

مشکلات گوارشی

معمولا ترک مواد افیونی، باعث بروز مشکلات گوارشی می‌شوند. متاسفانه داروهای جایگزین مثل متادون و بی 2 نیز به گوارش آسیب بیشتری وارد می‌کنند. پس حتما باید با کمک تغذیه و ورزش و راهنمایی‌های درمانگر مشکلات گوارشی ناشی ازترک را برطرف کرد.

اختلالات روانی و مراقبت های بعد از ترک

پس از ترک، اختلالات روانی متعددی ممکن است بروز پیدا کنند. این موضوع در مورد بیمارانی که پیش از مصرف نیز دچار ناراحتی‌هایی بوده‌اند، بیشتر نمود پیدا می‌کند. افسردگی، اضطراب، هذیان و توهم، پرخاشگری، ناتوانی در برنامه ریزی و تصمیم گیری و… از جمله این اختلالات هستند.

مزایای استفاده از برنامه های مراقبتی

ترک‌فرایند ساده ای نیست. در واقع افراد حتی بعداز آن نیز مشکلات زیادی را تجربه می‌کنند. به همین دلیل بهتر است افراد برای این دوران برنامه مشخصی داشته و همواره درمان را ادامه دهند. مزایای استفاده از برنامه های بعدازترک؛ جلوگیری از بازگشت فرد به‌اعتیاد است. همچنین برنامه او نظم مشخصی گرفته و به همین دلیل قطعا احساس بهتری خواهد داشت. سلامت جسمانی و روانی روانی با استفاده از این روش ها، از مهم ترین آثار این برنامه هاست.

ویژگی های روش های مراقبت های بعد از ترک

به طور کلی روش هایی که بعد از ترک به کار گرفته می‌شوند؛ ویژگی هایی دارند که بر اساس آنها افراد معتاد و خانواده های آنان می‌توانند از دقیق بودن و همچنین اثربخشی این روش ها اطمینان حاصل کنند. یکی از این ویژگی های هدفمندی این روش ها است که قطعا اصلی هدف آنها، برگرداندن فرد معتاد به زندگی طبیعی و جامعه است. از طرفی فرهنگ سازی برای دیگران و جامعه در جهت پذیرش این افراد خواهد بود. البته اصلی ترین ویژگی این برنامه ها، درمان و ترک است.

بیشتر بخوانید : درد جسمانی ترک

سخن پایانی

با اینکه ترک بیمار بسیار مهم است؛ اما فراموش نکنید که مراقبت های ویژه از او باید بعد از درمان نیز ادامه یافته و فرد تحت نظارت و حمایت باشد. اینکار با روش های مختلفی امکانپذیر است و خانواده ها در این هنگام، نقش مهمی ایفا می‌کنند. استفاده از روش های درمانی مختلف بعدازترک، تا حد زیادی از بازگشت مجدد به‌اعتیاد جلوگیری کرده و باعث بهبودی شرایط جسمانی و روانی فرد می‌گردد. بهتر است خانواده و اطرفیان از این روش ها اطلاع پیدا کرده و در این زمینه از یک مشاور نیز کمک بگیرند.

برای دریافت مشاوره در زمینه مراقبت های بعد از ترک ، تغییر چهره بعد از ترک می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی ترک با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

خانواده چه تاثیری بر وضعیت ترک و مراقبت های بعد از ترک دارند؟

چون برخی عوامل خانوادگی باعث بروزاعتیاد در فرد می‌شوند پس خانواده نیز باید در دوره ترک و بعد از ترک فرد معتاد مورد مشاوره قرار بگیرند. این کار کمک می‌کند که مشکلات رفتاری خانواده شناسایی و حل می‌شوند و آگاهی‌های لازم درباره فرد به خانواده داده می‌شود و در واقع از نکات مهم بعد از ترک اعتیاد محسوب می‌شود. 

چطور بعد ترک انگیزه خود را حفظ کنیم؟

در زمان لغزش از خودتان سوالات اساسی بپرسید نظیر این که چرا از اول تصمیم به ترک گرفته بودید؟ مصرف مواد چه عوارضی روی زندگی شما داشت؟ چقدر بعد از ترک احساس بهتری داشتنید؟ با پرسیدن این سوال‌ها از خودتان می‌توانید به تقویت اراده برای ترک کمک کنید.

چطور بعد از ترک مقابل اصرار دیگران برای مصرف دوباره بایستیم؟

قطعا یکی از عواملی که شما را به‌اعتیاد کشانده بود جمع‌های نامناسب و بیمار بوده، پس برای ترک و بازنگشتن دوباره به سمت‌اعتیاد، باید این جمع‌ها را ترک کنید. اگر به هیچ عنوان امکان ترک این نوع جمع‌ها را ندارید باید مهارت نه گفتن را بیاموزید.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

‫4 دیدگاه ها

    1. قطعا خواه نا خواه خانواده و اطرافیان نسبت به کسی که یکبار تخطی کرده بی اعتماد میشن. هر چه آگاهی شما و بیمار معتاد نسبت به احساسات و افکار خودتان بیشتر باشه بهتر می توانید در مواجهه با مسائل رفتار کنید.

    1. بیمار معتاد و خانواده باید در نظر داشته باشن که ترک اعتیاد و حفظ پاکی نیاز به مداومت و آگاهی داره. شما باید بدانید که اعتیاد هر زمان و هر مکانی میتونه برگرده و دائم باید نسبت به این بیماری از خودتان مراقبت کنید. هر چه بیشتر بتوانید این پاکی رو حفظ کنید قدرت شما در برابر اعتیاد بیشتر میشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره