بارداری در سن بالا
آیا میدانید بارداری در سن بالا چه مشکلاتی به همراه دارد؟ سن مادر یکی از فاکتورهای بسیار مهم در داشتن بارداری راحت و تولد نوزاد سالم است. اگر چه سن فقط یک عدد است اما در زمان بارداری نقش بسزایی یافته و در برخی موارد میتواند یک تهدید کننده جدی سلامت به شما رود. بیشتر خانمها پس از ازدواج به دلایل مختلف چون مشکلات اقتصادی، عدم آمادگی برای قبول مسئولیت و وظایف فرزند پروری زمان بارداری را به تعویق میاندازند. نمیتوان به طور قطع سن خاصی را برای تعیین زمان بارداری مشخص نمود و متناسب با وضعیت جسمانی مادر حتی تا سن چهل سالگی هم احتمال تولد نوزاد سالم امکان پذیر میباشد. اما این به معنی عدم رعایت مراقبتهای لازم بارداری نیست و به دلیل خطرناک بودن بارداری در سنین بالا باید اقدامات مناسب انجام گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه برنامه ریزی برای بچه دار شدن کلیک کنید.
بهترین زمان بارداری (20 تا 29 سالگی)
بهترین زمان برای بارداری وقتی است که بدن از لحاظ تخمک گذاری در وضعیت مطلوب قرار دارد و با کیفیتترین تخمکها تولید میشوند. 20 تا 29 سالگی زمانی است که تخمک گذاری در خانمها در بهترین شرایط خود قرار دارد و احتمال خطرات بارداری تا حد زیادی کاهش مییابد. برای آشنایی بیشتر با شرایط و نحوه تعیین بهترین سن برای بچه دار شدن کلیک کنید.
بارداری در سن بالا | کاهش قدرت بارداری (32تا 39 سالگی)
در اوایل دهه سوم بارداری (32 سالگی) روند تخمک گذاری در بدن مادر رو به کاهش میگذارد و در آستانه سیر نزولی قرار میگیرد. این روند رو به کاهش ادامه پیدا میکند تا اینکه پس از 37 سالگی بدن فقط پذیرش 25 هزار تخمک را خواهد داشت و احتمال بارداری به 12 درصد خواهد رسید.
بارداری خطرناک (40 تا 50 سالگی)
در دهه پنجم زندگی تعداد و کیفیت تخمک گذاری کاهش بسیار شدیدی مییابد به طوری که احتمال بروز مشکلات کروموزومی بسیار بالا خواهد بود و تولد نوزادان دارای نقص مادر زادی پدیدهای دور از انتظار نخواهد بود.
خطرات بارداری بعد از 40 سالگی
بارداری بعد 40 سالگی با خطراتی همراه خواهد بود که برخی از آنها به شرح زیر خواهند بود:
1. زایمان زودرس
زایمان قبل از هفته 27 بارداری و خونریزیهای شدید بعد از زایمان از عوارض نامطلوب بارداری در سنین بالاست. به علت زایمان زودرس امکان دارد نوزاد به رشد کافی نرسیده باشد و مشکلات جدی اتفاق بیفتند.
2. بارداری در سن بالا | سقط جنین
کاهش کیفیت تخمک گذاری در سنین بالا مهمترین علت سقط جنین میباشد تا جایی که آمارهای پزشکی خطر سقط را در بین مادران بالای 45 سال 74/7 درصد میدانند.
3. نقص مادرزادی
نابینایی، ناشنوایی، مشکلات تنفسی و نارساییهای قلبی مهمترین نقصهایی هستند که در نوزادانی دیده میشوند که مادرانشان در سنین بالای چهل سال قرار دارند.
4. مرده زایی
اگرچه احتمال مرده زایی در هر سنی از حاملگی ممکن است اما در سنین بالای چهل سال به طور تقریبی از هر 1000 مادر باردار 2 نفر شاهد به دنیا آمدن نوزاد مرده هستند. به اعتقاد پزشکان، مادران باردار بالای چهل سال با نزدیک شدن به زمان زایمان باید تحت القای زایمان قرار بگیرند. به این ترتیب خطر مرده زایی تا حد زیادی کاهش مییابد.
5. بارداری در سن بالا | خطر برای مادر
مادران باردار بالای 40 سال باید بدانند عوارض بارداری در این دوران تنها مختص جنین نیست بلکه خود آنها هم در معرض خطر ابتلا به انواع بیماریها هستند. دیابت، فشار خون و مسمومیت دوران بارداری شایعترین بیماریهایی هستند که سلامت مادران باردار بالای چهل سال را تهدید میکنند. پزشکان در مورد خانمهای باردار جوانب احتیاط را بیشتر رعایت میکنند و انواع آزمایشها را به منظور حفظ سلامت مادر و جنین انجام میدهند. با این وجود نمیتوان احتمال خطر را کاملا از بین برد و به طور میانگین خطر تولد کودک با اختلال سندروم دان در مادران بالای چهل سال 1 در 65 است.
6. بارداری چند قلو
زنانی که در سنین بالا قرار دارند باید بدانند که نسبت به خانمهای جوانتر احتمال بارداری چند قلو در آنها بیشتر است. یکی از دلایل این موضوع برخی درمانهایی است که مادران دارای سنین بالا انجام میدهند.
بیشتر بخوانید : مراقبت های قبل از بارداری
اقدامات ضروری برای بارداری در سن بالا
خانمهایی که در سنین بالا باردار میشوند الزاما باید مراقبتهای خاصی را انجام دهند که به شرح زیر هستند:
1. مشاوره پیش از بارداری
با مراجعه به پزشک زنان و زایمان، وضعیت بالینی و جسمی مادران سنجیده و ارزیابی میشود. چنانچه پزشک تجویز نماید، میتوان با رعایت دستور العملهای وی بارداری نسبتا راحتتری را گذراند. برای کسب اطلاعات در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
2. بارداری در سن بالا | معاینات بارداری
غربالگریها، آزمایش خون، ادرار و معاینات فیزیکی در این دوران حائز اهمیت هستند و باید نسبت به انجام آنها توجه خاصی نشان داد. در صورتی که مادر دچار دیابت است، باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارد.
3. آزمایشهای مرتبط با اختلالات کروموزومی
به منظور تشخیص اختلالات کروموزومی در جنین، انجام آزمایشهای تهاجمی تشخیصی که توسط متخصص زنان و زایمان تجویز میشود الزامی است.
4. مصرف ویتامینها
افزایش سن با کاهش توان و قدرت باروری همراه است. به همین دلیل مصرف داروهای مکمل مانند اسید فولیک و استفاده از مواد معدنی و ویتامینها اهمیت بسیار زیادی دارد.
برای دریافت مشاوره در زمینه کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصص ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متدوال
آیا کاهش وزن نوزاد میتواند با بارداری مادر در سنین بالا ارتباط داشته باشد؟
بارداری چند قلو در سنین بالا چه عوارضی را به دنبال دارد؟
46 سالمه میخام اقدام کنم برای ivf باید از متخصص قلب و عروق تایید بگیرم ولی خجالت میکشم برم دختر چیکار بکنم؟
با توجه به این که برای بچه دار شدن زمان اهمیت زیادی براتون داره پیشنهاد می کنم افکار منفی ناشی از این اقدامتون رو نادیده بگیرید و به آنچه که قراره براتون رقم بخوره فکر کنید. اگر کنار امدن با این افکار براتون سخته حتما مشاوره فردی دریافت کنید
سلام ۴۸ سالم ،هیچ بچه ای ندارم ۷ سال ازدواج کردم جنین آماده انتقال دارم ، اما ترس از اختلاف سنی بیش از حد با بچه دیابت ، بارداری سخت و … بشدت من رو دچار دودلی واسترس کرده طوریکه تمام زندگیم مختل شده
سلام نورا عزیز، بارداری خوب تو هر سنی ریسک ها و خطرات خودش رو داره و با دریافت مشاوره ها و خدمات درمانی می تونید این ریسک رو تا حد امکان به پایین بیارید. اما نگرانی شما بابیت اختلاف سنی و ترس از بچه دار شدن تان رو حتما با متخصص روانشناسی درمیان بگذارید چرا که این استرس شما رو میتونه از چیزی که می خواهید دور کنه و یا در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد بکنه
43 سالمه.. سه سال است ازدواج کرده ام. .. آیا امکان بارداری در این سن مشکلی برایم ایجاد می کنه؟ میتوانم باردار شوم؟
سلام برای بررسی این موضوع بهتره هر چه زودتر به متخصص زنان مراجعه کنید. امکان بارداری تا قبل از یائسگی وجود دارد اما بهتره تحت نظر متخصص این تصمیم را عملی کنید.