کنجکاوی جنسی کودکان

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

کنجکاوی جنسی کودکان به شرایطی گفته می‌شود که کودک از اندام تناسلی خود آگاه شده و در مورد تفاوت‌های بین زن و مرد سوال می‌پرسد. این در حالیست که بسیاری از پدر و مادرها نمی‌دانند که در برابر سوال‌های جنسی کودکان چه جوابی باید بدهند. آن‌ها ممکن است هرگونه رفتار جنسی از سوی کودک را به شدت تنبیه کرده یا آن را نادیده بگیرند.

این مسئله می‌تواند منجر به بروز آسیب‌های روانشناختی در سنین بعدی شده و کنجکاوی کودکان را بیش از پیش تحریک کند. با آگاهی از نحوه صحیح برخورد با کنجکاوی جنسی کودکان و کمک گرفتن از یک فرد متخصص می‌توانید بهترین واکنش را به کنجکاوی فرزندتان نشان دهید و از بروز مشکلات احتمالی آینده پیشگیری نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید. 

برای دریافت مشاوره در زمینه کنجکاوی جنسی کودکان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره‌ تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

کنجکاوی جنسی کودکان چگونه است؟

کنجکاوی جنسی در کودکان اولین بار در سنین 3 تا 6 سالگی اتفاق می‌افتد. در این بازه زمانی کودک در مورد اندام‌های جنسی خود کنجکاو می‌شود و به تفاوت بین زن و مرد بیشتر توجه می‌کند. همچنین در این زمان بسیاری از بچه‌ها در مورد نحوه تولد فرزند از شکم مادر سوال می‌پرسند. این کنجکاوی در سنین 6 الی 10 سالگی ادامه می‌یابد اما شکل متفاوتی به خود می‌گیرد.

در واقع در این دوران کودکان کنجکاوی جنسی خود را به بازی‌هایشان منتقل می‌کنند و از همین رو مسئله ” دکتر بازی” بیش از هر زمانی در سنین 6 تا 10 سال رواج دارد. آن‌ها در جریان کشف اندام تناسلی خود ممکن است به تحریکات جنسی نیز پی ببرند اما این مسئله اغلب امری گذرا و اتفاقی است. در واقع آنچه که کودکان را به بحث و تجارب جنسی علاقه‌مند می‌کند، علاقه به کشف ندانسته‌هاست نه انگیزه جنسی برای برقراری رابطه با جنس مخالف. برای آشنایی بیشتر درباره روش‌های تربیت جنسی کودکان کلیک کنید.

کنجکاوی جنسی کودکان | انجام چه رفتارهایی نرمال محسوب نمی‌شود؟

با در نظر گرفتن کنجکاوی به عنوان یک امر طبیعی در فرایند رشد روانی- جنسی، بروز برخی رفتارها نظیر سوال پرسیدن در مورد مسائل جنسی یا تلاش برای لمس و کشف اندام‌های جنسی خود امری طبیعی محسوب می‌شود. اما برخی بچه‌ها ممکن است رفتارهایی از خود نشان دهند که از نظر رشدی و در مقایسه با همسالانشان بهنجار نیست و باید مورد توجه یک متخصص قرار بگیرد. از جمله این رفتار ها می‌توان به تلاش برای انجام عمل جنسی با همسالان، تلاش برای پنهان کاری این عمل و رسیدن به رضایت و لذت از طریق لمس جنسی فرد دیگر اشاره کرد.

برای آشنایی با پاسخ مناسب در برابر سوالات کودک درباره نوار بهداشتی کلیک کنید.

کنجکاوی جنسی کودکان در سنین مختلف

کنجکاوی کودکان در سنین مختلف

برای تفکیک رفتارهای معمول از غیرمعمول در زمینه کنجکاوی جنسی کودکان بسیار اهمیت دارد که در ابتدا به سن آنها توجه کنیم. چرا که رفتاری در یک سن غیر معمول تلقی می‌شود؛ اما در سنی دیگر کاملا طبیعی است. در این بخش به ذکر این رفتارها خواهیم پرداخت.

رفتارهای جنسی معمول تا پنج سالگی

برخی از رفتارها و کنجکاوی هایی که از زمان تولد تا پنج سالگی کاملا طبیعی هستند و به خاطر آنها نباید کودک را شماتت کرد؛ شامل موارد زیر می‌باشند.

در واقع این رفتارها جنبه جنسی نداشته و برای کودک معنا و مفهوم خاصی ندارد. از طرفی نشانه ای از ابتلا به بیماری های روانی نیست. از این نگران کننده نبوده و نباید واکنش شدیدی در مقابل آنها داشته باشید.

  • لمس اندام تناسلی در جمع و یا در تنهایی
  • نگاه کردن و یا دست زدن به اندام تناسلی همسالان یا خواهر و برادر
  • پرسیدن سوالاتی در مورد اعضای بدن، زایمان و بارداری
  • نشان دادن اندام تناسلی خود به همسالان
  • نزدیک شدن بیش از حد به افراد دیگر

رفتارهای جنسی معمول از پنج تا نه سالگی

با رشد کودک کنجکاوی های جنسی در آنها نیز متفاوت شده و خود را به شکل های زیر نشان می‌دهد.

🔽لمس کردن همسالان و صحبت کردن با آنها در مورد رفتارهای جنسی

🔽در این سنین حتی ممکن است شاهد تحریک جنسی هم باشیم

🔽نیاز بیشتر به داشتن حریم خصوصی

فراموش نکنید که داشتن تمایلاتی در زمینه برقراری رابطه با دیگر کودکان و یا بزرگسالان، در این سن طبیعی محسوب نمی‌شود.

انواع والدین در برخورد با کنجکاوی جنسی کودکان

معمولا والدین در برخورد با کنجکاوی جنسی کودکان به چند دسته تقسیم می‌شوند. نحوه واکنش های آنان به عوامل مختلفی بستگی دارد. در بیشتر موارد والدین واکنش های تند و افراطی در مورد مسائل جنسی دارند. اما گاهی نیز شاهد این موضوع هستیم که والدین، کودک را کاملا آزاد گذاشته و اصلا به این موضوع اهمیت نمی‌دهند که کودک چه رفتارهایی دارد و یا در معرض چه محتواهایی است! هیچ یک از این دو واکنش سالم نبوده و منجر به نتایج خوبی نمی‌شوند.

معمولا نتیجه ای که باید انتظارش را داشته باشیم؛ شامل بی بند و باری جنسی و از طرفی سرکوب شدن و شرم زیادی از این بابت است. این دسته از کودکان، در دوران بزرگسالی بعد از ازدواج شان، قطعا به مشکل برخواهند خورد. حتی در همان دوران کودکی نیز، استرس و اضطراب زیادی را از این بابت تجربه خواهند کرد.

دسته ای دیگر از والدین تلاش می‌کنند تا در این مورد انعطاف پذیر بوده و اطلاعاتی برای تربیت فرزند خود کسب نمایند. آنها هم راستا با سن و روحیات فرزند خود پیش رفته و از او در مقابل مشکلات احتمالی، محافظت خواهند کرد.

نحوه برخورد با کنجکاوی جنسی کودکان

برخورد با کنجکاوی جنسی کودکان

نحوه برخورد با کنجکاوی جنسی کودکان می‌تواند تاثیر بسزایی در سلامت روان او داشته باشد. به طوری که تنبیه‌های شدید می‌تواند او را نسبت به مسائل جنسی شرطی کرده و حتی در آینده بر عملکرد جنسی او تاثیر بگذارد. در ادامه به توصیه‌هایی برای داشتن برخورد مناسب با کنجکاوی جنسی کودکان اشاره کرده‌ایم:

1- هیجانات خود را کنترل نمایید

ممکن است با دیدن اینکه فرزند کوچک شما به اندام تناسلی خود دست می‌زند یا در مورد آن سوال می‌پرسد بسیار شوکه شوید. در همین راستا بسیار اهمیت دارد که هیجانات منفی خود را کنترل کرده و با ترس، وحشت یا خشم و نفرت به فرزندتان پاسخ ندهید. در واقع قدم اول این است که بتوانید برای رویارویی با این مسئله آمادگی پیدا کرده و واکنش‌های شدید خود را کنترل کنید. چرا که این مسئله می‌تواند باعث تشدید هرچه بیشتر کنجکاوی فرزندتان شده و آسیب بیشتری به او وارد نماید. برای جلوگیری یا از بین بردن این رفتار مقاله دست زدن کودک به اندام تناسلی را بخوانید.

2- در مورد خصوصی بودن اندام‌های جنسی به کودک توضیح دهید

برای کودک خود به زبان ساده توضیح دهید که اندام تناسلی او قسمتی شخصی است و هیچ کس به جز خود کودک و والدین در حین استحمام یا بردن کودک به دستشویی حق ندارد آن را مشاهده یا لمس کند. همچنین این موضوع را برای او توضیح دهید که خود کودک نیز نمی‌تواند اندام خصوصی افراد دیگر را لمس یا مشاهده کند.

3- کنجکاوی جنسی کودکان | میان جمع به کودک واکنش نشان ندهید

اگر رفتاری نظیر لمس آلت تناسلی در میان جمع از کودک سر زد، تلاش کنید از تکنیک حواس پرتی استفاده کنید. کمک گرفتن از اسباب بازی‌ها یا برنامه‌های کارتونی مورد علاقه کودک از جمله اقدامات موثری است که در آن زمان می‌توانید انجام دهید.

4- سوال‌های کودک را نادیده نگیرید

یکی از اشتباهات رایج والدین در برخورد با کنجکاوی جنسی کودکان و تربیت جنسی این است که فکر می‌کنند اگر سوال کودک را بی جواب بگذارند و از پاسخ دادن طفره بروند، کودک سوال خود را فراموش می‌کند. این در حالیست که اکثر کودکان وقتی جواب سوال را نمی‌گیرند دچار مشغولیت ذهنی بیشتری در مورد آن می‌شوند. در نتیجه بسیار اهمیت دارد که به زبان ساده به سوالات کودک پاسخ دهید.

5- از دادن اطلاعات اضافی خودداری کنید

قبل از پاسخ دادن به فرزندتان سعی کنید سوال او را درک نمایید و ببینید او به چه میزانی از اطلاعات نیاز دارد. دادن اطلاعات زیاد، پیچیده و نامتناسب با سن او باعث ایجاد سوالات بیشتر و بروز مشکل برای کودک می‌شود. در نتیجه تا حد امکان سعی کنید به ادبیات کودکانه نزدیک شوید و بیش از نیاز فرزندتان اطلاعات فراهم نکنید.

6- اتاق کودک را جدا کنید

همانطور که گفته شد؛ احترام به حریم خصوصی کودک موضوعی است که در مورد کنجکاوی جنسی کودکان، نقش مهمی را بازی خواهد کرد. از این رو بهتر است حتما اتاق خواب او را جدا کرده و برای خودتان به عنوان والدین و او فضاهای جداگانه ای قائل شوید. او نباید شاهد رابطه جنسی شما باشد و در حریم خصوصی شما حضور یابد.

سوالات رایج والدین در مورد کنجکاوی جنسی کودکان

همه والدین معمولا با بزرگتر شدن کودک و بروز نشانه هایی از کنجکاوی های جنسی آنان، سوالات مشترکی دارند که نمی‌دانند باید پاسخ دادن به آنها چه کنند! در این قسمت پاسخ برخی از آنها را خواهیم داد.

آیا روی اندام خصوصی باید اسم گذاشت؟

بهتر است زمانی که کودک قادر به بیان کردن همه کلمات است از اسامی علمی و آناتومیک استفاده کرده و نام های بچه گانه و غیرعادی برای آلت تناسلی نگذارید. بهتر است این نام ها را بدون احساس خجالت و ترس به راحتی بیان کرده تا کودک نیز بیاموزد.

در جواب من چجوری به دنیا آمد چه بگوییم؟

به این سوال باید متناسب با سن او پاسخ دهید. بهترین جوابی که می‌توانید بدهید؛ این است که درون شکم من یک تخمک وجود دارد که از محل مخصوصی خارج می‌شود و… . نیازی به توضیح دادن در مورد فرایند قبل از آن برای کودکان نیست.

اگر فرزند را در حین دکتر بازی دیدیم چیکار کنیم؟

در بیشتر موارد در کودکان 3 تا 6 ساله شاهد دکتربازی هستیم که بسیار هم طبیعی است. اما والدین با دیدن این بازی وحشت زده شده و واکنش های تندی از خود نشان می‌دهند. در صورتی که احساس می‌کنید آنها در حین انجام این بازی، رفتارهای جنسی بروز خواهند داد؛ بدون گفتن چیزی در کنار آنها بنشینید. آنها خودشان بازی را متوقف خواهند کرد. در صورت ادامه دادن، حواس آنها را پرت چیز دیگری کنید؛ تا این بازی را فراموش کنند.

چه زمانی باید با دختران در مورد قاعدگی صحبت کنیم؟

بهتر است از هشت سالگی اطلاعات اندکی در مورد قاعدگی به دختران داده و آنها را آماده کنید. آنها باید بهداشت شخصی خود را رعایت کرده و بتوانند در این مورد با شما به عنوان والد صحبت کنند.

کودکان از چه سنی دیگر نباید در خانه برهنه باشند؟

گذاشتن قوانین و محدودیت هایی در این زمینه بیشتر به فرهنگ خانواده بستگی دارد. اما به طور کلی بهتر است از سنی به بعد، دیگر کودکان به صورت برهنه در خانه تردد نکنند. حتی در حضور والدین و محارم. این مربوط به حریم خصوصی افراد است بهتر است از سن سه سالگی به آنها آموزش دهید.

آیا به آموزش های مدرسه در مورد مسائل جنسی اکتفا کنیم؟

در کشور ما، در مدارس اطلاعات چندانی به کودکان داده نمی‌شود. از طرفی ممکن است این اطلاعات درست هم نباشند. از این رو حتما پیش از مدرسه، خودتان اطلاعاتی به کودک داده و در این مورد با او صحبت کنید. بهتر است که آنان پیش زمینه ای داشته باشند.

سخن پایانی

کنجکاوی جنسی کودکان جزوی از فرایند رشدی آنها محسوب شده و کاملا طبیعی است. از طرفی این موضوع معمولا برای والدین نگران کننده و چالش برانگیز است. به همین دلیل آنها به طور کلی ترجیح می‌دهند که در این مورد صحبت نکرده و حتی سوالات کودکشان را نیز نادیده بگیرند. در صورتی که این واکنش اشتباهی است. بهتر است اطلاعات خود را در این مورد بالا برده و اگر نمی‌دانید که چطور برخورد کنید؛ حتما از یک روانشناس کودک در این زمینه کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه کنجکاوی جنسی کودکان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره‌ تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

اگر کودک تلاش کرد با همسالان خود رابطه جنسی برقرار کند چه کار کنیم؟

طبق نظر متخصصین هرگونه تلاش جدی برای انجام عمل جنسی شبیه آنچه بزرگسالان انجام می‌دهند برای کودکان امری غیر نرمال است. در این شرایط لازم است از یک روانشناس کودک برای بررسی مشکل فرزند خود کمک بگیرید. 

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره