زایمان سزارین

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

آیا زایمان سزارین از زایمان طبیعی راحت‌تر است؟ عمل جراحی سزارین چه مزایا و معایبی نسبت به زایمان طبیعی دارد؟ امروزه بسیاری از مادران به دلایل مختلفی نظیر ترس از درد زایمان طبیعی ترجیح می‌دهند فرزند خود را به کمک عمل جراحی به دنیا بیاورند. با این حال استفاده از این روش ریسک‌های مربوط به خود را دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به احتمال دچار شدن کودک به مشکلات تنفسی، بروز خونریزی و عفونت اشاره کرد. در ادامه به توضیحات جامع‌تری در مورد عمل سزارین پرداخته‌ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مطلب همراه ما باشید. جهت دریافت مشاوره تلفنی کودک کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه زایمان سزارین می‌توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

زایمان سزارین چیست و در چه زمانی پیشنهاد می‌شود؟

زمان زایمان سزارین

زایمان سزارین نوعی عمل جراحی برای به دنیا آوردن نوزاد است که از طریق ایجاد شکاف در قسمت پایینی شکم انجام می‌شود. امروزه این عمل به طور گسترده‌ای در کشور ما انجام می‌شود. با این حال متخصصان بر این باورند که اگر مادر از شرایط جسمانی خوبی برخوردار باشد بهتر است به روش طبیعی زایمان صورت گیرد. البته در برخی شرایط استفاده از عمل جراحی ضرورت می‌یابد که در ادامه به چند مورد از آن‌ها اشاره کرده‌ایم. برای آشنایی بیشتر با انواع زایمان کلیک کنید.

 💠پیش نرفتن فرایند زایمان طبیعی

پیش نرفتن فرایند زایمان طبیعی یکی از رایج‌ترین شرایطی است که باعث می‌شود پزشک دستور به انجام عمل زایمان سزارین بدهد. در واقع اگر با گذشت زمان و با وجود انقباضات شدید دهانه رحم به میزان کافی باز نشود برای پیشگیری از آسیب دیدن جنین و مادر عمل سزارین انجام می‌شود.

💠 زایمان سزارین | وجود نگرانی هایی در مورد جنین

در برخی شرایط ممکن است مراقبین بهداشتی با چک کردن علائم جنین به این نتیجه برسند که زایمان سزارین باید هرچه زودتر اتفاق بیافتد. برای مثال زمانی که ضربان قلب کودک کند می‌شود، پزشک عمل سزارین را در دستور کار قرار می‌دهد و انتظار برای زایمان طبیعی را به نفع مادر و جنین نمی‌داند. برای غلبه بر ترس از زایمان طبیعی و سزارین کلیک کنید.

 💠دو یا چند قلو بودن جنین

زایمان طبیعی در شرایطی که مادر دو یا چند قلو باردار است دشوار‌تر خواهد شد. در این نوع حاملگی احتمال بیشتری وجود دارد که یکی از بچه‌ها در موقعیت نامناسبی در رحم قرار بگیرد و در نتیجه سلامتی‌اش تهدید گردد. از همین رو در بسیاری از موارد پزشکان برای بارداری دو یا چند قلو عمل سزارین را به زایمان طبیعی ترجیح می‌دهند.

 💠زایمان سزارین | مشکلات مرتبط با جفت و بند ناف

اگر در ماه‌های آخر بارداری پزشک متوجه شود که جفت در حال سقط شدن است دستور انجام زایمان سزارین را می‌دهد. هم چنین اگر وضعیت جنین در رحم به گونه‌ای باشد که احتمال پیچیدن بند ناف دور گلوی او وجود داشته باشد، انجام عمل سزارین در اسرع وقت ضرورت می‌یابد.

 💠وجود مشکلات مرتبط با سلامتی مادر

سلامت مادر در انتخاب نوع زایمان تاثیر بسزایی دارد. بانوانی که در معرض مشکلات قلبی یا مغزی قرار دارند در اکثر موارد برای زایمان سزارین ارجاع داده می‌شوند. همچنین اگر مادر در زمان زایمان به تبخال تناسلی مبتلا باشد پزشک اجازه انجام زایمان طبیعی را نخواهد داد.

 💠 زایمان سزارین | وجود موانع فیزیکی

برخی شرایط باعث می‌شوند که نوعی مانع فیزیکی برای زایمان طبیعی به وجود آید. برای مثال وجود فیبروئید بزرگ در کانال زایمان، شکستگی لگن مادر یا وجود نقایص مادرزادی در کودک نظیر بیماری هیدروسفالی که باعث بزرگ شدن غیر معمول سر کودک می‌شود، از جمله مواردی هستند که امکان زایمان طبیعی را از بین برده و در نتیجه منجر به ضرورت یافتن زایمان سزارین می‌شود. برای آشنایی بیشتر با تفاوت درد زایمان طبیعی و سزارین کلیک کنید.

 💠سابقه زایمان سزارین

در اکثر موارد افرادی که در گذشته سابقه زایمان سزارین دارند برای زایمان‌های بعدی هم برای عمل جراحی ارجاع داده می‌شوند و نمی‌توانند به طور طبیعی نوزاد را به دنیا بیاورند. در نظر داشته باشید که برای تصمیم گیری دقیق در مورد نوع زایمان حتما باید طبق نظر یک متخصص عمل کنید.

چگونگی عمل زایمان سزارین

در ابتدا بهتر است خانمها اطلاعاتی در زمینه نحوه انجام عمل سزارین کسب کنند و سپس در این مورد تصمیم گیری نمایند. قبل از انجام عمل از زنان رگ گیری انجام می‌دهند تا در صورت لزوم داروهایی را در حین عمل به آنها تزریق کنند. سپس از روش اسپاینال یا نخاعی و اپیدورال و یا هر دو شکم را بی حس می‌کنند. در بیهوشی عمومی فرد به طور کلی به خواب می‌رود اما مدتی است که از این روش کمتر برای زایمان استفاده می‌کنند.

پس از بی حسی یک برش عرضی در بالای اندام تناسلی ایجاد کرده و لایه های مختلفی از شکم را برای رسیدن به جنین باز می‌کنند. در برخی موارد پزشکان از برش طولی که از ناف تا بالای اندام تناسلی است؛ استفاده می‌کنند. سپس جنین را از طریق سر آن بیرون کشیده و همچنین جفت را خارج می‌کنند. بعد از خارج شدن کودک، رحم را بیرون آورده، آن را تمیز کرده و سپس دوباره داخل بدن قرار می‌دهند. در مرحله بعدی لایه های مختلف شکم را بخیه می‌زنند.

نکات لازم برای بهبودی پس از عمل سزارین

زنان نیز باید بعد از عمل سزارین نکات بهداشتی را رعایت کنند تا دوران نقاهت را به طور سالم تر و سریع تری پشت سر بگذارند. در این قسمت این نکات را به طور مختصر توضیح خواهیم داد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه مراقبت های بعد از جراحی سزارین کلیک کنید.

زنان معمولا بعد از 48 ساعت از بیمارستان مرخص شده و تقریبا یک الی دو هفته طول می‌کشد تا به روند طبیعی زندگی خود از لحاظ جسمانی برسند.

در این زمان باید از برداشتن اجسام سنگین و یا انجام ورزش های سخت و طولانی پرهیز نمایید.

از طرفی داروهای تجویزی پزشک را به صورت منظم مصرف کرده و به اندازه کافی استراحت کنند.

در صورت عمل سزارین ، زنان احتمالا تا چندهفته بعد از آن خونریزی خواهند داشت. در این هنگام بهتر است از نواربهداشتی استفاده کرده و از تامپون و یا کاپ قاعدگی استفاده نکنند.

درد داشتن در این ناحیه در روزهای اول طبیعی است. اما در صورت شدیدشدن دردها و یا طولانی تر شدن علائم، قرمزی و التهاب در ناحیه بخیه ها، تب و ترشح چرک، افراد باید حتما به متخصص مراجعه کنند.

زایمان سزارین یا طبیعی؛ چرا بانوان عمل سزارین را ترجیح می‌دهند؟

بسیاری از بانوان به دلایلی نظیر ترس از درد زایمان طبیعی یا پیشگیری از عوارض زایمان واژینال از پزشک درخواست می‌کنند که برای آن‌ها دستور زایمان سزارین بدهد. با این حال اگر برای اولین بار است که باردار شده‌اید و قصد دارید بیش از یک فرزند به دنیا بیاورید، لازم است در این مورد تامل بیشتری داشته باشید.

چرا که پس از یک بار زایمان سزارین به احتمال بسیار زیاد مجبور می‌شوید در زایمان‌های بعدی نیز از عمل جراحی استفاده نمایید. بررسی‌ها نشان می‌دهد زنانی که برای چندین بار تحت عمل سزارین قرار می‌گیرند بیش از سایرین در معرض خطر خونریزی شدید و بروز مشکلات مرتبط با جفت قرار دارند.

خطرات عمل سزارین

زایمان سزارین هم برای مادر و هم برای جنین می‌تواند خطراتی داشته باشد که در ادامه به آن‌ها پرداخته‌ایم. برای جلوگیری از بروز مرگ در زایمان سزارین کلیک کنید.

 🔸بروز مشکلات تنفسی برای کودک

بررسی‌ها نشان می‌دهد نوزادانی که با عمل جراحی زایمان سزارین و به طور برنامه ریزی شده متولد می‌شوند بیش از سایرین در معرض مشکلات تنفسی قرار دارند. برای مثال برخی از نوزادان در روزهای اول تنفس بسیار سریع و غیرمعمولی را از خود نشان می‌دهند که نیازمند دریافت خدمات پزشکی لازم است.

 🔸سزارین | جراحات مرتبط با عمل

در موارد بسیار نادر ممکن است پوست کودک در طی عمل جراحی زایمان سزارین آسیب ببیند. با این حال همان طور که گفته شد این مسئله امر رایجی نیست و خوشبختانه با پیشرفت علمی پزشکی و وجود جراحان حاذق در کشور اتفاقاتی این چنینی بسیار کمتر اتفاق می‌افتند.

 🔸عفونت بعد از عمل

بعد از انجام عمل زایمان سزارین پوشش رحمی در معرض خطر عفونت قرار دارد. بسیار اهمیت دارد که به محل بخیه‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشید و تا مدت مقرر شده از شستن یا مرطوب نگه داشتن آن خودداری نمایید.

 🔸بروز خونریزی شدید و تشکیل لخته‌های خونی

عمل  زایمان سزارین خطر بروز خونریزی شدید در حین یا پس از زایمان را افزایش می‌دهد. همچنین این نوع زایمان احتمال لخته شدن خون به خصوص در نواحی پاها و لگن را افزایش می‌دهد. اگر لخته‌های تشکیل شده در پی گردش خون به ریه‌ها انتقال پیدا کنند، می‌توانند باعث انسداد شده و خطر مرگ را در پی داشته باشند.

 🔸افزایش خطر در بارداری‌های بعدی

هرچقدر تعداد دفعات انجام زایمان سزارین بیشتر باشد احتمال بروز هرگونه خطر در بارداری‌های بعدی افزایش می‌یابد. از جمله این خطرها می‌توان به پارگی رحم یا احتمال سقط جفت اشاره کرد. در نتیجه اگر قصد دارید چند فرزند به دنیا بیاورید لازم است در انتخاب نوع زایمان هنگام تولد اولین فرزند دقت بیشتری به خرج دهید.

آماده شدن برای زایمان سزارین

آمادگی برای زایمان سزارین

باید قبل از عمل جراحی از نظر جسمانی و روانی خود را برای زایمان آماده نگه دارید. کمک گرفتن از تکنیک‌های خودآرام سازی نظیر تکنیک‌های تنفسی، ریلکسیشن، مدیتیشن و مراقبه در ماه‌های آخر بارداری به شما کمک می‌کند تا آرامش بیشتری داشته باشید و اضطراب‌های کمتری را تجربه کنید.

اگر هنگام فکر کردن به زایمان احساس ترس شدیدی در وجودتان احساس می‌کنید لازم است که از یک روانشناس برای مدیریت بهتر هیجانات ناخوشایند در خود کمک بگیرید. همچنین باید قبل از فرا رسیدن عمل برخی آزمایش‌ها را نیز انجام دهید. برای مثال انجام آزمایش خون برای تعیین سطح هموگلوبین و گروه خونی از اهمیت بسزایی برخوردار است.

شیوع انجام زایمان سزارین

به دلیل اینکه عمل سزارین با درد کمتری برای زنان همراه است؛ بیشتر مادران تمایل به انجام این روش دارند. در صورتی که عوارض جانبی زایمان طبیعی بسیار کمتر است. از طرفی همه زنان شرایط انجام زایمان طبیعی را ندارند. به همین دلیل شیوع انجام عمل سزارین در بسیاری از کشورها مانند ایران افزایش داشته و امروزه تقریبا 30 درصد از تولدها در آمریکا و 46 درصد در چین به صورت سزارین انجام می‌شود. ایران بعد از برزیل دورمین کشور از نظر انجام عمل سزارین است. مکزیک نیز در رتبه سوم قرار دارد. کمترین کشورهایی که این روش را انتخاب می‌کنند؛ هلند و اتریش هستند.

سخن پایانی

عمل سزارین با اینکه با سختی های کمتری در حین زایمان همراه است؛ اما پیامدهای بیشتری برای زنان دارد. از این رو زنان باید قبل از تصمیم گیری نهایی در این مورد، با متخصص مشورت کرده و با توجه به شرایط بدنی خود روش مناسبی را برای زایمان انتخاب کنند. همچنین شرایط و سلامت نوزاد خود را نیز در نظر بگیرند.

برای دریافت مشاوره در زمینه زایمان سزارین می‌توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

بعد از زایمان سزارین تا چه مدت باید از رابطه جنسی خودداری کرد؟

متخصصین معمولا توصیه می‌کنند تا 6 هفته بعد از زایمان سزارین از رابطه جنسی دوری کنید تا از بروز عفونت‌ها پیشگیری نمایید.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره