خوابیدن با دهان باز کودک چه ضررهایی دارد؟
خوابیدن با دهان باز کودک موضوع عجیب و نگران کننده ای نیست. چرا احتمالا به زودی الگو و عادت های خواب و بیداری آنها به طور کلی دچار تغییر میشود. اما در برخی موارد این موضوع در کودکان به صورت مکرر اتفاق افتاده و یا با نشانه های دیگری در آنان همراه است. در این حالت باید این موضوع را پیگیری کرده و آن را متوقف نمود. چرا که در صورت ادامه یافتن این حالت در کودکان باید در بزرگسالی انتظار بروز مشکلات بیشتری را داشته باشیم. همچنان که تنفس دهانی اصلا کارآمد نبوده و کیفیت تنفس از راه بینی را ندارد. از این رو پیشنهاد میکنیم تا والدین در این زمینه اطلاعات لازم را کسب کرده و با متخصص مشورت نمایند. برای دریافت مشاوره کودک کلیک نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه خوابیدن با دهان باز کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
خوابیدن با دهان باز کودک چگونه اتفاق میافتد؟
نوزادان بعد از تولد به طور انحصاری از بینی تنفس میکنند مگر اینکه راه بینی آنها بسته باشد. در واقع میتوان گفت که آنها تا حدود سه،چهار ماهگی اصلا بازتاب تنفس دهانی را نیاموخته اند. اما اگر در این زمان اینکار برایشان تبدیل به عادت شود؛ تغییر آن بسیار دشوار خواهد بود. این حالت اگر به ندرت اتفاق بیوفتد؛ مشکلی ندارد. اما در صورتی که برای طولانی مدت ادامه یابد؛ باید حتما آن را درمان نمود. برای آشنایی بیشتر با انواع اختلال خواب کودک کلیک نمایید.
بینی دارای فیلترهایی است که از ورود باکتری ها و یا حتی گرد و غبار موجود در فضا جلوگیری میکند. در صورتی که دهان چنین خاصیتی نداشته و به همین دلیل احتمال مریض شدن کودک در این حالت بیشتر میشود. اما این تنها یکی از عوارض ناشی از این موضوع است. در ادامه بیشتر در مورد دلایل و مشکلات ناشی از تنفس با دهان توضیح خواهیم داد.
علل خوابیدن با دهان باز کودک
همانطور که گفته شد؛ نوزاد تازه متولد شدن اصلا خوابیدن با دهان باز را بلد نیست. پس اینکار را از قصد انجام نمیدهد. پس باید علل دیگری برای خوابیدن با دهان باز کودک در نظر گرفت. در این قسمت به توضیح برخی از این دلایل میپردازیم.
بسته بودن راه های تنفسی
یکی از عمده ترین دلایل خوابیدن با دهان باز کودک ، بسته بودن راه های تنفسی است. در این حالت کودک نمیتواند از راه بینی نفس بکشد؛ به همین دلیل ناخودآگاه در خواب دهان او باز میماند. مانند زمانی که کودکان سرما میخورند.
مشکل عضلانی
یکی دیگر از دلایل خوابیدن با دهان باز کودک ، ابتلا به مشکلات عضلانی مختلف مثل ضعف عضلانی مربوط به دستگاه تنفسی، اختلالات عصبی، بیماری های عضلانی و… است که در این حالت نیز کودک خوابیدن با دهان باز را ترجیح میدهد.
ابتلا به آلرژي و احتقان
ابتلا به آلرژی های تنفسی و احتقان مخاط نیز از دلایل دیگر خوابیدن با دهان باز کودک هستند. زمانی که کودک به آلرژی های تنفسی مبتلا باشد؛ احتمالا زیاد سرفه و عطسه کرده و به همین دلیل در حین خواب دهانش باز میماند.
مخاط بدن
تجمع مخاط در بینی کودک نیز منجر به بسته شدن راه تنفسی شده و به همین دلیل کودکان مجبور هستند در طور خواب برای نفس کشیدن، دهان خود را باز کنند.
ابتلا به آپنه خواب
آپنه یکی از اختلالات خواب است که کودکان نیز به آن مبتلا شده و در این بیماری مجاری تنفسی فوقانی به دلیل ملتهب شدن لوزه ها و بزرگ شدن آدنوئید ها یا عفونت بسته میشود. در حالت کودک علاوه بر باز بودن دهان، نشانه های دیگری مثل خروپف کردن، خواب بی قرار و تنفس نامنظم را نیز تجربه میکند. برای آشنایی بیشتر با اختلال آپنه خواب کلیک نمایید.
منحرف بودن تیغه بینی
اگر ساختار بینی کودک نیز دچار مشکلاتی مثل انحراف و یا پلیپ نیز باشد هم باید انتظار خوابیدن با دهان باز کودک را داشته باشیم.انحراف بینی گاهی در دوران جنینی ایجاد شده و کودک با این مشکل متولد میشود.
عادت کردن کودک
گاهی کودک تنها به این شکل خوابیدن عادت میکند و به طور کلی حتی در زمان بیداری هم با بینی نفس نمیکشد. معمولا کودکانی که دچار بیماری های تنفسی بوده اند؛ دچار چنین حالتی میشوند.
حتما مقاله نشانه های کودک سالم را بخوانید.
پیامدهای ناشی از خوابیدن با دهان باز کودک
همانطور که گفته شد؛ در طولانی مدت، خوابیدن با دهان باز کودک اصلا طبیعی نبوده و حتی کودک را دچار مشکلات دیگر نیز میکند. برخی از این پیامدها شامل موارد زیر هستند.
خشک شدن لب و دهان: طبیعتا با خوابیدن با دهان باز، آب دهان زودتر تبخیر شده در نتیجه لب ها و دهان کودک خشک میشوند.
تشدید شدن بیماری آسم: در این حالت آلودگی های موجود در محیط فیلتر نمیشوند و به همین دلیل احتمال تشدید بیماری آسم و یا حتی ابتلا به آن وجود دارد.
رانش زبان: رانش زبان به معنی جلو آمدن غیر طبیعی زبان است که با تنفس با دهان در حین خواب ایجاد میشود.
تغییر کردن فرم صورت: خوابیدن به این صورت میتواند بعد از مدتی به طور کلی فرم صورت کودکان را تغییر دهد.
تغییر وضعیتی: کودکان علاوه بر باز کردن دهان خود در خواب برای تنفس راحت تر حالت شانه ها، گردن و در نهایت کمر خود را تغییر میدهند که همین موضوع میتواند منجر به مشکلات جسمانی مختلفی شود.
پوسیدگی دندان ها: زمانی که بزاق دهان خشک شده و به طور مرتب دندان ها و محیط دهان را تمیز نکند؛ احتمال پوسیدگی دهان ها بیشتر خواهد شد.
تغییر کردن رفتار: پژوهش ها حاکی از آنند که این حالت در مواردی باعث ابتلا به اختلالات خواب شده و حتی احتمال ابتلا به اختلالاتی مثل نقص توجه و بیش فعالی را نیز زیاد میکند.
کم شدن خواب و فرایند رشدی: کودکان در این حالت بیشتر ممکن است خواب بپرند و به همین دلیل خواب با کیفیتی را تجربه نمیکنند. از این رو فرایند رشدی آنان نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
درمان خوابیدن با دهان باز کودک
بهتر است حتما نسبت به این موضوع حساس بوده و اگر شاهد این موضوع هستید که کودک هرشب در چنین حالتی میخوابد؛ برای درمان آن اقدام کنید. برخی از روش هایی که در این زمینه میتوانید به کار ببرید؛ شامل موارد زیر هستند. برای آشنایی با سایر علل کم خوابی کودکان کلیک کنید.
🔽مرطوب کردن هوای خانه: با استفاده از دستگاه بخور هوای خانه را مخصوصا در شب مرطوب نگه دارید.
🔽کودک را به حمام آب گرم ببرید: کودک را قبل از خواب به حمام آب گرم ببرید.
🔽استفاده از آب نمک: در بینی کودک آب و نمک بریزید تا مخاط داخل آن راحت تر تخلیه شود.
🔽پیشگیری از کم آب شدن بدن کودک: به اندازه کافی به کودک شیر و یا آب بدهید تا بدن او کم آب نشود.
🔽فیلترکردن هوا: در خانه از دستگاه های تهویه و فیلتر هوا استفاده کنید.
🔽استفاده کردن از سرنگ بینی: با استفاده از سرنگ بینی مخاط داخل بینی را تخلیه کرده و ای عضو را تمیز نگه دارید.
🔽تمیز نگه داشتن محیط اطراف کودک: اتاق کودک و یا جایی که کودک در آن میخوابد را تمیز نگه دارید.
🔽کمک گرفتن از متخصص: در صورت ادامه یافتن این وضعیت حتما به متخصص اطفال مراجعه کرده و علت دقیق آن را پیدا کنید.
سخن پایانی
برای دریافت مشاوره در زمینه خوابیدن با دهان باز کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
شاید به نظرتان این مساله جدی نباشد؛ اما عوارض آن شامل خشکی لب و دهان، پوسیدگی دندان ها، مشکلات ریوی و تشدید آسم؛ کم آبی بدن؛ کم شدن خواب، و….