9 راه جلوگیری از ولخرجی (چطور ولخرجی نکنم)

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

راه های جلوگیری از ولخرجی چیست؟ ولخرجی به منظور خرج بیش از اندازه و بدون سرمایه گذاری است. زمانی که شخصی برای زندگی خود هیچ برنامه ای نداشته باشد و تنها پول خود را خرج امورات و کارهای غیر واجب کند، اصطلاح ولخرج به او داده می‌شود. به طور معمول آقایان از خانم ها ولخرج تر هستند. اما این رفتار اصلا مناسب و درست نیست. در واقع شما هیچ آینده نگری ندارید و تنها از موقعیت حال استفاده می‌کنید.

برای درمان ولخرجی راهکارهای زیادی وجود دارد. عده زیادی از افراد با کمک روانشناس و مشاورین این رفتار خود را اصلاح کرده اند. برای بهبودی و کمک به برنامه ریزی برای زندگی آینده، حتما از روانشناس کمک بگیرید. جهت دریافت مشاوره فردی کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه جلوگیری از ولخرجی می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

ولخرجی چیست؟

ولخرجی به منزله خرج بسیار زیاد و بدون برنامه ریزی برای پس انداز است. زمانی که شخصی هیچ پس اندازی نداشته باشد و فورا با مشاهده هرچیزی وسوسه به خرید شود، ولخرج نامیده می‌شود. خرج افراطی رفتار مناسبی نیست و برای جلوگیری از آسیب های این رفتار به زندگی حتما باید درمان شود.

ولخرجی به دلیل مواردی مانند عدم اعتماد به نفس، عدم برنامه ریزی، رودربایستی، جلب توجه و … بروز پیدا می‌کند. معمولا شخصی که چنین ویژگی هایی دارد زندگی پر دردسری هم خواهد داشت. معمولا افراد ولخرج برای آینده خود برنامه ریزی نمی‌کنند و همیشه لنگ پول در شرایط اضطراری خواهند ماند. شاید به این خاطر که از شغل و آینده مالی خود مطمئن و راضی نیستند. برای این منظور حتما درباره نحوه انتخاب شغل مناسب کلیک کنید.

برای عضویت در کانال تلگرامی ذهن نو کلیک نمایید.

دلایل ولخرجی چه چیزهایی هستند؟

دلایل بروز ولخرجی

ولخرجی به دلایل خاصی اتفاق می‌افتد. و این دلایل بنا به ویژگی هر شخص تاثیر متفاوتی می‌گذارد. در ادامه این بخش مقاله راجع به دلایل ولخرجی های زیادی توضیح داده ایم.

عدم اعتماد به نفس

یکی از دلایل بروز ولخرجی، فقدان اعتماد به نفس است. عده ای از افراد به دلیل کمبود اعتماد به نفسی که دارند اقدام به خریدهای با قیمت بالا می‌کنند تا اطرافیان خود را تحت تاثیر قرار دهند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه استرس و ترس از بی پولی کلیک کنید.

رودربایستی | ولخرجی

گاهی به خاطر رودربایستی شخص اقدام به ولخرجی می‌کند. در این شرایط زمانی که مهمان به خانه شما وارد می‌شود، به جای 1 نفر اندازه 6 نفر برای او تدارک می‌بینید. و یا حتی مجبور به خرج های زیاد و غیر ضروری می‌شوید.

جلب محبت

از دیگر دلایل ولخرجی، جلب محبت است. عده ای از افراد به دلیل اینکه به دنبال جلب محبت هستند؛ شروع به خرید کالاها و وسایل گران قیمت برای دیگران می‌کنند تا ذره ای محبت ببینند. چنین رفتاری هم از طرف مردان و هم زنان رخ می‌دهد. آن ها با هدایای گران قیمت و یا تفریحات لوکس سعی در جلب محبت طرف مقابل دارند. حال آنکه چنین محبتی هرگز نمی‌تواند نیاز روانی آن ها را رفع نماید.

برای درک بهتر مساله و تفاوت های ول‌خرجی برای جلب محبت با پول گرفتن از شوهر کلیک کنید.

خجالت | ولخرجی

از دیگر دلایل افراط در هزینه ها، خجالت است. گاه وارد مغازه ای می‌شوید و با استعلام قیمت در کنار فرد خاص خود را مجبور به خرید جنس می‌کنید. در واقع صرف هزینه به خاطر احساس خجالت در موقعیت نوعی ولخرجی‌ محسوب می‌شود. پس در عوض بهتر است روی عزت نفس خود کار کنید. در این باره می‌توانید با روانشناسان مشورت نمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر حتما درباره روانشناسی پول بخوانید.

انواع ولخرجی

ولخرجی کردن انواع مختلفی داشته و خود را به شکل های مختلفی بروز می‌دهد. در این قسمت به توضیح اشکال مختلف ولخرجی، خواهیم پرداخت.

ولخرجی با هدف ظاهرسازی: گاهی افراد خودشان آگاه هستند که در حال ولخرجی هستند؛ اما برای ظاهر سازی و به رخ کشیدن، اینکار را انجام می‌دهند.

ولخرجی کردن از روی هیجان: گاهی افراد برای فرار از احساسات بد و منفی به ولخرجی روی می‌آورند. در این حالت، افراد اصلا نیازی به خرید کردن ندارند؛ اما اینکار را انجام می‌دهند.

برای دیگران ولخرجی کردن: از دیگر انواع این رفتار، پول خرج کردن در راستای جلب رضایت دیگران است. برای مثال فردی بدون هیچ دلیل به طور مکرر برای دیگران کادوهای گران می‌خرد.

عطش ولخرجی کردن: این عطش سیری ناپذیر بوده و تا مادامی که فرد پول دارد به این رفتار ادامه می‌دهد.

پیامدهای ناشی از ولخرجی کردن

قطعا ولخرجی کردن در طولانی مدت، افراد را دچار مشکلات مالی و روانی می‌کند. چنین افرادی زمانی که پول نداشته و شرایط ولخرجی ندارند؛ دچار استرس و اضطراب زیادی شده و در نهایت عزت نفس آنها وابسته به پول می‌شود. حتی گاهی ورشکستگی های ناگهانی و بدهی های سنگین نیز ناشی از همین رفتار در افراد است.

زمان هایی که باعث بروز ولخرجی می‌شوند

در برخی از شرایط، افراد بیشتر به ترغیب به ولخرجی کردن می‌شوند. در واقع چنین شرایطی محرک محسوب شدهو بهتر است فرد از آنها دوری کند. برای مثال زمانی که استرس دارید؛ به خرید نروید. و یا زمانی که با افرادی به خرید رفته و تحت فشار آنها قرار می‌گیرید؛ بیشتر به خرید کردن ترغیب خواهید شد.گذراندن زمان زیادی در فضای مجازی نیز دقیقا همین حالت را سبب می‌شود. در حین خرید، تحت تاثیر فروشنده قرار نگرفته و شرایط خود را در نظر داشته باشید.

راه های جلوگیری از ولخرجی

راهکارهای جلوگیری از ولخرجی

همانطور که توضیح دادیم. زیاده روی در مخارج رفتار مناسب و درستی نیست؛ چرا که با مدیریت هزینه های زندگی شما قادر به ساختن آینده ای بهتر و آسوده تر خواهید داشت. همچنین در بلند مدت خواهید دید که ولخرجی‌ها چگونه فرصت‌های شما را از بین برده اند. پس برای جلوگیری از این رفتار باید روش‌های به خصوصی را به کار بگیرید. در ادامه به چند روش کاربردی اشاره کرده ایم. اگر با وجود این راهکارها موفق به تغییر نشدید، حتما برای دریافت مشاوری کلیک اقدام کنید. و یا مقاله صرفه جویی در زندگی کلیک کنید.

برای درآمد خود برنامه ریزی داشته باشید

از مهم ترین کارهای جلوگیری از ولخرجی، بودجه بندی و برنامه ریزی است. در این شرایط باید میزان خریدهای خود را یادداشت کنید. سپس با برنامه درآمدی و پول خود طبقه بندی کنید. تمامی مخارج را بنویسید تا میزان پس انداز و هزینه های اضافی خود را متوجه شوید. در این شرایط اگر برنامه مناسبی داشته باشید؛ به راحتی می‌توانید پول را با برنامه ریزی بهتری خرج کنید.

دستمزد روزانه خود را محاسبه کنید

زمانی که برای ترک ولخرجی اقدام کرده اید. باید دست مزد روزانه خود را محاسبه کنید. پس از محاسبه دقیق و بررسی خریدها، متوجه خواهید شد که دستمزد روزانه شما چه مقدار از خریدهای‌تان را در بر دارد. بنابراین در این شرایط یاد می‌گیرید که با توجه به این دستمزد، نباید هر هفته لباس خرید یا صرف خورد و خوراک غیرضروری کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راه های غلبه بر استرس مالی کلیک کنید.

برای جلوگیری از ولخرجی کارت بانکی پر پول را با خود حمل نکنید

یکی از روش های جلوگیری از ولخرجی، عدم حمل کارت بانکی پر پول است. بنابراین برای جلوگیری از این رفتار باید پول نقد برای خرید همراه خود ببرید. تا اگر کالای وسوسه انگیزی هم مشاهده کردید، مجبور به خرید آن نشوید. پول نقد باعث می‌شود که عملا ببینید که چقدر پول صرف می‌کنید. پس احتمال خرید کالا و خدمات غیرضروری کمتر می‌شود.

از افراد ولخرج دوری کنید

از دیگر راهکارهای مهم جلوگیری از ولخرجی، دوری از افراد ولخرج است. دوستی با ولخرج‌ها؛ قدرت نه گفتن را از شما خواهد گرفت. به جای گشت و گذار با این افراد، به تنهایی به خرید بروید تا وسوسه نشوید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه جنون خرید کلیک کنید.

برای جلوگیری از ولحرجی لیست خرید داشته باشید

برای ترک ولخرجی حتما خرید های ضروری خود را لیست کنید. زمانی که برای تهیه وسایل ضروری لیست تهیه می‌کنید، باید برنامه ریزی داشته باشید که وسایل غیر ضروری تهیه نکنید. هر کدام از خرید ها که تکمیل شد علامت بزنید تا متوجه شوید که چه چیزهایی لازم دارید.

به مراکز خرید تفریحی نروید

برای اینکه از ولخرجی فاصله بگیرید. باید رفتن به مراکز تفریحی را محدود کنید. در این صورت تنها زمانی که وسائل ضروری نیاز دارید می‌توانید به مراکز تفریحی بروید. زرق و برق فروشگاه‌ها و مراکز تفریحی باعث خرج های زیادی می‌شود.

هزینه های روزمره خود را یادداشت کنید

اگر قصد جلوگیری از ولخرجی را دارید؛ باید هزینه های روزمره خود را یادداشت کنید. با یادداشت هزینه های روزمره می‌توانید به راحتی دخل و خرج خود را مشاهده کنید. شاید با نوشتن خرج های خود، منطقی تر پول خرج کنید.

برای خرید ماهانه خود سقف هزینه مشخص کنید

اگر معتاد به ولخرجی هستید و با هیچ راهکاری توانایی قطع این رفتار را ندارید. باید برای هزینه های خود سقف مشخص کنید. در این شرایط حتی زمانی که به سوپر مارکت می‌روید، بر اساس محدودیت هزینه‌ها خرج خواهید کرد.

برای جلوگیری از ولخرجی ، پس انداز داشته باشید

اگر از دسته کسانی هستید که توانایی پس انداز ندارند، بنابراین باید برای جمع آوری پول یا پس انداز از اطرافیان کمک بگیرید. یا در قرعه کشی های قابل اعتماد یا صندوق های پولی عضو شوید. در این شرایط مجبور به پرداخت ماهانه هزینه ای هستید که موجب جلوگیری از ولخرجی می‌شود.

البته پس انداز کردن چیزی نیست که یک روزه بتوانید آن را فرا بگیرید. بلکه یک نوع مهارت و توانایی است که از کودکی باید آموزش داده شود. اما ناامید نشوید، هر وقت اراده کنید می‌توانید شروع به پس انداز کردن را یاد بگیرید.

برای آشنایی با روش های آموزش پس انداز به کودک کلیک کنید.

کلام آخر

همانطور که در این مقاله راجع به ولخرجی اطلاعات کسب کردید. متوجه شدید که این رفتار همراه با خود عواقب بدی دارد. اما گاه شدت این رفتار به حدی است که برای جلوگیری از‌ خرج های افراطی لازم به ارائه راهکارهایی توسط روانشناس است. بنابراین برای پیشگیری و بهبود این اتفاق حتما از روانشناس کمک بگیرید. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت تلفنی و حضوری به شما مراجعین گرامی خدمات ارائه می‌دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه جلوگیری از ولخرجی می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

‫2 دیدگاه ها

  1. چه راه عالی هر چن منکه لاو به نظرم من برا زندگی شیک باید try از 18سالگی خودم شاغل شدم و مستقل یکم فاسد شدم ولی الان مددکارم و راهنمای جهاز چندتا زوج و اینکه خیلی دوس دارم با مردی پخته و عاقل هم کف خودم مزدوج شم نه یه بی شعور خنگ بچه ننه، ps5باز که به غیر لش بازی چرند گفتن هیچ گهی نمیخوره البته بماند فک میکنم مردای دورم یا متاهلن یا در شرفشن و اینکه کل محل کار برام مثل مهمونی آدم باید جذاب شیم و طلاق هم عادیه یا حتی کات چون بعضی آقایون بچه ننه هستن به همین که هستن راضین به نظرم تهوع آورن

  2. پسر من سی ساله است.
    متاهل و دارای یک پسر است.
    همیشه ولخرج بود و الان هم به شدت ولخرج است.
    به شدت عاشق خرید کردن است.
    افراطی ریخت و پاش و بذل و بخشش می کند.
    تا زمانی که توی حساب موجودی دارد بسیار خوشحال و سرخوش است و هرگز به فکر آینده نیست.
    وقتی موجودی حسابش تمام می شود ناراحت و مغموم می شود. جالب اینجاست که از این تجربه درس نمی گیرد.
    از این وضعیت پسرم خسته شدم و گوش شنوایی هم ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره