اعتیاد نوزادان | نوزاد معتاد را چگونه با کمترین اذیت ترک دهیم ؟
اعتیاد نوزادان به مواد مخدر از همان لحظههای آغازین تولد و به صورت ناخواسته شروع میشود که متاسفانه مسئلهای بسیار دردناک و نگران کننده است. بر اساس آمارهای به دست آمده حدود ۱۰ درصد از معتادان جامعه را زنان تشکیل میدهند که اگر این زنان باردار شوند اعتیاد آنان از طریق بند ناف و جفت و به وسیله گردش خون به نوزادان انتقال مییابد. درمان اعتیاد نوزادان مسئله بسیار مهم و حساسی است چراکه ممکن است پیامدهای جبران ناپذیری در آینده برای کودک ایجاد نماید. برای درمان و کاهش آسیبهای ناشی از اعتیاد نوزادان بهتر است که از یک مشاور با تجربه و متخصصین کمک بگیرید. جهت کسب اطلاعات در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اعتیاد نوزادان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
اعتیاد نوزادان
مادران باید به تمامی آنچه که در بارداری میخورند، می نوشند و حتی استنشاق میکنند، توجه داشته باشند. چرا که تمامی این مواد به واسطه بند ناف و جفت میتواند به جنین برسد. در نتیجه اگر مادری اعتیاد داشته باشد به احتمال خیلی زیاد نوزاد بعد از تولد نیز به آن ماده اعتیاد خواهد داشت. اما این تنها آسیب وارده نیست؛ بلکه اعتیاد نوزادان منجر به انواع آسیب های ذهنی و جسمی خواهد شد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
جهت ارتباط مستقیم با کارشناسان ما عضو کانال تلگرامی ذهن نو شوید.
نشانه های اعتیاد نوزادان
طبیعی است که اعتیاد نوزادان با نشانه های مختلفی همراه است. این نشانه ها شامل گریه کردن با صدای بلند، تشنج، تعریق، تب، استفراغ، اسهال، بی اشتهایی، اختلال های رفتاری، کاهش وزن، اختلال در خواب، بروز لکه هایی در صورت و… میشود. به طور کلی نوزاد در این شرایط مانند معتادی است که مواد مخدر دریافت نمیکند.
تاثیر مواد مخدر بر روی نوزاد
مواد مخدر در انواع و اقسام مختلفی یافت میشود که هر کدام از آنها نیز پیامدها و عوارض متفاوتی را به دنبال دارند. در واقع شدت آسیب وارده به جنین به نوع مصرف مادر بستگی دارد. مواد مخدر علاوه بر اعتیاد نوزادان پس از تولد، ممکن است در دوران جنینی در روند رشد نوزاد نیز اختلالاتی را ایجاد نمایند.
متاسفانه بسیاری از مادران به دلیل عدم آگاهی از عواقب مصرف مواد مخدر و تاثیر آن بر جنین، همچنان به مصرف آن ادامه میدهند. در ادامه به برخی از تاثیرات مواد مخدر بر روی نوزاد پرداخته خواهد شد:
-کم وزنی شدید هنگام تولد
-اختلال در عملکرد شناختی و تاخیر در آن
-مشکلات و آسیبهای رفتاری
-ایجاد اضطراب
-اختلال در برقراری روابط اجتماعی و حفظ آن
-مشکل در حفظ شغل
-افزایش احتمال گرایش فرد به مواد مخدر در بزرگسالی
اعتیاد نوزادان | عوارض مواد مخدر گوناگون بر روی نوزاد
اعتیاد والدین میتواند بر روی جنین تاثیر گذار باشد و سهم مادر در این زمینه بسیار بیشتر است. چرا که اعتیاد پدر میتواند بر میزان کیفیت رشد اسپرم اثر گذاشته و سقط جنین را به دنبال داشته باشد. اما ایجاد نقص مادرزادی و انتقال اعتیاد از پدر به فرزند امکان پذیر نیست. البته احتمال اعتیاد نوزادان و فرزندانی که از پدر معتاد متولد میشوند در آینده به دلیل الگو پذیری فرزند وجود دارد. در ادامه به عوارض هر کدام از مواد مخدر بر روی نوزاد پرداخته خواهد شد:
اعتیاد به الکل
هر چه میزان مصرف مادر به الکل بیشتر باشد، احتمال آسیب جنین نیز افزایش مییابد. ناهنجاری جنین الکلی و یا FASD از مهمترین عوارض مصرف الکل میباشد که علائم آن به شرح زیر هستند:
-کوچک شدن غیر طبیعی دور سر نوزاد
-پهن شدن استخوان گونه
-کندی در یاد گرفتن مهارتهای حرکتی
-مشکلات یادگیری در بزرگسالی
-ضعیف بودن حافظه و تمرکز
-عدم توانایی در نگهداری دوست و شغل
اعتیاد نوزادان به کوکائین
مصرف کوکائین در دوره بارداری، بر روی مسیرهای دوپامین و سروتونین تاثیر گذاشته و باعث تغییرات عصبی در درون رحم میگردد. وزن کم و کاهش رشد جنین از دیگر عوارض مصرف کوکائین در دوران بارداری میباشد. از جمله خطرات کوکائین در بزرگسالی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
-احتمال خطر تشنج
-افسردگی
-اختلال اسکیزوفرنی
-پارکینسون
تاثیر هروئین بر روی نوزاد
تاثیر در رفتار و تکامل شناختی، از عوارض مهم هروئین بر روی نوزاد میباشد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته تنها درصد کمی از کودکانی که در نوزادی اعتیاد را تجربه کردهاند، از تولد تا ۵ سالگی با مادر خود زندگی میکنند. همچنین وزن کم و کوچک شدن دور سر از دیگر عوارض این ماده مخدر محسوب میشود. از عوارض بلند مدت هروئین بر اعتیاد نوزادان میتوان موارد زیر را نام برد:
-اختلال بیش فعالی
-داشتن ضریب هوشی بسیار پایین
-تضعیف حافظه
تاثیر کافئین، نیکوتین و ماریجوانا بر اعتیاد نوزادان
مصرف کافئین در حد اعتدال نمیتواند مشکلی داشته باشد اما اگر این میزان از ۳۰۰ میلی گرم فراتر رود، باعث کاهش وزن در نوزاد شده و نواقص قلبی را به دنبال خواهد داشت. همچنین مصرف سیگار ارتباط مستقیمی با سندروم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) دارد. مصرف نیکوتین نیز در دوران بارداری ممکن است باعث اختلال در یادگیری شده و در آینده مشکلاتی نظیر بیش فعالی و افزایش حالت اضطراب را برای فرد به دنبال داشته باشد.
برای مخدر ماری جوانا هنوز عوارض بلند مدتی ثبت نشده اما مصرف بیش از حد این مخدر، وزن کم در زمان تولد و همچنین مشکلات رفتاری را برای فرزند به همراه دارد. لازم به ذکر است که برای ترک ماریجوانا باید به مشاور و روانشناس مراجعه نمایید. چراکه روانشناسان با ارائه خدمات حرفهای روانپزشکی و روانشناسی شما را در پروسه ترک اعتیاد یاری میدهند.
تاثیر اپیوئید بر نوزادان
مصرف اپیوئیدها مانند متادون، مورفین، ب2، کدئین و… در دوران بارداری نیز بر جنین تاثیر گذاشته و منجر به اعتیاد نوزادان میگردد. این مواد بر توجه و حافظه نوزادان تاثیر گذاشته و همچنین در آینده نیز منجر به بروز بیماری هایی از قبیل بیش فعالی میشود.
درمان اعتیاد نوزادان
علائم خماری مواد مخدر پس از گذشت ۲۴ الی ۳۶ ساعت ظاهر میشود اما علائم مصرف الکل پس از ۳ الی ۱۲ ساعت خود را نشان میدهد. همچنین علائم خماری مهارکنندههایی که برای بازجذب سروتونین مورد استفاده قرار میگیرند پس از چند روز نمایان میشوند.
اگر نوزاد شما به کمکهای انجام شده واکنشی نشان ندهد و علائم خماری را از خود بروز دهد، بهتر است برای جلوگیری از تشنج، کاهش وزن و تب از شیوه دارودرمانی کمک بگیرید. راهکارهای زیر برای افزایش آسایش نوزاد معتاد میتواند مفید باشد :
- کمک به راحتی نوزاد به شیوههای مختلف
- کاهش دادن میزان نور و صدا
- قنداق کردن نوزاد
- تاب دادن نوزاد
- استفاده از دارودرمانی جهت کم کردن نشانههای خماری
نکته مهم در درمان اعتیاد نوزاد
پروسه ترک اعتیاد مواد مخدر در اعتیاد نوزادان اعم از هرویین، تریاک، الکل و… باید زیر نظر پزشک متخصص باشد؛ پس هیچ وقت تصمیم به ترک خودسرانه در منزل نگیرید. چرا که این کار ممکن است شرایط را از آنچه که هست بدتر کند و پیامدهای جبران ناپذیری را برای مادر و نوزاد به همراه داشته باشد.
ترک اعتیاد به خصوص برای نوزادان بسیار سخت و زمانبر بوده و به بررسیهای پزشکی نیاز دارد. در واقع درمان اعتیاد قبل از بارداری میتواند بهترین گزینه برای ترک باشد تا جنین نیز از عوارض و پیامدهای اعتیاد در امان بماند. کمک گرفتن از تجربیات و راه حلهای روانشناسان در این زمینه میتواند بسیار کمک کننده باشد.
تاثیر شیر مادر بر اعتیاد نوزادان
حتی اگر جنین در دوران بارداری نیز مبتلا به اعتیاد نشود؛ احتمال اعتیاد از طریق شیر مادر نیز وجود دارد. اعتیاد نوزادان در بسیاری از موارد به دلیل تغذیه از شیر مادر است. مادران تصور میکنند که بعد از دوران بارداری دیگر اعتیاد آنان تاثیری بر فرزندان شان ندارد به همین دلیل مصرف خود را آغاز میکنند. از این رو بعد از مدتی نوزاد نیز مبتلا میگردد.
سندروم محرومیت از مواد در اعتیاد نوزادان
اعتیاد نوزادان را با نام سندرم محرومیت از مواد نیز میشناسند. چرا که آنان بعد از تولد نشانه هایی از ترک را از خود بروز داده و مانند یک معتاد نیازمند مواد مخدر هستند. این حالت ها معمولا بعد از یک هفته برطرف شده و آثار مواد دفع میگردد. اما مواد مخدر آثار بلند مدتی دارد که احتمالا آینده نوزادان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
تشخیص اعتیاد نوزادان
تشخیص اعتیاد نوزادان کار دشواری نیست. البته این نشانه ها میتوانند برای بیماری های دیگری نیز باشند؛ اما مادرانی که اعتیاد داشته اند طبیعی است که فرزندان خود را نیز مبتلا نمایند. معمولا بعد از تولد آزمایشاتی در این زمینه انجام شده تا از اعتیاد نوزاد نیز اطمینان حاصل کنند.
سخن پایانی
برای دریافت مشاوره در زمینه اعتیاد نوزادان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
بله در صورت تشخیص پزشک، دارودرمانی میتواند یکی از روشهای تاثیرگذار در ترک اعتیاد نوزاد باشد.
علائم اعتیاد چند ساعت پس از تولد یا ۱۳ روز پس از آن ظاهر میشود.
سلام من روزی یک سیسی متادون مصرف دارم و۲ماهه باردارم ایا بچم بعد تولد دچار عوارضه ترک میشه اخه من مصرفمو به یک سیسی رسوندم نتونستم ترک کنم خواهشمندم کمکم کنید
سلام مهشید عزیز، برای بررسی سلامت فرزندتون حتما با متخصص زنان و زایمان صحبت بفرمایید. اما در خصوص ترک نیاز به دریافت خدمات مشاوره ترک اعتیاد دارید. شاید دوز مصرفی تون پایین باشه اما عوامل روانی ناشی از وابستگی به متادون اجازه ترک کامل به شما نمیده. حتما حتما با متخصص ترک اعتیاد مشاوره دریافت نمایید. برای این منظور با شماره های درج شده تماس بگیرید.
سلام من اعتیاد به شیره دارم والان یک ماه ک زایمان کردم و از امروز قرص خوردم که ترک کنم میشه راهنمایی کنید چطور باید بچرو ترک بدم
سلام مامان فاطمه، اگر در دوران بارداری مصرف شیره داشتید فرزندتون حتما باید چکاپ بشه. مشکلات مختلفی ممکنه براش ایجاد شده باشه که متخصص اطفال باید اون رو تشخیص و درمان کنند. برای ترک اعتیاد خود تون هم لطفا به هیچ عنوان سرخود دارو مصرف نکنید. تغذیه شما در حال حاضر همچنان از طریق شیردهی به نوزاد منتقل میشه. پس در این باره نیز با متخصص ترک اعتیاد مشورت نمایید. با شماره های درج شده جهت دریافت خدمات مشاوره تماس بگیرید.
سلام خسته نباشید خانم من نزدیک چندین سال ترک مواد بوده از نوع هرویین اما بنا به دلایلی(کینه و حسادت خواهرش) نزدیک به یک سال دوباره در بارداری مصرف و بخاطر ترس از بین رفتن جنین نتوانست تدک کند(مشورت با دکتر)
و کار تا بعد زایمان کشید و دختر تازه متولدمان هیچ شیر خشکی را نخورد و باالا میاورد ۴،۵ نوع پرستارا امتحان کردند و مدام استفراغ و اب زرد بالا می اورد خلاصه نزدیک یک ماهه از شیر مادر استفاده کرده و چند بار شیر خشک به او داده وبچه علائم نماری داشته چگونه بچه را ترک دهیم
سلام و درود در این باره حتما با متخصص کودک و اصفال در ارتباط باشید. ایشون راهنمایی تون می کنند. (هرگز خودسرانه دارو یا ماده ای به کودک ندهید)
علائم ترک نوزاد دقیقا چیه؟اگرمادری ۲۰روز قبل زایمان ترک کنه،بازهم نوزاد اعتیاد داره؟مصرف ۱گرم شیره روزانه؟
سلام مصرف مواد مخدر در دوران بارداری به جنین آسیب میزنه و میتونه بعد از زایمان اون رو با عوارض ترک مواجه بکنه. بنابراین حتما باید در این باره با متخصص کودک و اعتیاد مشورت نمایید.