دزدی در نوجوانان | نحوه برخورد با سرقت نوجوان

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

دزدی در نوجوانان یکی از آسیب‌هایی است که تا حد زیادی باعث نگرانی والدین می‌شود و اعتماد را در خانواده از بین می‌برد. نوجوانان ممکن است به دلایلی نظیر ناتوانی در بیان خواسته‌ها، پول یا برخی چیزها را از خانواده خود یا دیگران بدزدند. همچنین ممکن است دزدی برای آن‌ها نوعی ماجراجویی و قرار گرفتن تحت تاثیر گروه دوستان باشد. با این حال علت هرآنچه که باشد والدین لازم است تا راهکارهای مقابله با این رفتار را شناسایی کرده و به شیوه درستی رفتار نمایند. در واقع رفتار والدین در تداوم و یا از بین رفتن رفتار دزدی در نوجوانان تاثیر بسزایی دارد. درادامه علل دزدی در نوجوانان و نحوه مقابله ارائه شده است. در صورتی که نوجوان‌تان دچار مشکلات رفتاری است، حتما از مشاوره نوجوان استفاده نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه دزدی در نوجوانان می‌توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی روانشناسی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

دزدی در نوجوانان

حتی در خانواده های تحصیل کرده و ثروتمند نیز ممکن است دزد در نوجوانان خانواده دیده شود. این مساله مشکلی است که ریشه‌های آن در روش تربیتی و نوع ارتباط بین اعضای خانواده یافت می‌شود. خشونت و برخورد نامعقول با این نوجوانان وضعیت را بدتر کرده و آن‌ها را از خانواده دور می‌کند. بنابراین حتما در این باره با متخصصان نوجوان و خانواده مشورت نمایید.

علت دزدی در نوجوانان

علت دزدی در نوجوانان

دزدی نوجوانان می‌تواند برای خانواده امری بسیار شوکه کننده باشد. اکثر والدین از اینکه فرزندشان دست به دزدی زده احساس شرمندگی می‌کنند و نمی‌توانند علت این رفتار را درک نمایند. این در حالی است که احتمال دزدی در سنین نوجوانی بیش از هر زمان دیگری وجود دارد و دلایل مختلفی در بروز آن نقش دارند. ما در ادامه به مهم ترین علل دزدی در نوجوانان اشاره کرده‌ایم.

دزدی برای خودنمایی در گروه دوستان

افراد در سنین نوجوانی بیش از هر زمان دیگری به گروه‌های دوستی اهمیت می‌دهند. آن‌ها نیاز دارند از جانب همسالان خود پذیرفته شده و مورد تحسین قرار بگیرند. این مسئله تا حد زیادی اعتماد به نفس نوجوان را افزایش داده و باعث می‌شود احساس کند به هویتی مستقل دست یافته است. متاسفانه در برخی گروه‌های دوستی ممکن است ارزش‌های غلطی رایج باشد. برای مثال بسیاری از نوجوانان انجام رفتارهای غیرقانونی را نوعی جرات مندی تلقی می‌کنند و همین امر باعث می‌شود کسی که به رفتار دزدی یا کشیدن مواد روی می‌آورد به جای سرزنش شدن مورد تحسین قرار بگیرد. نوجوانانی که با این گروه‌های دوستی معاشرت می‌کنند بیش از دیگران احتمال دارد که در نوجوانی مرتکب دزدی شوند.

 اعلام استقلال از والدین | دزدی در نوجوانان

دوران نوجوانی زمانی است که افراد می‌خواهند هویت خود را به عنوان یک بزرگسال تعریف نمایند و به والدینشان نشان دهند دیگر کودک سابق نیستند. در این مسیر برخی بچه‌ها روش‌های غلطی را برای اثبات استقلال و اقتدار خود انتخاب می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به رفتارهایی نظیر دزدی یا استعمال سیگار و مواد مخدر در نوجوانان اشاره کرد.

دزدی برای ارضای هیجان خواهی

افراد در دوران نوجوانی توانایی کمتری برای آینده نگری دارند. همین مسئله باعث می‌شود که ریسک پذیری بالاتری داشته باشند و بیشتر در رفتارهای پرخطر درگیر شوند. آن‌ها ممکن است برای ارضای نیاز خود به هیجان خواهی و دوری از کسالت یا روزمرگی به کارهای غیر قانونی و نا به هنجار روی بیاورند که دزدی نیز یکی از آن‌ها است.

 دزدی در نوجوانان برای جلب توجه

گاهی اوقات فرزندان به هر وسیله‌ای متوسل می‌شوند تا توجه والدین خود را جلب کنند. اگر پدر و مادر سبک تربیتی طردگرایانه‌ای داشته باشند بیشتر احتمال دارد که فرزندشان از روش‌های نامناسب به دنبال جلب توجه آن‌ها باشد. در بسیاری از موارد ممکن است نوجوان به دزدی دست بزند تنها برای اینکه والدین را درگیر خود کند و به طور غیرمستقیم نشان دهد که نیاز دارد پدر و مادر او را نادیده نگیرند.

 دزدی در نوجوانان برای انتقام جویی

بسیار اهمیت دارد که از دوران کودکی توانایی کنترل خشم را در فرزندتان بالا ببرید و به او آموزش دهید اگر عصبانی است برای مدیریت هیجانات خود باید چه کاری انجام دهد. بچه‌‌هایی که آموزش کافی در این زمینه ندیده‌اند ممکن است هنگام عصبانیت از یک نفر به رفتارهای انتقام جویانه روی بیاورند که از جمله آن‌ها باید به دزدی یا زورگیری اشاره کرد. برای اطلاع از دلایل بزهکاری در نوجوانان کلیک کنید.

اضطراب

یکی دیگر از دلایل دزدی در نوجوانان میزان بالای استرس و اضطراب در آنان است. در این شرایط آنان نمی‌دانند که چطور باید احساسات منفی خود را تخلیه کنند. از این رو به سراغ انجام چنین کارهایی می‌روند.

نیاز مالی

واضح ترین دلیلی که برای دزدی در نوجوانان وجود دارد؛ نیاز مالی آنهاست. آنان در این سنین تمایل دارند که مقدار زیادی پول همراه خود داشته باشند. در واقع این موضوع به آنان اعتماد به نفس می‌دهد. همچنین گاهی والدین نیز به اندازه کافی به نوجوانان پول نمی‌دهند. از این رو نوجوانان برای رفع نیازهای خود به دزدی روی می‌آورند.

عادت های مخرب

عادت های مخرب نیز دلیل دیگری برای دزدی در نوجوانان است. گاهی افراد بدون داشتن نیازمالی تنها به اینکار عادت می‌کنند. این عادت بعد از مدتی تبدیل به اختلال دزدی بیمارگون می‌گردد. از این رو افراد باید در صورت مشاهده نشانه های این رفتار حتما اقدامات لازم را انجام دهند.

انواع مختلف دزدی در نوجوانان

دزدی در نوجوانان انواع مختلفی دارد. در واقع شناخت نوع دزدی به خانواده و یا اطرافیان کمک می‌کند تا بهتر با این موضوع برخورد کنند. معمولا نوجوانان دو نوع دزدی را از خود بروز می‌دهند. یا دزدی بیمارگونه که همان اختلالی است که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم و یا تنها وسوسه دزدی که این مانند فانتزی در ذهن آنهاست و شاید هرگز آن را عملی نکنند.

اختلالات مرتبط با دزدی در نوجوانان

برخی از اختلالات روانی با دزدی در نوجوانان مرتبط بوده و بر آن تاثیر می‌گذارند. این اختلالات یا به وجودآورنده دزدی در نوجوانان هستند و یا آن را تشدید می‌کنند. اختلالات اضطرابی، افسردگی و همچنین خود اختلال دزدی بیمارگونه باعث می‌شوند تا افراد نتوانند در برابر میل به دزدی کردن مقاومت کنند.

نشانه های دزدی در نوجوانان

تمایل به دزدی در نوجوانان معمولا با نشانه هایی همراه است. این نشانه ها شامل موارد زیر می‌شود.

  • تکرار شدن چرخه دزدی به صورت مداوم
  • نوجوانان قبل از دزدی نگران دستگیری هستند و همچنین احساس گناه می‌کنند
  • حتی از وسایل بی ارزش نیز نمی‌توانند بگذرند
  • بعد از دزدی جسم را به صاحبش برمی‌گردانند

برخورد با دزدی در نوجوانان | توصیه هایی برای والدین

مسلما برملا شدن دزدی نوجوان می‌تواند تا حد زیادی شما را آزرده و باعث ناراحتی و خشمگینی تان شود. با این حال برای جلوگیری از تکرار این رفتار بسیار اهمیت دارد که به شیوه درستی برخورد کنید. این موضوع از جمله چالش های دوران نوجوانی است که اگر به مدیریت نشود می‌تواند مشکلات فراوانی را برای شما و فرزندتان ایجاد نماید. ما در ادامه به چند توصیه مهم در این زمینه اشاره کرده‌ایم. برای شناخت بیشتر با مشکلات نوجوانی کلیک کنید.

 هیجانات خود را کنترل کنید

درست است که دزدی در نوجوانان می‌تواند تا حد زیادی شما را آشفته کند اما لازم است هوشمندانه عمل کنید و هیجاناتتان را مدیریت نمایید. قاطعانه به فرزند خود بگویید که این رفتار شما را ناراحت کرده و می‌خواهید علت آن را بدانید اما از رفتارهای تند و شکل دهی بحث یا مشاجره شدید بپرهیزید. اگر در کنترل خشم دچار مشکل هستید لازم است که پیش از هرچیز از یک مشاور روانشناس کمک بگیرید.

 به نوجوان برچسب نزنید

به خاطر دیدن رفتار غلط از فرزندتان هرگز به او برچسب دزد نزنید. این کار باعث می‌شود که نوجوان هویت خود را به عنوان یک فرد بزهکار بشناسد و در نتیجه به رفتار خود ادامه دهد. لازم است به فرزندتان نشان دهید که اشتباهات جزئی از وجود او هستند و می‌تواند با تلاش برای جبران، آن‌ها را از سر راه خود بردارد.

از پنهان کاری بپرهیزید

اگر متوجه دزدی در نوجوانان خود شدید برای حمایت از او به پنهان کاری و دروغ گویی روی نیاورید. لازم است که در مورد عواقب دزدی به فرزندتان اطلاعات بدهید و به او بگویید باید مسئولیت کارهایی که انجام می‌دهد را بپذیرد. اگر شما نیز شروع به دروغ گویی کنید طبیعی است که نوجوان دست به تکرار رفتار بزند.

حمایت خود را دریغ نکنید

اگر متوجه دزدی در نوجوانان شدید هرگز او را به طور کل طرد نکنید. این کار نه تنها فرزندتان را ادب نمی‌کند بلکه آسیب پذیری روانی او را برای درگیری در رفتارهای پرخطر نظیر دزدی بالا می‌برد. در نتیجه باید به نوجوان نشان دهید با وجود اینکه از رفتار او ناراضی هستید همواره به عنوان والدین دوستش خواهید داشت و به او کمک می‌کنید تا مسیر درست را در زندگی خود کشف کند.

از یک روانشناس کمک بگیرید

تعامل کردن با نوجوانان به خودی خود چالش ساز است چرا که نیاز استقلال طلبی در آن‌ها باعث می‌شود لجاجت بیشتری به خرج دهند و حرف شنوی کمتری نیز داشته باشند. این تعامل زمانی که آسیب رفتاری نظیر دزدی در نوجوانان اتفاق می‌افتد بیش از پیش دشوار می‌شود. اگر احساس می‌کنید نمی‌توانید به خوبی با فرزندتان گفت و گو کنید و بیشتر اوقات مجبور به دعوا و مشاجره می‌شوید بهتر است به یک روانشناس متخصص در حیطه کودک و نوجوان مراجعه کرده و از جلسات خانواده درمانی کمک بگیرید. برای شناخت بیشتر درباره روانشناسی نوجوان کلیک کنید.

راهی برای جبران دزدی در نوجوانان

+ از نوجوان بخواهید پول یا وسیله دزدیده شده را برگرداند و یا معادل آن را جبران نماید.

+ اگر قادر به بازپرداخت نیست، با قسط بندی پول تو جیبی هایش او را مجبور به برگرداندن معادل کالا کنید.

+ ببینید آیا نوجوان تان متوجه اشتباه کارش شده است؟ به کمک خود او راهی برای رفتار جایگزین استفاده نمایید.

+ تنبیه ها و بازخوردهای شما باید متناسب با اشتباه و جرم او باشد.

+ گاهی محروم کردن او از فعالیت‌های مورد علاقه اش موثر است.

دزدی پرخاشگرانه نوجوانان

گاهی دزدی در نوجوانان به قدری شدید می‌شود که حاضرند برای به دست آوردن چیزی و یا پولی به دیگران حمله کرده و به آنان آسیب برسانند. به این نوع از دزدی، دزدی پرخاشگرانه می‌گویند. این خشم به فعالیت های دیگر نوجوانان نیز سرایت کرده و به طور کلی آنان را تبدیل به افرادی عصبی می‌کند. از این رو باید به موقع و به طور موثری با این موضوع برخورد نمود.

اگر دزدی در نوجوانان ادامه یافت چه کنیم؟

در صورتی که راهکارهای مقابله با دزدی در نوجوانان موثر نبود و نوجوان به این رفتار خود ادامه داد؛ خانواده ها باید به شکل دیگری با این موضوع برخورد کنند. آنان باید نوجوان را تشویق کنند تا از راه های دیگری برای جبران پول استفاده نمایند. همچنین برای جبران پول دزدی شده بخشی از وسایل اتاق خود نوجوان را فروخته با به نوعی او را تنبیه نیز کرده باشند. همچنین یادآوری این موضوع نیز که هرکاری عواقبی دارد؛ می‌تواند در این مورد موثر باشد. والدین نباید در مورد این موضوع با دیگران صحبت کرده و همه را مطلع نمایند. چرا که در این صورت قبح قضیه برای نوجوان از بین رفته او دیگر به صورت علنی اینکار را انجام می‌دهد.

پیشگیری از دزدی در نوجوانان

پیشگیری از دزدی در نوجوانان

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. این موضوع در مورد دزدی در نوجوانان نیز صدق می‌کند. اگر نوجوان زمینه این موضوع را دارد؛ والدین باید از سنین پایین در این مورد آموزش های لازم را به نوجوان داده و همچنین توجه و محبت کافی را به او بدهند. خود نیز الگوی مناسبی برای او باشند و سعی کنند تا همواره پول کافی در اختیار فرزند خود قرار دهند. در این صورت کمتر احتمال دارد که نوجوان به دزدی گرایش پیدا کند.

سخن پایانی

دزدی در نوجوانان با اینکه شاید موضوعی شایع و طبیعی به نظر برسد؛ اما در صورتی که ادامه یافته و به طور مکرر تکرار شود؛ منجر به بروز مشکلات بیشتری در زندگی نوجوان و خانواده او می‌گردد. در بیشتر موارد نوجوان به دلیل واکنش های اشتباه والدین در این مورد این رفتار خود را تکرار می‌کنند. از این رو والدین باید در این مورد حتما از یک مشاور کمک گرفته و برخورد درستی در این مورد از خود نشان دهند.

برای دریافت مشاوره در زمینه دزدی در نوجوانان می‌توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی روانشناسی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

آیا ممکن است نوجوان به خاطر جلب توجه دزدی کند؟

بله، در بسیاری از موارد نوجوانان بدون اینکه نیازی به پول یا وسیله دزدی شده داشته باشند تنها برای جلب توجه والدینی که آن‌ها را نادیده می‌گیرند این کار را انجام می‌دهند.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره