هفته نهم بارداری را چگونه بگذرانیم؟
هفته نهم بارداری را چگونه بگذرانیم؟ در هفته نهم بارداری جنین همچنان در پشت استخوان اندام تناسلی مادر قرار دارد. و به همین دلیل نشانههای ظاهری بزرگ شدن شکم در مادر دیده نمیشود. اما سایر علائم از جمله حالت تهوع و استفراغ، تکرر ادرار و تغییرات خلقی بروز مییابد. جنین در این هفته به اندازه یک زیتون سبز است و اندامهای او شروع به رشد کردن میکنند. برخی مادران به ویژه مادران جوان که هفته نهم بارداری را سپری میکنند نسبت به سلامت جنین خود بسیار حساس هستند و دوست دارند اطلاعات بیشتری در رابطه با وضعیت جنین و خود بدست آورند. در ادامه به توضیحات بیشتری در این باره خواهیم پرداخت. در همین راستا مرکز مشاوره کودک ذهن نو در کنار مادران عزیز است تا به همه سوالات شما پاسخ دهد و در گذراندن یک بارداری سالم و بدون استرس کمک کند.
برای دریافت مشاوره در زمینه هفته نهم بارداری میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
هفته نهم بارداری
هفته نهم یعنی مادر وارد ماه سوم از بارداری شده است. در ماه سوم بارداری شرایط جنین و بدن مادر تغییر کرده است. در این هفته تمام اجزای ضروری جنین (انگشتان، پا، آرنج و زانو) تشکیل شده است. این هفته ازبارداری، بینی و پلک های جنین تشکیل شده است. در این هفته سر از بدن بزرگتر است. اگر ویژگی های بدنی (قلب) نوزاد در این ماه کامل و سالم باشد، نشان از به دنیا آمدن کودک سالم است. اما همچنان تحت نظر پزشم باشید تا تمامی جوانب را بررسی کند. برای آشنایی کامل با مراقبت های سه ماه اول بارداری کلیک کنید.
علائم بارداری در هفته نهم
هفته نهم بارداری نشانههایی دارد. که ممکن است همه این علائم در خانمهایباردار دیده نشود. حتی ممکن است نشانههای بارداریاول با بارداریدوم در هفته نهم و سایر هفتههایبارداری متفاوت باشد. در ادامه به علائم رایج هفته نهم بارداری اشاره میکنیم.
- تکرر ادرار
- احساس رطوبت سینه
- باد کردن روده
- سر درد
- خستگی
- یبوست
- تهوع و استفراغ
- افزایش دور کمر
- لکه بینی
- گرفتگی خفیف رحم
- گرسنگی زیاد
- آکنه یا جوش
- هوس یا بیزاری از غذا
- تغییرات خلقی
- تنگی نفس
- هموروئید
- اختلال خواب
- سوزش سر دل
- افزایش دمای بدن
- تورم در انگشتان پا
- تورم در قوزک پا
تغییرات جسمی و روانی مادر در هفته نهم بارداری
مادران در این هفته تغییرات جسمی و روانی مختلفی را تجربه میکنند. این تغییرات موارد زیر را شامل میشود.
- رحم به اندازه یک توپ تنیس رشد کرده. و تقریبا دوبرابر قبل شده است.
- در قسمت زیر ناف حالت سفتی ایجاد میشود.
- تغییر سایز سینهها و بزرگتر شدن آنها ممکن است ناخوشایند به نظر برسد.
- کاهش علاقه به برقراری رابطه جنسی در برخی خانمها و بالعکس افزایش میل جنسی در برخی دیگر.
- تغییر حالت پوست و موی سر (با ورود به هفته نهم بارداری احساس میکنید موی سرتان حالت درخشنده تری یافته است. برخی از خانمهایباردار نیز در این هفته متوجه میشوند که موی سرشان حالت چرب و نازک به خود گرفته است).
- احساس افسردگی (این احساس به این دلیل رخ میدهد که مادرانباردار در این هفته کمی حساستر میشوند و تصور میکنند همسرشان به آنها توجهی ندارد).
در صورت نیاز حتما از خدمات مشاوره بارداری استفاده نمایید.
ویژگیهای رشدی جنین در هفته نهم بارداری
در هفته نهمبارداری تفکیک جنسیت رخ داده است. و کروموزمهای جنسی، دختر و پسر بودن جنین را مشخص کرده است. فقط اینکه آلت تناسلی هنوز به شکل هم جنس است. ژنوتیپ خاص دختر یا پسر بودن از این هفته به بعد شکل خواهد گرفت. در کنار این موضوع دیگر ویژگیهای رشدی جنین در این هفته موارد زیر را شامل میشود.
- اندازه جنین در هفته نهم بارداری به اندازه یک زیتون سبز است.
- اندامها شروع به رشد میکنند.
- بخاطر فعالیتهای مغزی، بیشترین میزان رشد در قسمت سر اتفاق میافتد.
- انگشتان دست و پا شکل میگیرند.
- جنین میتواند به آرامی دست و پای خود را حرکت دهد اما این حرکت به حدی نیست که مادر متوجه شود.
- اگرچه جنین در هفتههای گذشته مانند یک ماهی کوچک به نظر میرسید که دم نازکی دارد اما اکنون در هفته نهم بارداری، دم خود را از دست میدهد و شباهت بیشتری به یک انسان کوچک پیدا میکند.
- چربی در زیر پوست جنین ذخیره میشود.
- ماهیچه ها و استخوان ها بزرگ تر و قوی تر میشوند.
مراقبتهای مورد نیاز در هفته نهم بارداری
در هفته نهم مانند سایر هفتهها لازم است که مراقبتها به درستی صورت گیرد. مراقبتهای لازم کمک میکند تا مادر و جنین بتوانند دوران بارداری خود را به سلامت سپری کنند و زایمان راحتی را تجربه نمایند.
مراقبتهای پزشکی
اگر تا کنون به متخصص مراجعه نکردهاید، هرچه سریعتر اقدام نمایید. تشکیل پرونده سلامت، بررسی سابقه اختلالات ژنتیک، اندازه گیری وزن و قد، تجویز مکملهای دارویی مانند مولتی ویتامینها و اسید فولیک از جمله مهمترین مراقبتهایی پزشکی هستند که برای حفظ سلامت زنانباردار انجام میشود.
علاوه بر موارد ذکر شده، انجام آزمایشهای متعدد چون آزمایش ادرار و آزمایش خون توسط متخصص توصیه میگردد. در صورتی که علائم کم خونی مانند ضعف و سرگیجه، زرد شدن رنگ پوست در سر انگشتان و زیر پلکها و تپش قلب را تجربه کردید هرچه سریع تر موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
ورزش کردن در هفته نهم بارداری
علاوه بر مراقبتهای پزشکی خود مراقبتی در دورهبارداری اهمیت بسزایی دارد. با توجه به اینکه علائمبارداری در هفته نهم به شکل جدیتری نسبت به قبل بروز میکنند باید مراقبتهای لازم را انجام دهید. احساس خستگی زیاد از جمله علائمی است که بیشتر احساس میشود. به منظور رفع احساس خستگی و هم اینکه در زمان وضع حمل، زایمان راحت تری داشته باشید، میتوانید در کلاسهای ورزشی خاص دورهبارداری و یا کلاسهای یوگایبارداری ثبت نام کنید. پیاده روی و تمرینات ورزشی سبک قطعا کمک زیادی به بهتر شدن حال مادران باردار در هفته نهم خواهد کرد.
تغذیه مناسب در هفته نهم
معمولا مادران باردار در هفته نهم احساس میکنند نسبت به برخی غذاها حساسیت پیدا کردهاند و حتی با استشمام بوی آنها حالت تهوع پیدا میکنند. به همین دلیل رعایت برنامه غذایی مناسب بسیار اهمیت دارد. بدن مادر میبایست تمامی ویتامینهای طبیعی و مواد معدنی مورد نیاز را دریافت کند تا سلامت مادر و جنین حفظ شود. در سه ماهه سوم بارداری از رژیم غذایی زیر پیروی کنید.
- ویتامین C
- فیبر
- ویتامین K
- ویتامین B1
- آجیل
- دانه ها
- آواکادو
- روغن زیتون
- تخم مرغ
- ماست
- پنیر
- گوشت
- سبزیجات برگ دار
- غلات غنی شده
- آب پرتقال را همراه وعده های غذایی مصرف کنید
- نمک را در وعده های غذایی خود محدود کنید
نکات کلیدی در هفته نهم بارداری
- به دلیل اینکه تعداد دفعات استفراغ در هفته نهم بارداری افزایش مییابد، بدن دچار بی آبی میشود. به همین دلیل نوشیدن آب زیاد در این هفته توصیه میشود.
- به دلیل تکرر ادرار، بهتر است مادران باردار زمانی که به دستشویی میروند کمی به حالت جلو خم شوند تا مثانه کاملا خالی شود.
- در طول دوران بارداری از قرار گرفتن در محیط های بسیار گرم همچون سونا پرهیز کنید.
- زیبایی برای افزایش روحیه در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد اما مواد شیمیایی میتواند آسیب زا باشد. از موادی که شیمیایی هستند مانند رنگ مو استفاده نکنید.
- سعی کنید که تا حد امکان در معرض اشعه ایکس، مادون قرمز و سایر اشعههای مربوطه قرار نگیرید.
- مصرف بیش از حد ویتامین A باعث آسیب جنین میشود. بدون نظر متخصص دارو یا ویتامینی استفاده نکنید.
- برخی مواد غذایی مانند کنسروها به دلیل داشتن سرب میتوانند مشکلاتی را برای شما به وجود آورند، به همین خاطر بهتر است که استفاده از کنسروها را محدود کنید.
احتمال سقط جنین در هفته نهم بارداری
وجود برخی علائم در هفته نهم بارداری ممکن است نشانه بارداری خارج رحم یا سقط جنین باشد. در صورت مشاهده این علائم سریعا باید به پزشک مراجعه کنید.
- خارج شدن بافت از واژن
- احساس درد در قسمت شانه ها
- احساس درد در ناحیه لگن
- تپش قلب
- نبض ضعیف
- غش کردن
علائم سقط جنین در هفته نهم بارداری
علائم سقط جنین در هفته نهم بارداری شبیه به قاعدگی معمولی است. اما علائم سقط جنین در هفته نهم بارداری عبارت است از.
- خونریزی واژینال
- گرفتگی رحم (گرفتگی شکم و کمر)
- عفونت داخلی (ترشحات غلیظ و کثیف واژن، تب، لرز)
- عدم وجود علائم بارداری
علل سقط جنین در هفته نهم بارداری
در هفته نهم بارداری خطر سقط جنین 10 تا 15 درصد است. اما پی از 3 ماه اول این خطر کاهش مییابد. عواملی در سقط جنین دخیل هستند که عبارتند از.
- ژنتیک
- عفونت (سرخچه، لیستریا، پاروویروسB19، توکسوپلاسما گوندی، سیتومگالوویروس، هرپس سیمپلکس)
- مشکلات آناتومیک
- اختلالات لخته شدن
تشخیص دو قلو بودن در هفته نهم بارداری
در سونوگرافی اول بارداری بین هفته 6 تا 9 میتوان از دوقلو بودن اطمینان پیدا کرد. درهفته 5 بارداری و آزمایش hCG اگر میزان هورمون ها بیش از اندازه بود احتمال بارداری چند قلویی است. در هفته نهم بارداری، دوقلوها حدود 2 گرم وزن دارند و اندازه گیلاس هستند. پاها و دست های دوقلوها در این هفته بسیار کوچک است و حرکات ظریفی دارد. قلب در حال تپش است و به سرعت در حال تکامل هستند.
سونوگرافی در هفته نهم بارداری
اولین سونوگرافی بارداری در هفته 8 تا 12 انجام میشود. حتی ضربان قلب کودک نیز در این سونوگرافی شنیده میشود. معمولا سونوگرافی در این هفته به صورت واژینال است و تکنسین یک پروپ را به واژن وارد میکند. سونوگرافی در این هفته به منظور بررسی وضعیت جنین و صحت و سلامت بارداری است.
برای آشنایی کامل با مراحل رشد جنین کلیک کنید.
کلام آخر
هفته نهم بارداری به دلیل اینکه ظاهر واقعی نوزاد تشکیل میشود، مهم است. این هفته کاملا باید تحت نظر پزشک باشد و رژیم های غذایی و مراقبت های بدنی را الویت قرار دهید. برای آرامش روح و روان خود نیز از روانشناس کمک بگیرید. مرکز مشاوره نی نی مایند به صورت تلفنی و حضوری به شما عزیزان خدمات ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه هفته نهم بارداری میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
چرا با وجود آنکه در هفته نهم بارداری به سر میبرم همسرم شور و شوق چندانی از خود نشان نمیدهد؟
چرا برخی مادران در اوایل بارداری دچار احساس گناه میشوند؟
اگر مادر در هفته نهم به واسطه مراجعه به سونوگرافی متوجه صدای ضربان قلب جنین نشود، آیا خطری سلامت جنین را تهدید میکند؟