شپش سر کودک (درمان قطعی شپش سر کودکان)

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

شپش سر کودک در گذشته یکی از بیماری های رایج بود. امروزه به لطف بالا رفتن سطح بهداشت در جوامع، کمتر شاهد بروز چنین بیماری هستیم. شپش یک حشره بسیار کوچک است که می‌تواند روی قسمت های مختلف بدن انسان زندگی کند. اما در بیشتر موارد روی موی سر ظاهر می‌شود. همچنین تخم های این حشره که نیت نام دارند؛ در نزدیکی کف سر مشاهده می‌شوند. چرا که این حشره از خون پوست سر تغذیه کرده و به همین قسمت از موها نیز می‌چسبد. به همین دلیل است که در مدارس، به صورت مرتب موی بچه ها را چک کرده و در این مورد اطلاع رسانی می‌کنند. بهتر است والدین نیز در این زمینه اطلاعاتی را کسب کرده و حتما از متخصص کمک بگیرند. برای دریافت مشاوره کودک کلیک نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه شپش سر کودک می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

شپش سر کودک

درمان شپش سر کودک

فراموش نکنید که شپش سر، تنها مختص کودکان نبوده و ممکن است هر فردی را درگیر کند. حتی با ابتلای یک کودک در خانواده، ممکن است بقیه نیز درگیر شوند. در بیشتر موارد، در میان کودکان 3 تا 11 ساله شاهد بروز این بیماری هستیم. چرا که در این سنین کودکان زیاد مسائل بهداشتی را رعایت نمی‌کنند.

از طرفی باید بدانید که شپش ناقل بیماری خاصی نیست. اما حضور این حشره روی سر، علائم آزاردهنده ای مانند خارش داشته و از طرفی مسری است. به همین دلیل نمی‌توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود. امروزه کمتر کودکی به چنین بیماری مبتلا می‌شود؛ اما در هر حال، به طور کامل ریشه کن نشده است و همواره کودکان و خانواده ها باید از ابتلا به آن پیشگیری نمایند. برای آشنایی با انواع بیماری های کودکان کلیک کنید.

نشانه های ابتلا به شپش سر کودک

فراموش نکنید که نشانه های ابتلا به شپش سر کودک ممکن است تا 6 هفته بعد از ابتلا بروز کنند. در این دوران، کودک مبتلاست و حتی ممکن است دیگران را نیز درگیر کند؛ اما خودش مطلع نباشد. خارش یکی از اصلی ترین و اولین نشانه های ابتلا به شپش است که با حساسیت پوست به بزاق این حشره آغاز می‌شود. خارش بیشتر در نواحی پشت گوش و یا پشت گردن اتفاق می‌افتد. برخی دیگر از نشانه های حاکی از ابتلا شامل موارد زیر است.

  1. تحریک شدن پوست
  2. خاراندن پوست سر تا حدی که زخم شود
  3. احساس حرکت کردن چیزی روی پوست سر
  4. متورم شدن غدد لنفاوی
  5. افزایش خطر عفونت پوست سر
  6. بروز مشکلات خواب

دلایل ابتلا به شپش

از آنجایی که این حشره قادر به پرواز کردن یا پریدن نیست؛ پس قطعا از طریق تماس فیزیکی منتقل می‌شود. برای مثال زمانی که تارهای موی دو نفر با یکدیگر تماس داشته باشند و یا از یک شانه مشترک استفاده کنند.

از لحاظ علمی، علت ابتلا به شپش هنوز مشخص نیست؛ اما قطعا قدمت زیادی داشته و حتی انسان های نخستین را نیز درگیر کرده است. از طرفی این حشره نمی‌تواند  روی بدن حیوانات زنده بماند و فقط انسانها را درگیر می‌‎کند.

این حشره زمانی که میزبان نداشته باشد؛ نمی‌تواند برای مدت زمان طولانی زنده بماند. به همین دلیل اگر تا 24 ساعت به فرد دیگری منتقل نشود؛ می‌میرد. پوره که نوعی شپش جوان است؛ تنها چند ساعت می‌تواند دور از پوست انسان دوام بیاورد.

برای اطلاع از نشانه های سایر مشکلات پوستی نوزاد کلیک کنید.

چه کسانی در معرض ابتلا به شپش هستند؟

همانطور که گفته شد؛ همه افراد ممکن است به شپش سر مبتلا شوند؛ اما بیشترین گروهی که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند؛ دختران پیش دبستانی یا دبستانی هستند. چرا که موهای آنها بلندتر بوده و احتمال بیشتری وجود دارد که تماس سر به سر داشته باشند. از طرفی کودکان در این سنین، اطلاعاتی نداشته و به همین دلیل ممکن است مقید به رعایت مسائل بهداشتی نباشند.

انتقال شپش تنها در مدرسه اتفاق نیوفتاده و در هرمکانی که موی سر افراد با یکدیگر تماس داشته و یا از وسایل مشترکی مانند شانه، کلاه، مقنعه و… استفاده کنند؛ ممکن است.

پیامدهای ابتلا به شپش

در صورتی که شپش سر کودک درمان نشود؛ منجر به ابتلا به عفونت های پوستی زیادی می‌گردد. در این حالت کودک برای مدت زمان زیادی دچار خارش سر شده و پوسته پوسته شدن و زخم روی سر را تجربه می‌کند. به دلیل وجود موها نمی‌توان به زخم ها به خوبی رسیدگی کرد؛ به همین دلیل عفونت کرده و شرایط بدی را برای کودک ایجاد می‌کنند.

طول عمر شپش سر کودک

هر شپش برای بالغ شدن باید سه مرحله را طی کند. و زمانی که بالغ شد، می‌تواند از خون پوست سر تغذیه کند. وقتی برای 24 ساعت خون یا همان غذا به شپش بالغ نرسد؛ از بین می‌رود. از طرفی اگر تا یک ماه تخم های شپش باز نشود؛ دیگر باز نخواهد شد. هر شپش 10 تخم می‌گذارد که بعد از 8 تا 10 روز باز می‌شوند. شپش های بالغ نیز 4 تا 6 هفته عمر می‌کنند.

پیشگیری از ابتلا به شپش سر کودک

تنها راه پیشگیری از ابتلا به شپش رعایت نکات بهداشتی است. برای مثال:

  • در مکان های عمومی، لباس های خود را به گیره جداگانه ای آویزان کنید.
  • وسایل شخصی مانند برس ، کلاه و شانه دیگران را استفاده نکنید.
  • روی تخت یا کاناپه ای که از تمیز بودن آن مطمئن نیستید؛ دراز نکشید.

همچنین اگر فردی در خانواده شما مبتلا شده است و می‌خواهید جلوی شیوع آن را به دیگران بگیرید؛ باید موارد زیر را رعایت فرمایید.

  • تمام ملحفه ها و لباس ها را در آب خیلی داغ بشویید.
  • وسایلی که قابل شستشو نیستند را در کیسه های ضدهوا برای مدت دوهفته نگهداری کنید.
  • وسایلی مانند شانه و برس را در آب خیلی داغ گذاشته و یا دور بریزید.
  • از حضور کودک در مدرسه و مکان های دیگر جلوگیری کنید.

راه های درمان شپش سر کودک

با اینکه خرید محصولات بهداشتی ضدشپش بدون نسخه هستند؛ اما بهتر است حتما در این مورد با متخصص مشورت نمایید. علاوه بر استفاده از داروها، موهای خود را به صورت مرتب شانه زده و حتی می‌توانید شپش را به وسیله دست نیز حذف کنید.

نکاتی در زمینه شپش سر کودک

نکاتی در زمینه شپش سر کودک

در طول فرایند درمان، این نکات را حتما رعایت کنید.

  • استفاده از داروها به کودک محول نکرده و خودتان حتما پیگیر باشید.
  • سر کودک را به صورت جداگانه در روشویی بشویید؛ چرا که شستن سر زیر دوش باعث انتقال دارو به نواحی دیگر بدن می‌شود
  • تا زمانی که کودک از داروهای ضدشپش استفاده می‌کند؛ به هیچ عنوان از سشوار استفاده نکنید.
  • برای از بین بردن شپش سر کودک ، به هیچ عنوان از بنزین، نفت، آفت کش ها و مواردی از این قبیل استفاده نکنید.

برای اطلاع از تعداد دفعات و نحوه حمام بردن کودک کلیک کنید.

سخن پایانی

فرایند درمان شپش سر کودک طولانی و خسته کننده است. پس باید صبوری کرده و در این دوران همراه کودک باشید. به هیچ عنوان او را سرزنش نکرده و برای او توضیح دهید که این یک بیماری عادی و قابل درمان است. بهتر است تمام اعضای خانواده، نکات گفته شده را رعایت کنند؛ تا هرچه زودتر این بیماری درمان شود.

برای دریافت مشاوره در زمینه شپش سر کودک می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره