علت ناخن جویدن بزرگسالان (عوارض و درمان ناخن خوردن کودکان)

اختلال ناخن جویدن یا اونیکوفاژی یک بیماری اضطرابی است که بیشتر در بچه ها و نوجوانان دیده میشود. کسانی که دچار اختلالناخن جویدن هستند معمولاً نسبت به رفتاری که انجام میدهند آگاهی ندارند و جویدنناخنها کاملاً ناخودآگاه اتفاق میافتد. جویدن ناخنها با بالا رفتن سن کمتر میشود، اما بزرگسالانی هم هستند که همچنان این عادت را ادامه میدهند. متخصصان ریشه این اختلال را اضطراب میدانند، در ادامه به سایر علل و راه های درمان اختلال اونیکوفاژی پرداختهایم.
برای دریافت مشاوره میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
اختلال ناخن جویدن چیست؟
اختلال ناخن جویدن یکی از بیماریهای اضطرابی است. کسانی که درگیر این مشکل هستند معمولاً پیش از شروع به جویدن ناخنها دچار اضطراب میشوند و بعد از آن احساس آرامش میکنند. میتوان گفت آنها با این کار اضطراب خود را از بین میبرند. به همین خاطر شاید اختلال ناخنجویدن بیش از آنکه خودش یک بیماری باشد علامتی برای اضطرابی است که بیمار تجربه میکند. برای آشنایی با سایر نشانه ها و علائم فیزیکی اضطراب کلیک کنید.
دلایل ناخن جویدن
اختلال ناخن جویدن به دلایل و عواملی بستگی دارد. در واقع این اختلال ریشه عصبی دارد و افرادی که به اختلالات دیگر مبتلا هستند، دچار اختلالناخنجویدن میشوند. در این بخش مقاله به دلایل ناخن جویدن پرداخته ایم. همراه ما باشید.
اضطراب و اختلالات خلقی | اختلال ناخن جویدن
بیماران دچار اختلال ناخن جویدن، هنگامیکه مضطرب، ناراحت یا بیحوصله هستند بیش از هر وقت دیگری ناخنهایشان را میجوند. میتوان گفت جویدن ناخنها باعث میشود که آنها احساس امنیت و آرامش کنند. به همین خاطر روانشناسان معتقدند اختلال ناخنجویدن ارتباط بسیار قوی با بیماریهای اضطرابی یا اختلالات خلقی دارد.
ناخن جویدن به دلیل داشتن والدین مضطرب
طبق تحقیقات اختلال ناخن جویدن بیشتر در کودکانی دیده میشود که پدر یا مادر آنها هم این رفتار را نشان میدهند. این کار والدین باعث میشود تا فرزندشان هم از آنها الگوبرداری کند و در زمانهایی که دچار اضطراب میشود یا حتی در شرایط عادی شروع به جویدن ناخنها کند. ناخنجویدن والدین نشاندهنده یک دلیل ژنتیکی برای این بیماری هم هست، اما محققین تاکنون نتوانستهاند این موضوع را بهصورت علمی اثبات کنند.
استرس
یکی از دلایل اختلال ناخن جویدن، استرس است. افرادی که در مدت زمان طولانی در شرایط استرس زا قرار دارند، در مواجه و مقابله با استرس به طور ناخودآگاه شروع به ناخنجویدن میکنند. برای تشخیص علت بی قراری کلیک کنید.
کمبود محبت | اختلال ناخن جویدن
کمبود محبت از دیگر دلایل اختلال ناخنجویدن است. درصد بالایی از افرادی که از لحاظ عاطفی با کمبود مواجه هستند، به این اختلال مبتلا میباشند. افراد به دلیل قرار گیری در شرایط نامناسب از لحاظ عاطفی، از این روش استفاده میکنند.
ژنتیک
از دیگر علائم اختلال ناخن جویدن، ژنتیک است. این دلیل به طور قطعی ثابت نشده است اما بر اساس تحقیقات، درصد بالایی از والدینی که به اختلال ناخنجویدن مبتلا هستند؛ بچه ها با این اختلال دارند.
مشکلات روانشناختی
- سندرم تورت
- اختلال اضطراب جدایی
- اختلال نافرمانی مقابله جویانه
- اختلال وسواس فکری عملی
- اختلال افسردگی عمده
- اختلال بیش فعالی
عوارض ناخن جویدن
اختلال ناخن جویدن در بسیاری از مواقع موضوع نگرانکنندهای نیست و دیر یا زود از بین میرود. اما نباید نسبت به این رفتار در فرزندتان بیتوجه باشید. کودکان یا بزرگسالانی که درگیر این اختلال هستند ممکن است با این مشکلات مواجه شوند.
❌ افزایش احتمال بیماری
اختلال ناخنجویدن باعث افزایش بیماری های مختلف میشود. دستهایتان و بهخصوص ناخنها محل تجمع انواع میکروبها هستند. هنگامیکه دستتان را برای جویدن ناخنها داخل دهان میبرید احتمال ورود این میکروبها به بدن و بیماری را افزایش خواهید داد.
❌بد شکلی ناخنها
کسانی که اختلال ناخن جویدن دارند؛ معمولاً ظاهر ناخنهایشان بسیار نامناسب است. در مواردی که آنها اطراف ناخن را جویده باشند ممکن است شکل رشد ناخن تغییر کند که باعث زشت شدن دستها میشود. این موضوع یکی از ناراحتیهای بیماران درگیر با این اختلال است. آنها معمولاً از نشان دادن دستهای خود به دیگران خجالت میکشند اما نمیتوانند در مقابل میل ناگهانی که به جویدنناخنها دارند مقاومت کنند.
❌آسیب دهان و دندان
در مواقعی که اختلال ناخن جویدن شدید باشد یا برای مدت طولانی باقی بماند احتمال خراش برداشتن، ترک خوردن یا حتی شکستن دندانها وجود دارد. گاهی این کار در کودکان سنین پایین باعث کج شدن دندانها میشود. ناهنجاریهای مربوط به فک یکی دیگر از پیامدهای منفی این بیماری است.
❌ خطرات فراوان
اختلال ناخن جویدن خطرات و آسیب های فراوانی را به دنبال دارد که در این بخش مقاله به طور کلی به تمامی آنها اشاره کرده ایم.
- خوردن مواد سمی لاک ناخن و ورود مواد شیمیایی به داخل بدن
- ?لتهاب پوست اطراف ناخن
- تبخال و آفت دهانی
- آسیب براکت های ارتودنسی و شل شدن آنها
- فاصله بین دندان ها
- عفونت معده و دستگاه گوارش
- جلوزدگی فک
- ساییدن دندان ها روی هم و دندان قروچه
- سست شدن مینای دندان ها
- شکستن و لب پر شدن دندان ها
- بوی بد دهان به دلیل ورود باکتری ها
- سست شدن ریشه و عصب دندان
- ایجاد خراش در لثه و عفونت لثه
- ورود باکتری و میکروب به داخل بدن
- عفونت در ناحیه اطراف ناخن
درمان ناخن جویدن | چگونه ناخن جویدن را کنار بگذاریم
اختلال ناخن جویدن در افراد بسیاری مشاهده میشود. اما جای نگرانی ندارد، با برخی از راهکارها و کمک از روانشناس میتوانید ریشه این اختلال را درمان کنید و از شر آن راحت شوید. در این بخش مقاله به درمان های موثر را شرح داده ایم.
کوتاه کردن ناخنها
وقتی ناخنها کوتاه باشند جویدن آنها دیگر لذتبخش نیست. به همین خاطر یکی از اولین راهها برای درمان اختلال ناخن جویدن این است که ناخنهایتان را کوتاه نگه دارید. در مواقعی که این اختلال شدید باشد فرد حتی ناخنهای کوتاه شده را هم میجود و این کار باعث مشکلات زیادی در ظاهر و سلامت ناخنها و انگشتان میشود.
استفاده از مانعها
برای جلوگیری و درمان این اختلال، میتوانید از مانعهایی مثل دستکش استفاده کنید. در این حالت بیمار نمیتواند ناخنهایش را بجود. بهعلاوه هر زمان دستش را داخل دهان میبرد متوجه میشود که رفتار ناخنجویدن را شروع کرده و کنترل بیشتری روی رفتارش پیدا خواهد کرد.
مشغول کردن دستها یا دهان
بعضی از روانشناسان معتقدند درگیر کردن دستها یا دهان میتواند احتمال اختلال ناخن جویدن را کاهش دهد. برای مثال جویدن آدامس، نواختن موسیقی یا نقاشی کشیدن میتواند تمرکز را از روی قرار دادن دستها در دهان بردارد.
راههایی برای کاهش اضطراب
با توجه به اینکه اختلال ناخن جویدن یک بیماری اضطرابی است پیدا کردن راههایی برای کنترل اضطراب میتواند تا حد زیادی کمککننده باشد. انجام تمرینات یوگا یا ریلکسیشن، ورزش منظم، صحبت کردن با دوستان یا هر کار دیگری که باعث میشود احساس بهتری داشته باشید در این راه به شما کمک خواهد کرد. برای آشنایی با بهترین روشهای درمان اضطراب شدید کلیک کنید.
جلوگیری از ناخن جویدن در کودکان
1. با مهربانی به کودک خود تذکر دهید که رفتارش نادرست است
اگر حساسیت زیاد به خرج بدهید و دائما جویدن ناخن کودک را پیش او تکرار کنید سبب تثبیت این رفتار نادرست در کودک خواهید شد. به جای اینکه مستقیما به مشکل ناخن جویدن اشاره داشته باشید بهتر است از یک کلمه به عنوان کد استفاده کنید و با مشاهده این رفتار در کودک خود او را نسبت به نادرستی رفتارش آگاه سازید.
2. از وسایل سرگرم کننده و اسباب بازی های کوچک استفاده کنید
به منظور اینکه کودک سرگرم شود و جویدن ناخن خود را فراموش کند، میتوانید از اسباب بازیهای کوچک استفاده کنید. به این منظور میتوانید از توپهای کوچک و خمیرهای بازی استفاده نمایید. البته در هنگام استفاده از اسباب بازیهای کوچک به اندازه آنها دقت کنید. اگر کودکتان کوچک است، مواظب باشید که سبب خفگی او نشود.
3. ناخن جویدن در کودکان | استفاده از برچسب های ناخن
به منظور پوشاندن ناخنهای کودک بهتر است از برچسبهای جذاب و جالبی استفاده کنید که براحتی قابل جویدن نیست. این روش شاد و خلاقانه تا حد زیادی از ناخن جویدن در کودکان جلوگیری میکند.
4. مراجعه به روانشناس کودک | ناخن جویدن در کودکان
به طور کلی ناخن جویدن کودکان میتواند ریشه روانی داشته باشد و نمودی از مشکلات زمینهای در کودک شما باشد. پس بروز این مشکل و ادامه دار بودن آن در واقع چراغ خطری است که میتواند شما را از وجود مشکلات روحی و روانی که کودکتان از آن رنج میبرد، آگاه سازد. در این شرایط مراجعه به یک روانشناس متخصص در زمینه کودکان اهمیت بسزایی دارد.
5. محدودیت های کوچک اعمال کنید
در مورد ناخن جویدن کودک میتوانید محدودیت ساده ای برای کودک اعمال کنید. با اینکه این رفتار بعد از مدتی به صورت خود به خود برطرف شده و یا حتی این محدودیت میتواند آن را تشدید نماید. اما احتمال کمتر شدن این رفتار بعد از این محدودیت ها نیز وجود دارد. برای مثال مدت زمان تلویزیون دیدن و یا بازی کردن با تلفن همراه را برای او محدود کنید.
6. حواس کودک را پرت کنید
زمانی که کودکان در حال ناخن جویدن هستند؛ به جای بروز واکنش های شدید و ناگهانی، تنها حواس آنها را پرت کنید. برای مثال او را صدا کرده و او را تشویق به انجام کار دیگری نمایید.
7. با او در این مورد صحبت کنید
اگر سن کودک به اندازه ای هست که بتوان با او صحبت کرد؛ حتما به طور مستقیم با او صحبت کرده و این موضوع را با او درمان بگذارید. در واقع به آرامی به او گوشزد کنید که انجام اینکار اصلا پیامدهای خوبی برای او نخواهد داشت.
8. از تکنیک های تن آرامی استفاده کنید
تکنیک های تن آرامی برای کودکان نیز کاربرد دارد. از آنجایی که در بیشتر موارد ناخن جویدن در کودکان ناشی از میزان بالای استرس و اضطراب در آنهاست؛ با انجام این رفتارها میتوانید تا حدی زیادی به آنها کمک نمایید. برای مثال تنفس عمیق و یا باز و بسته کردن مشت هایشان راهکارهای مناسبی در این زمینه هستند.
9. ناامید نشوید
در بسیاری از موارد والدین بعد از چندبار امتحان کردن راهکارهای مختلف در زمینه ناخن جویدن کودکان در نهایت ناامید شده و کودک را به حال خود رها میکنند. در صورتی که اینکار تنها این رفتار را در آنها تشدید خواهد کرد.
10. زمان بازی و فعالیتش را بررسی نمایید
برای جلوگیری از ناخن جویدن در کودکان، مطمئن شوید که کودک زمان زیادی را به دویدن و بازی کردن گذرانده و انرژی خود را تخلیه میکند. تلاش کنید تا زمان آنها را پر کرده و اجازه ندهید که آنها برای طولانی مدت بیکار بمانند.
کلام آخر
برای دریافت مشاوره میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
روانشناسان معتقدند مشکلات اضطرابی یا خلقی از مهمترین موضوعاتی هستند که باعث بروز ناخنجویدن میشوند. گاهی اوقات ممکن است کودک این رفتار را در خانواده و از پدر یا مادر یاد بگیرد.
بهتر است به شرایطی که در آن بیشتر به سراغ جویدن ناخنها میروید دقت داشته باشید و پس از پیدا کردن دلایل، برای برطرف کردن آن اقدام کنید.
دختر من بچه بود این عادت رو عادت اما خوب شد دوباره الان که 25 سالشه شروع کرده دیگه نمیتونم مثل بچگیاش این عادتو از سرش بندازم
ناخن جویدن معمولا به خاطر کمبود اعتماد به نفس و یا استرس زیاد انجام میشه. با درک علت این مساله میشه راهکار مناسب ارائه داد. پیشنهاد میکنیم برای دریافت مشاوره با شماره های درج شده تماس بگیرید.