اختلال پردازش حسی کودک | نشانه ها، علل و درمان
اختلال پردازش حسی چیست؟ به مشکلاتی که در واکنش با حواس 5 گانه رخ میدهد، اختلال پردازش حسی میگویند. از دوران کودکی اغاز میشود و اگر پروسه درمان را طی نکند در بزرگسالی با مشکلات جدی تری روبرو خواهند شد. افرادی که مبتلا به اختلال پردازش حسی هستند مشکلاتی از قبیل لمس اشیاء، چندش آور بودن برخی تصاویر، حساسیت به نور شدید، حواس پرتی و صداهای مخصوص دارند. برای درمان این اختلال از روش کار درمانی استفاده میشود.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان اختلال پردازش حسی کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
اختلال پردازش حسی کودک چیست؟
اطلاعات حسی تنها حواس 5 گانه (بویایی، شنوایی، بینایی، چشایی و لامسه ) نیستند. دریافت احشائی یعنی: درک و احساس اتفاقاتی مه در بدن میافتد. کودکانی که در دریافت احشائی دچار مشکل هستند شاید آستانه درد غیر منتظره و مشکلاتی در توالت رفتن داشته باشند.
اختلال پردازش حسی مشکلاتی در سازماندهی و واکنش به اطلاعات است که از طریق حس دریافت میشود. این اختلال یم عارضه عصبی است و زمانی رخ میدهد که سیگنال های حسی به صورت دقیق پاسخ نمیدهد. اختلال پردازش حسی در تفسیر، درک اطلاعات حسی (صدا، حرکت و لمس) که دریافت میکنند، اختلال دارند. مثلا: این افراد اطلاعات حسی را شدیدتر یا ضعیف تر پردازش میکنند. افراد مبتلا به اختلال پردازش حسی در هماهنگی با محیط ها و انجام فعالیت های روزانه مشکل دارند.
اختلال پردازش حسی اغلب با دو اختلال ADHD و اوتیسم همراه است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با اوتیسم و ADHD کلیک کنید.
نشانه های اختلال پردازش حسی کودک
افرادی که اختلال پردازش حسی دارند با علائمی قابل تشخیص هستند. که این نشانه ها عبارتند از.
- حساسیت زیاد نسبت به لمس
- واکنش پذیری نسبت به صدا
- حساسیت شدید به مناظر
- حساسیت به بافت مواد غذایی
- حساسیت به بو
- سطح فعالیت پایین
- توجه ضعیف نسبت به وظایف
- تاخیر در گفتار
- آگاهی بد به بدن
- مشکلات هماهنگی
- مشکل در انجام فعالیت هایی که نیاز به دو دست دارد
- اختلال در یادگیری فعالیت ها
- اختلال در انتقال بین فعالیت ها و محیط ها
- مهارت های اجتماعی نابالغ
- بیشتر مواقع بی نظم
- عدم کنترل خود
- مشکلات تمرکز
- مشکلات رفتاری
- اختلال در آرام کردن خود
- به راحتی تحت فشار اطرافیان قرار میگیرند
- در محیط شلوغ بی قرار هستند
- با صدای ناگهانی به سرعت میترسند
- حساسیت به نور شدید
- خودداری از پوشیدن لباس های زبر
- اجتناب از بغل کردن دیگران
- اجتناب از امتحان کردن غذاهای جدید
- رژیم غذایی محدود
- اجتناب از امتحان کردن فعالیت های جدید
تشخیص اختلال پردازش حسی
آزمایشاتی برای تشخیص اختلال پردازش حسی وجود دارد که توسط متخصص و روانشناس انجام میشود. این آزمایشات عبارتند از.
- آزمایش های یکپارچگی حسی
- تست پراکسیس
- چک لیست اندازه گیری پردازش حسی
بررسی رفتارهای کودکان در شناسایی الگوهای رفتاری و محرک ها کمک کننده است. برای دانستن اینکه از کجا باید این رفتارها را بررسی کنید نیاز به روانشناس دارید. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره کودک تلفنی کلیک کنید.
توصیه ای به والدینی که فرزند مبتلا به اختلال پردازش حسی دارند
کودکانی که اختلال پردازش حسی دارند، نیازمند حمایت والدین و اطرافیان هستند. قبل از ورود به مدرسه، در مدرسه و منزل این کودکان باید تحت حمایت و پشتیبانی قرار بگیرند. در ادامه به پشتیبانی های لازم اشاره کرده ایم.
- تغییر پیشرفته و حرفه ای در برنامه روزانه
- گذاشتن راهنماهایی در خانه به منظور کاهش اضطراب حین فعالیت، یادآوری مسئولیت ها و رفع نیاز شخصی
- به آگاهی رساندن در مورد نقاط ضعف و قوت
- دانش در رابطه با علایق
- وقت کافی برای تربیت و آموزش کودک
- پشتیبانی توسط معلم
- برنامه ریزی برای انجام امور درسی
- استفاده از رژیم حسی
- در کنار او منبع صدا یا حواس پرتی نگذارید
- در صورت وجود نور چشمک زن، غیر فعال کنید
- منبع صدا را قطع کنید
برای آگاهی از شیوه درست تربیت کودک کلیک کنید.
درمان اختلال پردازش حسی کودک
بهترین روش برای درمان اختلال پردازش حسی، کار درمانی است. درمانگر کودکان مبتلا به اختلال پردازش حسی را درگیر فعالیت بدنی میکند. با این روش درمان به کودکان آموزش میدهند تا احساس راحتی، امنیت و تمرکز بیشتری داشته باشند. این ورزش ها و روش های درمانی به کودک کمک میکند تا حس و عملکرد بهتری داشته باشند. این روش درمانی باعث آرام تر و منظم تر شدن کودک میشود. درمانگران کاردرمانی از روش های زیر برای درمان استفاده میکنند.
- ارزیابی
- درمان
- برس زدن
- باشگاه حسی
- برنامه حسی
کلام آخر
اگر متوجه اختلال پردازش حسی در کودک خود شدید، سریعا با متخصص و روانشناس کودک مشورت کنید. زمانی که اختلال پردازشی حسی در دوران کودکی درمان نشود، سبب بروز مشکلات جدی تری در بزرگسالی میشود. مشکلاتی در برقراری ارتباط و ازدواج میشود. مرکز مشاوره نی نی مایند به صورت تلفنی و حضوری به مراجعان عزیز خدمات ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره درج شده تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان اختلال پردازش حسی کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.