سینه خیز رفتن نوزاد | زمان شروع خزیدن نوزاد و کمک به آن
سینه خیز رفتن نوزاد یکی از اولین حرکات نوزادان است که نشاندهنده رشد سالم آنان میباشد. اولین جست و خیز کودک برای کشف محیط اطرافش با وارونهشدن به سمت شکم و تکاندادن دست و پاها همراه است. در ابتدا کودک نسبت به حرکت خویش اختیار چندانی ندارد و به طور غیر ارادی اقدام به تکان دادنشان میکند. اما کم کم نسبت به حرکات خود کنترل بیشتری اعمال کرده و قادر به حفظ تعادل خود خواهد بود. برخی از مادران نسبت به سینه خیز رفتن نوزاد خود حساس هستند و اگر کوچکترین وقفه زمانی رخ دهد و سینه خیز رفتن نوزاد با تاخیر انجام گیرد، دچار نگرانی میشوند. با آگاهی از علل به تعویق افتادن و راههای تشویق کودک میتوانید به فرزند خود در سینه خیز رفتن کمک کنید. برای آشنایی با راه های مراقبت از نوزاد کلیک کنید.
به منظور دریافت مشاوره در زمینه سینه خیز رفتن نوزاد میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی و مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
زمان شروع سینه خیز رفتن نوزاد
به طور معمول کودکان از 2 تا 3 ماهگی یاد میگیرند که روی زمین غلط بزنند. این غلط زدن در 5 ماهگی پیشرفتهتر شده و باعث میشود نوزاد به شکم خوابیده و شکم خود را روز زمین بکشاند. در واقع غلط زدن پیش نیاز حرکت سینه خیز در نوزاد است. با گذشت ماه پنجم و آغاز ماه ششم، بازوهای کودک توان بیشتری پیدا کرده و او قادر است دستهای خود را به عنوان تکیه گاه قرار دهد و شکم خود را از سطح زمین بالاتر قرار دهد.
علل تاخیر در سینه خیز رفتن کودک
تاخیر در سینه خیز رفتن کودک به دلایل مختلفی اتفاق میافتد که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
1. گذاشتن کودک در گهواره و روروک ربرای مدت زمان طولانی
برای اینکه کودک بتواند عضلههای مقاومتری داشته باشد باید به اندازه کافی فضا برای حرکت دست و پا فراهم باشد. وقتی کودک در گهواره قرار دارد، نمیتواند به آسانی دست و پای خود را حرکت دهد و برای کشف کردن محیط اطراف حرکات آزادانهای داشته باشد.
2. سینه خیز رفتن نوزاد | در آغوش گرفتن بیش از اندازه نوزاد
به صرف اینکه نوزاد نمیتواند حرکت کند و این طرف و آن طرف برود، نباید مداوم او را بغل کرد. زیرا در آغوشکشیدن بیش از اندازه، روند رشد حرکتی او را کاهش میدهد و عضلهایش ضعیف میمانند.
3. ترس والدین
برخی والدین به خصوص پدر و مادرهای جوان نسبت به اینکه نوزاد به حالت دمر بخوابد، ترس شدیدی دارند و فکر میکنند این حالت باعث خفگی نوزاد میشود. به همین دلیل سریعا نوزاد را به حالت عادی بر میگردانند. با این اقدام والدین، نوزاد از یادگیری مهارتهای حرکتی مناسب مانند سینه خیز رفتن باز میماند. برای کاهش ترس خود در این زمینه میتوانید از مشاوره کودک کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
4. سینه خیز رفتن نوزاد | کف پای صاف
اگر کودک دارای کف پای صاف باشد هنگام سینه خیز رفتن به طور نا خودآگاه مچ پای خود را در حالت خمیده قرار میدهد. به همین دلیل سینه خیز رفتن و حرکات چهار دست و پا برای او سخت میشود.
راههای کمک به کودک برای سینه خیز رفتن
روشهای ساده و خانگی برای کمک به سینه خیز رفتن نوزادتان برای کودکانی کاربرد دارند که دچار بیماریهای زمینهای نیستند و مشکلات جسمی در آنها دیده نمیشود. در صورت وجود مشکلات جسمی و بیماریهای خاص در نوزاد خود حتما از کادر درمانی کمک بگیرید. در ادامه به روشهای مختلف جهت کمک به سینه خیز کردن کودک اشاره میکنیم:
1. بلند کردن سر کودک
یک راه بسیار ساده برای ترغیب کودک به سینه خیز رفتن این است که در حالی که کودک بر روی شکم خوابیده، سر او را به سمت بالا بگیرید. با این حرکت دست و پاها در ارتفاع بیشتری از کف زمین قرار میگیرند و میتوانند حرکات آزادانهای داشته باشند.
2. سینه خیز رفتن نوزاد | ایجاد انگیزه
برای این منظور میتوانید چند اسباب بازی رنگی در فاصله کمی از کودک بگذارید و او را به سمت شکم بچرخانید. به نحوی که روبه روی اسباب بازیهای رنگی قراربگیرد و سعی درگرفتن آنها نماید. این اقدام به ویژه زمانی که اسباب بازی متحرک باشد، نتیجه بخشتر خواهد بود.
3. نوزاد را مدت کمتری درون در روروک بگذارید
وقتی کودک در طولانی مدت از روروک استفاده کند و به جهات مختلف حرکت نماید، در فعالیتهای زمینی مانند سینه خیز رفتن، رشد حرکتی لازم را به دست نمیآورد. غلتزدن روی زمین کمک زیادی به رشد ماهیچههای حرکتی نوزاد میکند و روند سینه خیز رفتن را تسریع میبخشد.
4. شیب ملایم
یک روش بسیار ساده دیگر برای کمک به نوزادانی که دچار تاخیر در سینه خیز رفتن هستند، این است که آنها را روی یک شیب ملایم قرار دهید. به این ترتیب کودک به سمت پایین سر میخورد و دست و پای خود را حرکت میدهد (دقت داشته باشید که شیب باید بسیار ملایم و حداقل 20 سانتی متر ارتفاع داشته باشد.)
5. سینه خیز رفتن نوزاد | تمرینات ورزشی سبک
برای اینکه کودک فرایند سینه خیز رفتن را یاد بگیرد، بهتر است ماهیچههای حرکتی او را از طریق تمرینات ورزشی سبک تقویت کنید. برای اینکار بهتر است دست و پاهای مخالف را به طور همزمان حرکت دهید.
به منظور دریافت مشاوره در زمینه سینه خیز رفتن نوزاد میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی و مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا ممکن است تاخیر در سینه خیز رفتن کودک به دلیل مشکلات جسمانی باشد؟