نحوه کنترل خشم والدین در مقابل فرزند

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

کنترل خشم والدین در مقابل فرزند امری ضروری است. فرزند شما ساعت‌های زیادی از روز را در خانه است و گاهی شیطنت‌ها و رفتارهایی انجام می‌دهد که باعث خشم والدین می‌شود. وقتی فرزندتان شما را عصبانی می‌کند عکس‌العملتان چیست؟ آیا از کوره در می‌روید و سر فرزندتان داد می‌زنید؟ یا سعی می‌کنید با حفظ آرامشتان او را متوجه اشتباهش کنید؟

یادتان باشد که عصبانیت شما در مقابل فرزندتان پیامدهای منفی بسیاری را برای هر دوی شما به همراه خواهد داشت. خشم بیش از حد شما حتی ممکن است تبعات زیادی برای شخصیت آینده کودک داشته باشد. به همین جهت در این مقاله قصد داریم راهکارهایی برای  کنترل خشم والدین از فرزند را به شما معرفی کنیم. با رعایت این نکات می‌توانید خشمتان را کنترل کرده و رفتار صحیحی با فرزندتان داشته باشید. این  را نیز به‌خاطر داشته باشید که کمک‌گرفتن از یک مشاور متخصص برای تربیت فرزندتان می‌تواند بسیار مفید باشد.

برای دریافت مشاوره کنترل خشم والدین در مقابل فرزند می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

 

اهمیت کنترل خشم والدین در مقابل فرزند

کودک از خشم شما چیزی یاد نمی‌گیرد

اولین دلیل برای اینکه شما می‌بایست خشمتان را کنترل کنید این است که خشم بار آموزشی برای فرزند شما ندارد. در واقع با تنبیه و بدرفتاری کودک شما فقط احساس می‌کند که نباید این کار را انجام می‌داد. اما نه دلیل آن را متوجه می‌شود و نه رفتار جایگزین را یاد می‌گیرد. پس در واقع شما هرگز نمی‌توانید با پرخاشگری فرزند خود را تربیت کنید.

خشم شما به فرزندتان آسیب می‌زند | کنترل خشم والدین در مقابل فرزند

پدر و مادر مهم‌ترین تکیه‌گاه‌های کودک در طول زندگی هستند. وقتی فرزندتان شما را عصبانی می‌بیند دچار اضطراب و نگرانی می‌شود. و این می‌تواند سلامت روحی او را به خطر بیندازد. متخصصان معتقدند رفتارهای پرخاشگرانه شما با فرزندتان گاهی اوقات باورهای آنها در بزرگسالی را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. پس بهتر است زمان‌هایی که خشمگین می‌شوید قبل از هر رفتاری به سلامت روحی فرزندتان هم فکر کنید.

کودک رفتار پرخاشگرانه را یاد می‌گیرد

یکی از بدترین مشکلات پرخاشگری این است که فرزندتان آن را یاد می‌گیرد. یادتان باشد شما الگوی کودک هستید؛ و هر رفتاری که انجام می‌دهید توسط او یاد گرفته می‌شود. پس سعی کنید رفتارهای درست را به وی آموزش بدهید.

برای آشنایی با راه های جلوگیری از پرخاشگری کودک کلیک کنید.

رابطه شما و فرزندتان با خشم آسیب می‌بیند

اگر وقتی عصبانی می‌شوید پرخاشگری‌تان را کنترل نکنید به رابطه خود و فرزندتان آسیب می‌زنید. شما با این کار باعث می‌شوید کودک از شما بترسد. و یا اگر پرخاشگری‌هایتان بیشتر تکرار شود احتمالاً او در ذهنش یک تصویر بد و نامهربان از شما می‌سازد. و درست به همین خاطر تلاش می‌کند تا از شما دور باشد. پس می‌توان گفت پرخاشگری‌های شما رابطه‌تان با کودک را خراب خواهد کرد.

راهکارهایی برای کنترل خشم والدین در مقابل فرزند

خودتان را آرام کنید | کنترل خشم والدین در مقابل فرزند

گاهی اوقات سخت‌ترین کار دنیا این است که در مقابل رفتار فرزندتان سکوت کنید. وقتی او شما را عصبانی می‌کند درست مانند هر موقعیت دیگری هورمون‌هایی در بدنتان ترشح می‌شود که شما را به مبارزه و خالی‌کردن خشمتان دعوت می‌کند. در این شرایط سعی کنید با کشیدن چند نفس عمیق و یا ترک کردن محیط به خودتان زمان بدهید که کمی آرام‌تر شوید.

یادتان باشد هیچ‌چیز به ‌اندازه امنیت روانی فرزند شما اهمیت ندارد. به‌علاوه تحقیقات نشان داده است که وقتی شما عصبانی هستید کودک چیزی را یاد نمی‌گیرد. در واقع حرف‌هایی که شما در عصبانیت می‌زنید هیچ فایده‌ای ندارند. پس مهم‌ترین کار این است که به‌جای برخورد با فرزندتان تلاش کنید تا شرایط را آرام نگه دارید.

احساس خود را برای فرزندتان توضیح دهید

وقتی خسته و بی‌حوصله هستید این موضوع را برای فرزندتان توضیح دهید. کودکان به‌خودی‌خود متوجه احساسات ما و موقعیتی که در آن هستند نمی‌شوند. اما اگر شما شرایط را برای آنها توضیح دهید اتفاقاً به‌خوبی با شما همکاری خواهند کرد. برای مثال به فرزندتان بگویید که الان خسته هستید و احتیاج به کمی سکوت و تنهایی دارید. مطمئن باشید که کودک متوجه این موضوع خواهد شد.

به فرزندتان کمک کنید احساساتش را بشناسد

کودکان احساسات خود را نمی‌شناسند. بیشتر اوقات آنها احساس خود را با غرزدن یا بدرفتاری خالی می‌کنند. وقتی فرزندتان دچار چنین حالتی می‌شود به‌جای بدرفتاری با او به کودک کمک کنید تا احساسش را بشناسد. برای مثال در چنین شرایطی به فرزندتان بگویید “به نظر می‌رسد از چیزی عصبانی و ناراحت شده‌ای؛ آرام باش و احساست را برایم تعریف کن! سپس می‌توانیم با کمک هم برایش راه حلی پیدا کنیم.”

با این روش شما نه‌تنها از شدت‌گرفتن رفتار منفی کودک و همین‌طور خودتان جلوگیری می‌کنید بلکه فرزند شما راه صحیح کنترل هیجان و حل مسئله را نیز یاد خواهد گرفت.

بیشتر بخوانید : کودکان استثنایی 

افکار منفی را از خود دور کنید | کنترل خشم والدین در مقابل فرزند

وقتی عصبانی می‌شویم افکار منفی مختلفی را تجربه خواهیم کرد. مثلاً ممکن است فکر کنید که فرزند شما هیچ چیزی را بلد نیست. سپس افکار منفی بیشتری راجع به آینده کودک ذهن شما را درگیر می‌کند. به دنبال این افکار منفی، احساساتی مثل غم، اضطراب و خشم را تجربه خواهید کرد. و این شرایط تبدیل به یک دلیل تمام‌عیار برای پرخاشگری با کودک می‌شود.

پس به‌محض اینکه می‌بینید افکار منفی در ذهنتان شروع شده جلوی آنها را بگیرید. به خودتان بگویید فرزندتان هنوز خیلی کوچک است و راه زیادی برای یادگرفتن اصول و قواعد دارد. به‌علاوه بهتر است نقاط قوت کودک را نیز در ذهنتان مرور کنید. این کار باعث می‌شود از بروز آن خشم تا جای ممکن جلوگیری شود.

برای فرزندتان حدومرز تعیین کنید

به گفته روان‌شناسان یکی از تکنیک‌های مهم برای داشتن فرزندپروری صحیح و اصولی تکنیک تعیین حدومرز و محدودیت برای کودک است. این تکنیک شامل سه مرحله است:

الف- همدلی با کودک

اگر می‌خواهید برای بازی‌هایی که فرزندتان نباید در خانه انجام دهد، محدودیت تعیین کنید. ابتدا با او همدلی کنید. به او نشان دهید که احساساتش برای شما مهم است ” من می‌دانم این بازی را خیلی دوست داری و انجام آن تو را خیلی خوشحال می‌کند “

ب- شرح محدودیت | کنترل خشم والدین در مقابل فرزند

پس از همدلی و بیان احساسات، شمرده و آرام ولی با لحنی قاطع قانون موردنظر خود را شرح دهید ” این بازی برای داخل خانه مناسب نیست زیرا به وسایل آسیب می‌رساند. برای انجام این بازی به فضای بزرگ‌تر نیاز داری پس هر زمان به پارک رفتی می‌توانی با دوستانت این بازی را انجام دهی”

ج- تعیین جایگزین

” برای خوشحال بودن می‌توانیم کارهای دیگری انجام دهیم مثلاً می‌توانیم یک موسیقی گوش کنیم و با هم تمرین رقص کنیم موافقی؟ “

بادکنک‌های آبی و قرمز

با استفاده از دو بادکنک آبی و قرمز هیجانات را برای فرزندتان توضیح دهید. بادکنک قرمز یک انسان عصبانی و بادکنک آبی یک انسان آرام است. تمام ویژگی‌هایی که هرکدام از این دو شخصیت دارند را با فرزندتان فهرست کنید. هروقت که احساس می‌کنید فرزندتان عصبانی شده به او بگویید که رفتارش شبیه بادکنک قرمز شده و اگر می‌خواهد شما به صحبت‌هایش گوش کنید باید رفتارش را شبیه بادکنک آبی کند.

با فرزندتان ارتباط برقرار کنید

کودکان نیز درست مانند همه ما دوست دارند که از طرف دیگران درک شوند. پس وقتی فرزندتان عصبانی و پرخاشگر می‌شود با او صحبت کنید. از او بخواهید آرام باشد و دلیل ناراحتی‌اش را برای شما بیان کند. یادتان باشد که وقتی متوجه دلیل نگرانی او شدید همدلی داشته باشید. به فرزندتان حق بدهید که به‌خاطر آن شرایط ناراحت شده باشد. سپس با کمک هم راهکاری برای تغییر شرایط پیدا کنید.

آموزش را فراموش نکنید | کنترل خشم والدین در مقابل فرزند

همان‌طور که گفتیم کودکان هیجاناتشان را نمی‌شناسند. پس یکی از وظایف شما این است که به آنها آموزش بدهید. برای این کار در یک شرایط مناسب به فرزندتان کمک کنید احساساتش را برای شما بیان کند. روی این احساسات و رفتارها نامی بگذارید. مثلاً بگویید به این احساس تو عصبانیت گفته می‌شود. این کار باعث می‌شود فرزند شما با هیجان‌هایش آشنا شود. و این موضوع تأثیر بسیاری در کنترل آنها خواهد داشت. سپس راه‌های کنترل این احساس را به او آموزش دهید.

برای آشنایی با علل انواع اختلالات رفتاری کودکان کلیک کنید.

کنترل خشم والدین و اهمیت مشاوره

اینکه بتوانیم خشم خود را در برابر کودک کنترل کنیم کار آسانی نیست. فشارهای زندگی و مشکلاتی که داریم ظرفیت روانی بسیاری از ما را کم می‌کند. و در چنین شرایطی شیطنت‌های یک کودک می‌تواند باعث شود از کوره در برویم. به‌علاوه بسیاری از مواقع پدر و مادرها بدون اینکه خودشان بدانند درگیر بیماری‌هایی مثل افسردگی و اضطراب هستند. و این توانایی آنها برای برخورد سالم با فرزندشان را کم می‌کند.

با همه این‌ها همان‌طور که گفتیم رفتار پرخاشگرانه شما چیزی به کودک یاد نمی‌دهد. بلکه شما تنها به رابطه خود با او و همین‌طور سلامت روان کودک آسیب می‌زنید. پس اگر فکر می‌کنید کنترل کردن عصبانیت برایتان کار سختی است بهتر است راجع به این مسئله از یک مشاور کودک کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره کنترل خشم والدین در مقابل فرزند می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

 

سؤالات متداول

وقتی عصبانی می‌شوم فرزندم را کتک می‌زنم؛ و بعد خودم از این کار پشیمان می‌شوم؛ چطور می‌توانم این اخلاق را ترک کنم؟

وقتی نشانه‌های عصبانیت را در خودتان احساس می‌کنید برای مدتی از کودک دور شوید. چند نفس عمیق بکشید یا یک لیوان آب بخورید و سعی کنید جلوی افکار منفی‌تان را بگیرید. تا زمانی که آرام نشده‌اید به فرزندتان نزدیک نشوید. همچنین می‌توانید احساس خود را برای کودک توضیح بدهید و از او بخواهید شرایط شما را درک کند.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره