اختلالات شخصیت دسته a الف ( کلاستر a) کدام شخصیت ها هستند
اختلالات شخصیت دسته a گروهی از اختلالات شخصیتی هستند که میتوانند به طور مزمن بر کیفیت زندگی افراد مبتلا تاثیر بگذارند. داشتن رفتارهای عجیب و غریب که مشخصه این دسته از اختلالات است، میتواند خود را در قالب اختلال شخصیت پارانویید، اسکیزوئید و اسکیزوتایپ نشان دهد. معمولا افراد مبتلا خود به بیماریشان آگاه نیستند و بینشی نسبت به رفتارهای عجیبشان ندارند اما اطرافیان خود را به شدت آزرده میکنند. با آگاهی از انواع اختلالات شخصیت دسته a و روشهای درمان آنها، میتوانید هرچه سریعتر این اختلال را شناسایی کرده و عزیزان خود را به سوی درمان و افزایش کیفیت زندگی سوق دهید. حتما از صفحه اینستاگرام ذهن نو دیدن نمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات شخصیت دسته a الف میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
اختلالات شخصیت دسته a | طبقه بندی اختلالات شخصیت دسته الف
اختلالات شخصیت الگوهای پایداری از رفتار و تجربه درونی هستند که با انتظارات فرهنگی به میزان قابل توجهی مغایرت دارند، فراگیر و انعطاف ناپذیر هستند، در دوران نوجوانی یا اوایل بزرگسالی آغاز شده، در طی زمان پایدار میمانند و به پریشانی فرد منجر میشوند. برای اطلاع از روش های شخصیت شناسی کلیک نمایید. این اختلالها بر اساس شباهتهای توصیفی به سه دسته عمده طبقه بندی میشوند که شامل موارد زیر میباشند:
اختلالات شخصیت دسته a : اختلالهای پارانویا، اسکیزوئید و اسکیزوتایپی
اختلالات شخصیت دسته b : اختلالهای شخصیت ضد اجتماعی، مرزی، نمایشی و خود شیفته
اختلالات شخصیت دسته c : اختلال شخصیت اجتنابی، وابسته و وسواسی- جبری
اختلالات شخصیت دسته a
ویژگی مشترک اختلالهای شخصیتی که در این دسته قرار میگیرند این است که افراد مبتلا به آنها اغلب انسانهای غیر عادی یا عجیب به نظر میرسند. ما در ادامه ویژگیهای تشخیصی هر یک از این اختلالات را توضیح دادهایم.
برای انجام رایگان تست شخصیت شناسی کلیک کنید.
?اختلال شخصیت پارانویید | اختلالات شخصیت دسته الف
یکی از اختلالات شخصیت دسته a، اختلال پارانویید است. ویژگی اصلی شخصیت پارانویید یک الگوی عدم اطمینان و بدبینی فراگیر نسبت به دیگران است. به طوری که انگیزههای دیگران از سوی فرد به عنوان انگیزههای بدخواهانه تفسیر میشود. این الگو از اوایل بزرگسالی آغاز شده و در زمینههای مختلف نمایان میشود. افراد مبتلا به این اختلال بدون اینکه شواهد خاصی وجود داشته باشد همواره تصور میکنند که دیگران میخواهند آنها را استثمار کنند، فریب دهند یا آسیب بزنند.
در واقع آنان دائما احساس میکنند دیگران در حال توطئه چینی علیهشان هستند و همین مسئله باعث میشود که بی دلیل و ناگهانی به دیگران حمله کنند. مبتلایان به شخصیت پارانویید از اختلالات شخصیت دسته a، اغلب مشغولیت ذهنی بیش از اندازهای در مورد وفاداری و صداقت اطرافیان خود دارند و اکثرا با شکهای بی مورد خود آنها را میآزارند.
این شک و تردیدها باعث میشود که آنها به هیچ کس اعتماد نکنند و تمایل کمی برای صمیمی شدن با دیگران داشته باشند. از آنجایی که این افراد هر تعامل کوچکی را زیر سوال میبرند و به هیچ پرسش شخصی پاسخ نمیدهند اغلب از جانب دیگران نیز به عنوان افرادی تهدید کننده درنظر گرفته می شوند.
در نهایت میتوان گفت افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانویید از اختلالات شخصیت دسته آ، پیوسته در زندگی خود ناخشنود بوده، همواره در ذهنشان با توهینهای خیالی درگیر هستند و با خشم به دیگران پاسخ میدهند. این مسئله در روابط زناشویی با حسادتهای جدی و آزار دهنده خود را نشان میدهد. برای کسب آگاهی بیشتر در زمینه اختلال شخصیت پارانویید کلیک کنید.
?اختلالات شخصیت دسته a یا الف | اختلال شخصیت اسکیزوئید
مورد دیگر از اختلالات شخصیت دسته a، اختلال اسکیزوئید است. ویژگی اصلی اختلال شخصیت اسکیزوئید، یک الگوی فراگیر کناره گیری از روابط اجتماعی و دامنه محدود بیان احساسات در موقعیتهای بین فردی است. این الگو از اوایل بزرگسالی آغاز شده و در جنبههای گوناگونی نمایان میشود. افراد مبتلا به این اختلال ظاهرا میلی به صمیمیت ندارند. آنها اغلب فعالیتهایی را انتخاب میکنند که نیاز به مشارکت با دیگران نداشته باشد و در نتیجه از جانب دیگران به عنوان افراد تنها و منزوی توصیف میشوند. هم چنین آنها علایق محدودی دارند و اغلب از دوستان نزدیک یا محرم اسرار به جز یک خویشاوند درجه یک محروم هستند.
نکته قابل توجه اینجاست که شخصیت اسکیزوئید از اختلالات شخصیت دسته a، نسبت به تاییدها و انتقادهای اطرافیان بیتفاوت است و از این که دیگران درباره او چه فکری میکنند ناراحت نمیشود. این افراد به دلیل واکنش پذیری هیجانی پایینی که دارند ممکن است در ظاهر به عنوان افرادی موقر شناخته شوند اما از درون مشکلات عمیقی در تجربه عواطف دارند. در واقع آنها اکثرا گزارش میدهند که به ندرت میتوانند هیجانات شدیدی نظیر خشم یا شادی را تجربه کنند. در نتیجه در ارتباطات نزدیکتر به عنوان افرادی سرد و بی احساس تلقی میشوند. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه اختلال شخصیت اسکیزوئید کلیک کنید.
?اختلالات شخصیت دسته a یا الف | اختلال شخصیت اسکیزوتایپی
مورد آخر از اختلالات شخصیت دسته a، اختلال اسکیزوتایپال است. ویژگی اصلی اختلال شخصیت اسکیزوتایپی، یک الگوی فراگیر از نقصهای اجتماعی و بین فردی است که علاوه بر تحریفهای شناختی و رفتارهای عجیب و غریب با ناراحتی حاد و ظرفیت بسیار کم برای برقراری روابط صمیمانه مشخص میشود.
این افراد اغلب تفسیرهای نادرستی از اتفاقات پیرامونی خود دارند و به رویدادهای محیطی معانی خرافی خاصی میدهند. مبتلایان به شخصیت اسکیزوتایپی اغلب خرافاتی بوده و مشغولیت ذهنی فراوانی نسبت به این مسائل دارند. آنها معمولا با عقاید عجیب خود احساس میکنند قدرتهای ویژهای برای خواندن فکر دیگران یا پیش بینی حوادث و رویدادها دارند.
شخصیتهای اسکیزوتایپی از اختلالات شخصیت دسته a، معمولا گفتار عجیبی دارند و حرفهای مبهم و نامربوطی میزنند. هم چنین ممکن است همچون شخصیتهای پارانویید اندیشههای بدبینانه و همراه سوء ظن را از خود نشان دهند. از دیگر ویژگیهای این افراد میتوان به تعاملات خشک و محدود با دیگران، داشتن ظاهر عجیب و غریب، پوشیدن لباسهای نامناسب، بی توجهی به قراردادهای اجتماعی و داشتن اضطراب در حضور افراد غریبه اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلال شخصیت اسکیزوتایپال کلیک کنید.
تشخیص اختلالات شخصیت دسته الف a
برای تشخیص اختلالات دسته a ، افراد بهتر است حتما از متخصص کمک گرفته و همچنین هیچ اقدام خودسرانه ای در این زمینه انجام ندهند. در واقع این گروه از اختلالات نشانه های مختلفی داشته که متخصصین با استفاده از مصاحبه بالینی و همچنین انجام تست های مختلف، تشخیص گذاری میکنند.
تشخیص افتراقی
از طرفی به دلیل اینکه نشانه های اختلالات شخصیت دسته آ ، شباهت های زیادی به یکدیگر دارند؛ به همین دلیل بهتر است افراد برای درمان و تشخیص حتما از متخصص کمک بگیرند. از طرفی این نشانه ها با استفاده از روش هایی از یکدیگر متمایز شده که بهتر است برای اطلاع از آنها حتما به روانپزشک مراجعه کنید. با اینکه تقریبا روش درمانی آنها با یکدیگر مشابه است؛ اما به هرحال بهتر است افراد از نشانه های دقیق مطلع شوند.
شیوع اختلالات شخصیت دسته a
بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است؛ تقریبا سه درصد از افراد در کل جهان به اختلالات شخصیت دسته آ مبتلا هستند. البته نمیتوان به طور دقیق گفت که این اختلالات در چه جنسیتی بیشتر بروز میکنند. اما شیوع آن در افرادی که مبتلا به سندروم ایکس شکننده و و یا اسکیزوفرنی هستند؛ بیشتر است.
درمان اختلالات شخصیت دسته الف a
این گروه از اختلالات شخصیت دسته آ ممکن است در برخی موارد با اختلالات روان پریشی حاد همراه شوند. در این شرایط فرد اغلب در کنار ویژگیهای گفته شده مشکلاتی نظیر توهم و هذیان را نیز تجربه میکند. متخصصان برای درمان این وضعیت پیش از هرچیز از داروهای آنتی سایکوتیک یا ضد روان پریشی نظیر هالوپریدول استفاده میکنند. به غیر از دارو درمانی استفاده از رویکردهای روانشاختی خاصی نظیر درمانهای حمایتی، گروه درمانی و درمانهای روانپویشی نیز می توانند تا حدی به بهبود روابط افراد مبتلا به اختلالات شخصیت دسته a و ارتقای عملکرد آنها در اجتماع کمک نمایند. برای آشنایی با چگونگی تعریف شخصیت کلیک کنید.
سخن پایانی
به طور کلی داشتن اطلاعاتی دقیق در زمینه اختلالات شخصیت دسته آ میتواند تا حد زیادی به افراد در روند درمان و تشخیص کمک کند. چرا که احتمالا زودتر برای درمان مراجعه کرده و یا حتی راه های پیشگیری را انجام میدهند. با اینکه افراد مبتلا به اختلالات شخصیت معمولا به سختی به مشاور مراجعه میکنند. اما بهتر است اطرافیان در این زمینه آگاه بوده و همچنین آنان را همراهی نمایند.
برای دریافت مشاوره در زمینه اختلالات شخصیت دسته a الف میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
اختلالات شخصیت دسته a شامل کدام شخصیت ها می شود؟
ویژگی های مشترک اختلال شخصیت کلاستر A چیست؟
نامزدم مدام منو چک میکنه و میگه نگرانمه چون اوضاع جامعه خوب نیس حتی وقتی سرکار هستم مدام زنگ میزنه و راجب همه چی سوال میپرسه اولاش برام جذاب بود که حواسش بهم هست الان یکم دارم کلافه میشم چون بیشتر از قبل مدام چک میکنه منووو
سلام و درود این نوع شکاکی ها و چک کردن ها زنگ خطری هستن که باید در این دوران جدی بگیرید. بی تفاوت نباشید و حتما برای ترسیم آینده خود اقدامات لازم را انجام دهید. خیلی از کسانی که شکاکی بیمار گون دارند و در موارد شدیدتر به اختلال شخصیت پارانوئید دچار هستند در ابتدای رابطه می توانند این ویژگی خود به عنوان توجه و غیرت جلوه دهند. اما با ورود به زندگی مشترک متوجه می شوید که او نه تنها به شما توجهی نداره بلکه انقدر درگیر افکار منفی خودش است که نمی تواند هیچ لحظه خوشی را در کنار شما تجربه کنه. پس این علائم را جدی بگیرید و حتما برای دریافت مشاوره ازدواج اقدام کنید.