شکم درد در کودکان | درمان و علت دل درد کودک
شکم درد در کودکان یکی از مشکلاتی است که اغلب آنها از آن شکایت میکنند. شیوع شکم درد در کودکان بهقدری است که آن را شایعترین علت غیبت از مدرسه میدانند. بیماریهای جسمی و روحی بسیاری میتوانند باعث دلدرد در فرزند شما بشوند. درعینحال که بسیاری از مواقع دردهای فرزندتان نشانه مشکل جدی نیستند و خیلی زود از بین خواهند رفت؛ گاهی اوقات نیز شکم درد در کودکان میتواند نشانه یک مشکل جسمانی جدی باشد. به همین خاطر بهتر است به این نشانه و شکایتهای فرزندتان بهدقت گوش کرده و موضوع را با یک متخصص در میان بگذارید.
برای دریافت مشاوره در زمینه شکم درد در کودکان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
شکم درد در کودکان و نشانههای آن
احساس دلدرد از آن دسته شکایتهایی است که تا قبل از رسیدن فرزندتان به سنین بلوغ بسیار میشنوید. همانطور که گفتیم بسیاری از این شکایتها جای نگرانی خاصی ندارند. بااینحال شما میبایست با دلایل و راهکارهای ساده برای برطرفکردن این مشکل آشنا باشید. با این روش شما میتوانید سلامتی و همینطور آرامش بیشتری را برای فرزندتان به همراه بیاورید.
شدت شکم درد در کودکان میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. محل درد شکمی میتواند در یک نقطه و بهصورت ثابت باشد؛ یا میتواند در نقاط مختلفی از شکم رخ دهد و متغیر باشد. علاوه بر این درد شکمی میتواند بهصورت منقطع و یا مداوم تجربه شود. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که شکم درد در کودکان ممکن است علامت بیماری جدیتری باشد. به همین خاطر بسیار مهم است که پدر و مادرها به این مشکل در فرزندشان توجه داشته باشند.
حتما از صفحه اینستاگرام ذهن نو و کانال تلگرامی ذهن نو دیدن نمایید.
نشانههای شکم درد در کودکان
- گریه و بیقراری کودک
- بههمریختن خواب کودک
- جمعکردن زانوها به سمت شکم
- مالیدن شکم
- تهوع
- بدخلقی
- احساس درد تیز یا مبهم
- افزایش درد هنگام درازکشیدن
- ازدستدادن اشتها
- اسهال
- یبوست
- تورم شکم
- آروغ زدن
برای آشنایی با نشانه های مسمومیت کودکان کلیک کنید.
انواع شکم درد در کودکان
دلدردها باتوجهبه اینکه در کدام قسمت از شکم اتفاق میافتند خبر از بیماریها و مشکلات خاصی میدهند. به همین دلیل میتوانیم انواع شکم درد در کودکان را بر اساس محل درد به دستههای زیر تقسیم کنیم:
- درد در قسمت بالایی یا سمت چپ شکم که بیشتر به علت مشکلات معده هستند. گاستریت یا ورم معده شایعترین مشکلی است که در این قسمت با آن مواجه میشویم. بیماری پانکراس یا رفلاکس معده نیز میتوانند از دیگر دلایل درد در این قسمت باشند.
- درد در قسمت بالا و میانی شکم: این دردها میتوانند نشانه زخم اثنیعشر در کودک باشند
- درد در قسمت چپ و پایین شکم: این دردها ناشی از التهاب روده بزرگ (کولیت) و یا پرشدن مدفوع داخل روده هستند.
- دردهای پهلو: بیماریهای مربوط به کلیه و یا آپاندیس خود را در این قسمت نشان میدهند.
دلایل شکم درد در کودکان
یبوست
یبوست یک مشکل گوارشی است که میتواند منجر به درد شکمی شود. در حقیقت بسیاری از متخصصان یبوست را رایجترین علت شکم درد در کودکان میدانند. زمانی میتوان گفت یک کودک به یبوست دچار شده که کمتر از ۳ بار در هفته اجابت مزاج داشته باشد. نشانه دیگر یبوست مدفوع خشک است. اگر دفع مدفوع برای فرزند شما سخت شده نیز میتوانیم بگوییم که او دچار یبوست است. کودکان درگیر با یبوست معمولاً دلدرد را در ناحیه زیر شکم و جایی که رودهها قرار دارند احساس میکنند.
در این شرایط میتوانید با تغییر الگوی غذایی فرزندتان به بهترشدن دردهای او کمک کنید. استفاده از مواد غذایی مثل آلو، زردآلو و روغن زیتون میتوانند به بهترشدن دفع مدفوع کمک کنند. اگر با تمام اینها فرزندتان نمیتواند دفع راحتی داشته باشد یا برای مدت طولانی درگیر این بیماری شده بهتر است موضوع را با یک متخصص در میان بگذارید.
گاستروانتریت
گاستروانتریت یا بهاصطلاح آنفولانزای معده یک نوع عفونت است که با علائمی نظیر درد شکم، اسهال و احساس تهوع همراه است. این شرایط اگر ادامه داشته باشد باعث میشود که فرزند شما بهسرعت آب بدن خود را از دست بدهد. پس اگر این نشانهها را در کودک میبینید ضمن کمکگرفتن از یک متخصص سعی کنید با دادن مایعات به کودک آب بدن او را تأمین کنید.
دردهای مربوط به گاز روده
شکم درد آن هم به علت تجمع گاز در روده بیشتر در کودکان سنین پایین رخ میدهد. این کودکان هنوز به علت ضعف ماهیچهها یا بیتوجهی به نیاز به دفع، نمیتوانند که مدفوع خود را به طور کامل دفع کنند. همین موضوع باعث باقیماندن مدفوع در رودهها شده و این مسئله نشانههایی مثل دلدرد را به همراه خواهد داشت. به همین خاطر یکی از راهکارهایی که متخصصین توصیه میکنند این است که از غذاهای آسان کننده دفع برای کودک استفاده کنید. و از آنها بخواهید که در طول روز چند بار برای 5 دقیقه روی صندلی توالت بنشینند.
انسداد روده
انسداد روده نیز میتواند یکی از دلایل شکم درد در کودکان باشد. مهمترین نشانه این بیماری این است که کودک برای یکلحظه حالش خوب است و در یکلحظه دیگر دچار دلدرد و حالت تهوع میشود.
پیشنهاد میشود که حتما مقاله نشانه های عفونت ادراری کودک را بخوانید.
مسمومیت غذایی
یکی دیگر از علل درد شکمی مسمومیت غذایی است. هنگامی که مواد غذایی بهدرستی طبخ نشده باشند یا در شرایط مناسب نگهداری نشوند آلوده خواهند شد؛ و کودک پس از مصرف چنین مواد غذایی دچار مسمومیت و دلدرد میشود. این شرایط میتواند با نشانههایی مثل دلدرد، اسهال و استفراغ همراه باشد. در بسیاری از مواقع مسمومیتهای غذایی خطرناک نیستند. و عامل بیماری از همین طریق از بدن کودک خارج میشود.
سندرم روده تحریکپذیر
سندرم روده تحریکپذیر یک اختلال گوارشی است که نشانه اصلی آن دلدرد است. سایر علائم سندرم روده تحریکپذیر شامل اسهال، یبوست و نفخ میباشد. پس اگر در کنار دلدرد این نشانهها را نیز در فرزندتان میبینید؛ و یا درصورتیکه سابقه ابتلا به این بیماری در خانواده شما یا همسرتان وجود دارد بهتر است هرچه سریعتر راجع به شکمدردهای فرزندتان با یک متخصص صحبت کنید.
عدم تحمل لاکتوز
برخی از کودکان به طور ژنتیکی نسبت به قند موجود در شیر یا لاکتوز حساسیت دارند؛ این کودکان پس از مصرف شیر دچار مشکلات گوارشی و علائمی نظیر دلدرد، اسهال، حالت تهوع و نفخ میشوند.
اضطراب
شاید برایتان جالب باشد اگر بگوییم بسیاری از مواقع دلیل شکم درد در کودکان اضطراب است. ترس از یک امتحان میتواند مشکلاتی مانند دلدرد یا حتی حالت تهوع را در فرزند شما ایجاد کند. این دلدردها معمولاً بهصورت ناگهانی شروع میشوند و بدون نیاز به درمان خاص و صرفاً با کمشدن اضطراب از بین میروند. به همین خاطر اگر در کنار دلدرد سایر نشانههای اضطراب را نیز در فرزندتان احساس میکنید بهتر است به دنبال دلیل نگرانی او باشید.
حتما برای کسب اطلاعات لازم درباره بیماری های شایع کودکان کلیک کنید.
راهکارهای درمان شکم درد در کودکان
در بسیاری از موارد شکم درد کودکان با گذشت زمان و کمی استراحت بهبود پیدا میکند، بااینحال راهکارهای درمانی وجود دارد که بهعنوان والدین کودک میتوانید از آنها بهره ببرید.
- استراحت کردن کودک تا زمانی که مشکل برطرف شود
- با پزشک کودک مشورت کنید تا داروی مسکن برای کاهش درد تجویز شود
- مصرف مایعات مانند آب یا آبمیوه رقیق شده
- کمک به کودک برای اجابت مزاج
- عدم مصرف غذاهای جامد و یبوستآور
- مصرف سبزیجات
- محل درد را گرم نگه دارید
شکم درد در کودکان | زمان مراجعه به پزشک
مواقعی وجود دارد که راهکارهای درمانی خانگی برای کاهش شکم درد مؤثر واقع نمیشود. در این شرایط بهتر است بدون تلف کردن وقت و هرچه سریعتر کودک را برای معاینه نزد یک متخصص ببرید. از جمله شرایطی که فرزند شما میبایست توسط متخصص مورد معاینه قرار بگیرد عبارتند از:
- درد شدید و پیشرونده
- تب و لرز
- داشتن حالت تهوع برای بیش از 24 ساعت
- نخوردن مواد غذایی و مایعات
- وجود خون در مدفوع
- استفراغ سبزرنگ
- کهیر یا بثورات پوستی
- عرق سرد
- بالا آوردن خون
- زمانی که شکم کودک بیش از حد سفت و منقبض میشود
- احساس درد شدید در سمت راست شکم
- درد شکمی بهصورت مزمن همراه با کاهش وزن
شکم درد در کودکان و مشاوره روانشناسی
همانطور که گفتیم اضطراب نیز میتواند یکی از دلایل شکم درد در کودکان باشد. در این شرایط تنها راه درمان این است که شما اضطراب فرزندتان را از بین ببرید. در حقیقت در بسیاری از کودکان و بهخصوص آنهایی که نمیتوانند مشکلات خود را بهصورت زبانی بیان کنند اضطراب بهصورت بیماریهای جسمانی در خواهد آمد.
یکی از نشانههای این شکل از دردها این است که فرزند شما در مواقع خاصی، مثل صبحها و قبل از رفتن به مدرسه دچار درد میشود. ضمناً با ازبینرفتن دلیل، حال کودک نیز بهتر خواهد شد. برای مثال اگر به دختر یا پسرتان اجازه بدهید که آن روز را در خانه بماند خواهید دید که کمی بعد دلدرد او بهطورکلی برطرف شده است. در چنین شرایطی بهتر است موضوع را با یک روانشناس در میان بگذارید.
یادتان باشد که فرزند شما دروغ نمیگوید و تمارض نمیکند. بلکه او از چیزی ترسیده است. اگر شما از حالا به فکر درمان این شرایط نباشید این مشکل میتواند تا بزرگسالی نیز همراه فرزندتان باقی بماند. پس بهتر است که از یک مشاور کمک بگیرید. مشاور متخصص به فرزند شما آموزش خواهد داد که اضطراب خود را از راه صحیح آن بیان کند. بهعلاوه راهکارهایی برای حل آن نیز به وی یاد خواهد داد.
برای دریافت مشاوره در زمینه شکم درد در کودکان میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سؤالات متداول
چه زمانی باید بهخاطر دلدرد کودک به متخصص مراجعه کنیم؟