مراحل شکست عشقی

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

مراحل شکست عشقی به مجموعه احساسات و حالاتی گفته می‌شود که فرد پس از پایان رابطه آن‌ها را تجربه می‌کند. این احساسات در تمامی افراد یکسان نیست و با توجه به عمق و طول مدت رابطه عاطفی می‌تواند در برخی افراد شدت بیشتر یا کمتری داشته باشد. در آخرین مرحله از مراحل شکست عشقی فرد به این پذیرش می‌رسد که رابطه وی پایان یافته و او می‌بایست خود را با شرایط جدید زندگی هماهنگ کند.

گذر از تمامی مراحل شکست عشقی معمولاً بین 6 ماه تا یک سال طول خواهد کشید اما اگر فردی برای مدتی طولانی‌تر از یک سال درگیر شکست در یک رابطه عاطفی باشد و یا در شرایطی که مشکلات روحی نظیر افسردگی برای فرد ایجاد می‌شوند؛ بهتر است برای جلوگیری از بروز مشکلات جدی‌تر از یک روانشناس کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه مراحل شکست عشقی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

مراحل شکست عشقی

مراحل شکست عشقی کدامند

روانشناسان معتقدند شکست عشقی و یا فوت همسر باعث به وجود آمدن واکنش‌های روانی در فرد می‌شود که در اصطلاح به آن‌ها مراحل شکست عشقی گفته می‌شود. این مراحل الزاماً و در تمامی افراد به ترتیب زیر و با شدت یکسانی طی نخواهد شد. ممکن است برخی افراد بعضی از این مراحل را زودتر از سایر مراحل طی کنند و یا پس از گذشتن از یک مرحله مجدداً به آن بازگردند. همچنین شدت تجربه این احساسات نیز با توجه به عمق رابطه و همین‌طور مدت‌زمان آشنایی افراد متفاوت خواهد بود.

برای اطلاع کانال تلگرامی ذهن نو کلیک کنید.

مراحل شکست عشقی | انکار

نخستین مرحله از مراحل شکست عشقی انکار است. در این شرایط فرد به‌طورکلی این واقعیت که رابطه میان او و طرف مقابل پایان یافته را انکار می‌کند. در این مرحله ممکن است فرد تصور کند تنها یک دعوا یا دلخوری ساده مانند همیشه رخ داده و دلیلی برای جدایی وجود ندارد.

گاهی نیز ممکن است رفتار فرد به‌گونه‌ای باشد که گویی هیچ اتفاق خاصی رخ نداده؛ برای مثال آن‌ها ممکن است در روز یا حتی روزهای پس از جدایی مجدداً با طرف مقابل تماس گرفته و در صحبت‌هایشان نیز هیچ اشاره‌ای به پایان رابطه نداشته باشند. تصور اینکه رابطه تمام نشده و فرد پس از مدتی بازخواهد گشت نیز می‌تواند نشان‌دهنده انکار واقعیت پیش‌آمده باشد.

خشم

پس‌ازاینکه فرد این واقعیت را باور می‌کند که رابطه عاطفی وی به پایان رسیده معمولاً دچار خشم خواهد شد. در این شرایط فرد نسبت به شخصی که او را تنها گذاشته خشم و کینه عمیقی را احساس می‌کند و بیش از قبل تقصیرات طرف مقابل در پایان یافتن رابطه را می‌بیند. در این مرحله ممکن است فرد دست به تهدید شما زده یا سعی کند با زورگویی و استفاده از قدرت ارتباط خود را با شما حفظ کند. استفاده از خشم همچنین می‌تواند به‌صورت لجبازی یا بدرفتاری با طرف مقابل نیز نمایان شود.

بیشتر بخوانید : انتقام از عشق سابق

مراحل شکست عشقی | چانه‌زنی

سومین قسمت از مراحل شکست عشقی بحث یا چانه‌زنی برای جلوگیری از پایان رابطه است. در این مرحله فرد همه تلاش خود را برای بازگرداندن شما انجام خواهد داد. تلاش برای صحبت کردن با شریک عاطفی و قول دادن درزمینهٔ تغییر رفتارهای ناخوشایند ازجمله اقداماتی هستند که در این مرحله دیده می‌شوند.

چانه‌زنی برای بازگشت در برخی افراد به‌ویژه مبتلایان به اختلال شخصیت نمایشی می‌تواند به‌صورت تهدید به خودکشی و یا رفتارهای آسیب زدن به خود بروز پیدا کند. در شرایطی که با چنین رفتاری از جانب طرف مقابل مواجه می‌شوید بهتر است هرچه سریع‌تر اطرافیان فرد را در جریان گذاشته و همچنین از یک متخصص سلامت روان در ارتباط با راهکارهایی برای پایان دادن به رابطه کمک بگیرید.

توجه داشته باشید که افراد دچار اختلالات روحی ممکن است مشکلات و حواشی را در زمان پایان دادن به رابطه برای شما ایجاد کنند و به همین خاطر می‌بایست از یک متخصص سلامت روان در این زمینه کمک بگیرید.

افسردگی

در شرایطی که چانه‌زنی‌های فرد نتیجه نداشته و رابطه به‌واقع پایان یافته باشد، فرد در چهارمین مرحله دچار احساس افسردگی و غم خواهد شد. در این مرحله اگرچه فرد باور کرده که ارتباط عاطفی وی پایان یافته بااین‌حال نمی‌تواند خود را از غم و ناراحتی شرایط پیش‌آمده رها کند. روانشناسان توصیه می‌کنند برای گذار سالم از مراحل شکست عشقی بهتر است به فرد اجازه دهید تا در این مرحله بدون انکار، احساسات خود را بروز دهد. برای آگاهی بیشتر درباره درمان افسردگی کلیک کنید.

پذیرش

در آخرین پله از مراحل شکست عشقی فرد به این باور می‌رسد که اگرچه تلخ اما رابطه عاطفی او برای همیشه تمام‌ شده و می‌بایست به زندگی خود بدون وجود شریک عاطفی ادامه دهد. رسیدن به این مرحله باعث از بین رفتن تمامی هیجانات منفی و مشکلات شده و فرد را به زندگی عادی بازمی‌گرداند.

مراحل شکست عشقی | عبور سالم از بحران

شکست عشقی به‌طور میانگین بین 6 ماه تا 1 سال طول خواهد کشید اما برخی افراد نیز نمی‌توانند به‌ سلامت از این مراحل عبور کرده و دچار بیماری‌های روحی بسیاری ازجمله افسردگی می‌شوند. اگر شما یا یکی از نزدیکانتان اخیراً دچار شکست عشقی شده است بهتر است برای عبور سالم از این شرایط به نکات زیر توجه داشته باشید.

قدرت پذیرش داشته باشید

مهم‌ترین موضوع برای عبور سالم از مراحل شکست عاطفی این است که هرچه سریع‌تر واقعیت را بپذیرید و با آن کنار بیایید. بعضی افراد زمان زیادی را صرف این موضوع می‌کنند که چگونه شریک عاطفی خود را به رابطه بازگردانند. اگرچه تلاش برای از دست ندادن شریک عاطفی یکی از موضوعاتی است که در یک رابطه عاطفی حتماً می‌بایست به آن توجه داشته باشید اما در شرایطی که تلاش‌های شما نتیجه‌ای نداشته و به‌واقع ارتباط میان شما پایان یافته بهتر است به‌جای تمرکز بر این مسائل تلاش کنید تا با این واقعیت کنار آمده و زندگی خود را با شرایط جدید مطابقت دهید.

احساسات خود را انکار نکنید

تجربه هیجانات منفی در شرایطی که شما یک رابطه عاطفی را تمام کرده‌اید موضوعی بسیار طبیعیست و به میزانی که علاقه شما به طرف مقابل عمیق‌تر باشد این هیجانات با شدت بیشتری تظاهر پیدا خواهد کرد. یکی از موضوعاتی که برای عبور سالم از مراحل شکست عشقی باید به آن توجه داشته باشید این است که هرگز احساسات خود را سرکوب نکنید.

شما ممکن است گاهی دچار خشم شده و یا در برخی مواقع دل‌تنگ شریک احساسی‌تان باشید. به خودتان بابت تجربه این شرایط حق بدهید و هرگز احساسات خود را سرکوب نکنید. بی‌توجهی به این احساسات می‌تواند باعث بروز مشکلات جسمی و روحی بسیاری برای شما بشود.

وارد رابطه جدید نشوید

یک تصور اشتباه اما رایج این است که فرد برای فراموش کردن شریک عاطفی خود وارد رابطه با فردی دیگر می‌شود. این موضوع می‌تواند با اهداف بسیاری ازجمله پرکردن جای خالی طرف مقابل، تحت تأثیر قرار دادن وی و یا حتی مشکلاتی نظیر اختلال شخصیت وابسته ایجاد شود. فارغ از دلیلی که برای ورود به رابطه جدید در نظر دارید روانشناسان معتقدند ورود به رابطه جدید تا پیش از فارغ شدن ذهن شما از ارتباط قبلی می‌تواند آسیب‌های روحی بسیاری را برای شما و طرف مقابل ایجاد نماید. همچنین این روابط معمولاً با احتمال بالایی دچار شکست خواهد شد.

برای شناخت بیشتر درباره درمان شکست عشقی کلیک کنید.

مراحل شکست عشقی | نیاز به مشاوره روانی

اگرچه شکست عشقی و هیجانات منفی که فرد در این شرایط تجربه می‌کند موضوعی طبیعیست بااین‌حال برخی افراد پس از تجربه این شکست دچار مشکلات روحی می‌شوند که برای درمان آن‌ها به دریافت خدمات تخصصی‌تری نیاز است. به همین خاطر در این بخش زنگ خطرهایی که می‌بایست پس از شکست عاطفی به آن‌ها توجه داشته باشید را بررسی خواهیم کرد.

در کنار این موضوع شما می‌توانید پس از پایان یک رابطه با کمک گرفتن از مشاورین متوجه اشتباهات خود شده و از تکرار آن‌ها در سایر روابط جلوگیری کنید. همچنین برخی از روابط عاطفی به دلیل مشکلات روحی طرف مقابل آثار منفی را در سلامت روان شما باقی خواهد گذاشت که بهتر است برای از بین بردن نتایج آن‌ها از یک مشاور کمک بگیرید.

غم طولانی‌مدت یا سوگ حل‌نشده

بعضی افراد زمان طولانی را درگیر ارتباط ازدست‌رفته می‌شوند و این موضوع می‌تواند توانایی فعالیت تحصیلی یا شغلی آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین درگیری ذهنی با رابطه‌ای که پایان ‌یافته فرصت ایجاد روابط عاطفی جدید را نیز از فرد خواهد گرفت. اگر شما یا هر یک از نزدیکانتان برای مدتی بیش از 1 سال درگیر احساسات منفی یک رابطه تمام شده است می‌بایست در این زمینه از یک روانشناس کمک بگیرید.

مراحل شکست عشقی | باقی ماندن آثار رابطه

بعضی روابط اگرچه تمام می‌شوند اما تا مدت‌ها تأثیر خود را بر زندگی فرد باقی خواهند گذاشت. برای مثال فردی که درگیر خیانت از جانب طرف مقابل شده احتمالاً به‌سختی خواهد توانست مجدداً به کسی اعتماد کند. این موضوع باعث خواهد شد تا روابط آینده فرد نیز با مشکلات بسیاری مواجه شود و به همین خاطر توصیه می‌شود در این شرایط از یک مشاور خانواده کمک بگیرید.

بروز مشکلات روحی

گاهی پایان یافتن یک رابطه عاطفی می‌تواند محرکی برای ایجاد بیماری‌های روحی در افرادی باشد که از مدت‌ها قبل زمینه ابتلا به این اختلالات را داشته‌اند. شایع‌ترین بیماری روحی که به دنبال شکست عاطفی بروز پیدا می‌کند افسردگی است. افسردگی یکی از مراحل شکست عشقی است. بااین‌حال برخی افراد نیز ممکن است مشکلاتی نظیر اعتیاد یا بروز بیماری‌های اضطرابی را تجربه کنند. در شرایطی که چنین مشکلاتی برای فرد ایجاد شده باشد بهتر است برای درمان بیماری‌های روحی اقدام کنید. یک تصور اشتباه این است که فرد و اطرافیان بیماری‌های روحی را به‌عنوان پیامدی طبیعی و زودگذر از شکست عاطفی می‌دانند و برای درمان آن اقدامی نمی‌کنند.

مراحل شکست عشقی | روابط نیمه‌تمام مانده

روانشناسان معتقدند هنگامی‌که برای پایان دادن به یک رابطه تصمیم می‌گیرید می‌بایست تمامی ارتباطات خود با شریک احساسی‌تان را از بین ببرید؛ اما برخی افراد به هر دلیلی تصمیم می‌گیرند تا علی‌رغم پایان دادن به رابطه عاطفی خود ارتباط دوستانه را حفظ کنند. این موضوع می‌تواند در برخی شرایط نیز صرفاً به اصرار و خواسته یکی از زوجین صورت بگیرد.

ادامه دادن ارتباط علی‌رغم پایان یافتن رابطه احساسی می‌تواند باعث طولانی‌تر شدن مراحل شکست عاطفی شده و همین‌طور با توجه به ابهاماتی که درزمینهٔ محدوده رابطه جدید ایجاد خواهد شد احتمالاً شما مقداری از فشار روانی را در این قبیل روابط تجربه خواهید کرد. اگر در چنین شرایطی قرار دارید و نمی‌دانید چطور می‌توانید تکلیف رابطه خود را مشخص کنید بهتر است از یک روانشناس کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره رابطه دختر و پسر کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه مراحل شکست عشقی می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

 

 

سؤالات متداول

مراحل شکست‌عشقی چه مدت طول خواهد کشید؟

گذار از این مراحل با توجه به مدت رابطه و همین‌طور میزان علاقه طرفین به یکدیگر متفاوت خواهد بود. اما به‌طور میانگین بین 6 ماه تا یک سال برای پایان مراحل شکست عاطفی زمان لازم است.

در چه شرایطی پس از شکست‌عشقی می‌بایست به روانشناس مراجعه کرد؟

اگر برای مدتی بیش از 1 سال شرایط روحی و ذهنی شما درگیر یک رابطه تمام‌ شده می‌باشد و همین‌طور در شرایطی که پس از جدایی فرد دچار مشکلات روحی مانند افسردگی یا بی‌اعتمادی به سایرین شده بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید. همچنین مشاورین می‌توانند به شما در شناخت رفتارهای اشتباهی که باعث از بین رفتن رابطه شده آگاهی دهند تا از تکرار آن‌ها در روابط بعدی جلوگیری کنید.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

‫4 دیدگاه ها

  1. لطفا تحت هیچ شرایطی حداقل یکسال پس از جدایی وارد رابطه جدیدی نشید چرا که این ورود بر مبنای واقعیت و بشکل منطقی نیست و صرفا برای رهایی از ,احساسات و هیجانات منفی نظیر احساس تنهایی احساس پوچی و بی ارزشی بخاطر خلا عاطفی یا درملندگی یا عزت نفس پایین پس از جدایی عاطفی یا رهایی از مشکلات و غم و اندوه ناشی از جدایی یا حتی ترس از بالا رفتن سن یا بخاطر فشارهای اطرافیان و….صورت گرفته و کاملا هیجانی و احساسی تصمیم اشتباهی گرفتید قطعا با رابطه جدید وابستگی بوجود میاد ولی معیار و شاخصهای انتخاب عشق از بین میره و قطعا در آینده ای نه چندان دور به بن بست میرسید در وهله اول با خودتون منطقی استدلال کنید که علت شکست و جدایی عاطفی رابطه عاشقانه قبلیتون چی بوده ممکنه فقط بر مبنای سو تفاهمات این جدایی صورت گرفته پس بخاطر خوشبختی و آرامش خودتون حتما یه فرصت دیگه بهم بدید حیفه که موانع و طرحواره های ذهنی یا ذهن خوانی طرف مقابل و نشخوارهای منفی نسبت به رابطتتون باعث جداییتون بشه در اینصورت تا آخر عمرتون آه و حسرت میخورید لجیازی و غرورتون احمقانه رو بذارین کنار در عشق واقعی غرور یه سمه و تا زمانی که ابتدای رابطه نسبت به طرفتون عشق قلبی ندارین بخاطر صرف خلا عاطفی و سایر طرحواره ها وارد هیچ رابطه ای نشید و اگر شدید به خودتون دروع نگین که به مرور بهتر میشیم سریعا از این رابطه سمی خارج بشین دنبال بهونه و توجیه موندن تو رابطه نباشید الان جدا بشید خیلی بهتر از اینه که در آینده جداشین یکی از این افکار منفی انرژی و زمانیه که تو رابطه جدید صرف کردید یا احساس عذاب وجدان بخاطر درد شکست عاطفی طرف مقابل یا هزینه های مالی و…. میباشد اگه الان خارج نشید و درگیر و اسیر عشق یطرفه شخص مقابلتون بشید در آینده نه چندان دور این احساس ناخوشایند رو با پوست و گوشت و استخوان لمس و درک میکنید برای طرف مقابلتون حس ایثار و فداکاری نداشته باشید این حس زمانی به کمک شما میاد که تو یه رابطه عاشقانه و متقابل باشید بازم تاکید میکنم در صورت امکان به عشق قبلیتون برگردین و از نو همه چی رو شروع کنید و این برگشت نباید بخاطر عذاب وجدان ترحم و دلسوزی یا خلا احساسی و عاطفی باشه برگشتتون فقط بخاطر خود شخص ماهیت و جوهر اون پارتنر باشه در هم از نظر روحی حل بشید موفق باشید

  2. تا زمانی که مراحل گذر سوگ شکست عاطفی رو که حداقل یکسال از قطع رابطه است رو طی نکردین به هیچ عنوان وارد رابطه جدیدی نشید فطعا در کوتاه مدت متوجه رابطه سمیتون میشید و زود از این رابطه واکنشی و انتخاب تصادفی خارج میشید البته اگه انسان منطقی هستین و آینده زندگی براتون اهمیت داره در غیر اینصورت و ادامه اون رابطه جدید غلط به مرور یه رابطه فرسایشی رو طی میکنید بدون هیچگونه احساسی نسبت به پارتنرتون و روز به روز نسبت به زندگی و رویاهاتون نا امید و سرخورده مبشین نکته دوم حتی اگه شکست عشقی هم نخوردین و توافقی هم جدا شده باشید حتما باید دوره سوگ که گاها تا 3 سال یا بیشتر هم ممکنه طول بکشه رو سپری کنید فکر نکنید که چون هیچ احساسی به شریک عاطفی سابقتون نداشتین پس وارد سوگ نمیشم حتما و قطعا افکار متناقض و منفی تو مخیلتون سیر میکنه البته در مورد طلاق توافقی سوک سنگینی ممکنه احساس نکنید ولی رابطه بعدیتون رو حتی اگه عاشق و معشوق هم باشین رو تحت تاثیر میذاره و گاها سو تفاهماتی نسبت به رابطه ایجاد میشه لطفا منطقی و حساب شده وارد رابطه بشین حتما مدت زیادی رو صرف ارتقای عزت نفستون کنید اگه قلبا هنوز به شریک عاطفیتون احساس تعلق و عشق ناب دارین و احساس میکنید هر تصمیمی نسبت به کات کردن هیجانی و احساسی و عجولانه بوده بهم فرصت مجدد بدید قطعا پشیمون نمیشید حتی اگه وارد رابطه جدیدی هم شدین چون در این مواقع بخاطر احساسات منفیتون انتخاب اشتباهی کردین هم نگران نباشید و فورا از رابطه جدیدتون خارج بشید ذهن خوتنی نکنید که ممکنه پارتنر قبلیتون بخاطر شروع این رابطه جدید ممکنه منو دیگه نخواد قطعا اونم شرایط و علت ورود شما به این رابطه واکنشی  بدون شناخت رو درک و فهم میکنه چون خودش این دوران بحرانی رو به عینه و ملموسا درک کرده در آخر هیچ وقت اگه احساس عشق عمیق قلبی نسبت به رابطه تون ندارید وارد نشید و اگر هم شدین فورا خارج بشین و با معشوقتون لجبازی نکنین در واقع با آینده و زندگیتون لجبازی نکنید چرا که یه عمر فقط حسرت میخورین و مدام تا آخر عمر خودتون رو سرزنش میکنید.

  3. سلام؛من قبل از اینکه مراحل سوگ رو طی کنم وارد یه رابطه عمیق عاطفی به قصد ازدواج شدم و همدیگرو خیییییلی دوست داشتیم طلاق من با پارتنر قبلیم توافقی بوده و هیچ کدوممون هیچ احساسی نسبت بهم نداستیم و نداریم و هم از لحاظ منطقی هم احساسی تصمیم به جدایی منطقی و معقولترین تصمیمی بود که گرفتیم حتی بعد از طلاق و طی دوران طی کردن سوگ هم هیچ تمایلی به بازگشت نداشتیم ولی حدود 6 ماه تا یکسال پس از جدایی کم کم احساساتی نظیر عذاب وجدان مدام منو اذیت میکرد نمیدونم چطور توضیح بدم منظور از عذاب وجدانم این نبود که از جدایی پشیمون شدم و دلم میخواد مجددا به رابطه قبلیم برگردم یه حسی مثل نامردی کردن و تنها گذاشتن همسر سابقم داشتم ولی هر جور که فکر میکردم میدیدم که هیچ علاقه ای نسبت بهشون نداشتم و ندارم ولی به مرور باعث شد نتونم احساسات و علاقه و نیازهای پارتنر جدیدم رو بر طرف کنم خیلی هم عذاب میکشیدم میدونستم از این رفتارهای افسرده گونه من و احساسات متناقضم قلبا خیلی ازم آزرده خاطر بودن و واقعا چون نمیخواستم ناراحتش کنم بدنبال توجیهی برای قطع رابطمون میگشتم چون نمیدونستم این حالت من چقدر زمان میبره تا به تعادل برسم حضور من نه تنها باعث آرامش ایشون میشد بلکه ناخواسته باعث رنجش ایشون هم میشدم بهشون گفتم با باید رابطه رو کات کنیم درخواست کرد با گریه که لااقل با هم دوست بمونیم من نپذیرفتم چون احساس میکردم چون نمیتونم حس واقعیمو نثارش کنم به خودم و وجدانم درگیر بودم که نکنه این دوستی باعث بشه که فکر کنه دارم ازش سو استفاده عاطفی یا جنسی میکنم خلاصه پس از حدود 14 ماه از سوگ قبلی کاملا خارج شدم و مجددا با ایشون ارتباط گرفتم با تموم وجودم عاشقش بودم و هیچ مانعی برای ابراز احساساتم وجود نداشت تموم وجودم مال اون بود ولی متاسفانه ایشون تازه وارد سوگ شده بودن و بار هیجان منفی و احساسات شدیدشون نسبت به من و رفتار من باعث شد نسبت بهم سرد بشن دقیقا همون حالتهایی رو که من تو اون مدت تجربه کردم رو به عینه میدیدم و متاسفانه فقط و فقط بخاطر فرار از تنهایی و و مهمتر از اون خلا عاطفی وارد یه رابطه سمی و کاملا اشتباهی شده سوالم از جنابعالی اینه که ممکنه ایشون طی این مدت متوجه حالات روحی سابق من بشه و با خودش قیاس کنه و از رابطه ناسالم خارج بشه و مجدد بهم برگردیم واقعا معتقدم که ما همدیگرو کاملا درک میکردیم و قطعا میتونیم همدیگرو خوشبخت کنیم

    1. اون روزی که نیازت داشت گذاشتی با یکی دیگه اشنا شدی رفتی حالا که یکم حالش بهتر شده برگشتی که باز اذیتش کنی؟
      اون شخص تو این مدت کلی زجر کشیده که به مرحله الانش برسه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره