خشک شدن شیر مادر | علل تا راهکارهایی برای جلوگیری
خشک شدن شیر مادر یکی از مراحل طبیعی است که هر مادری به آن خواهد رسید. فرزند شما به طور میانگین در حدود دو سال به تغذیه با شیر شما نیاز دارد. پس از این مدت او غذا خوردن را شروع میکند؛ و این به معنای آن است که دیگر نیازی به شیر مادر نیست. به همین خاطر بدن شما نیز باید با این تغییر جدید هماهنگ بشود. اما این موضوع میتواند برای بعضی از خانمها کمی دردناک و آزاردهنده باشد.
بهعلاوه خانمهایی نیز هستند که از خشک شدن شیرشان آن هم قبل از رسیدن فرزند به دوسالگی نگران هستند. به عبارتی میتوان گفت اینکه شما در طی دو سال شیر داشته باشید و سپس فرایند خشک شدن شیر مادر را بهراحتی پشت سر بگذارید بسیار مهم است. به همین خاطر در این مطلب سعی میکنیم تا راجع به هر دو دسته نگرانیها کمی بیشتر صحبت کنیم.
برای دریافت مشاوره در زمینه خشک شدن شیر مادر میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
خشک شدن شیر مادر از چه زمانی امکان پذیر است؟
اگر ماههای آخر بارداری را پشت سر میگذارید احتمالاً متوجه این شدهاید که سینههایتان سنگینتر از قبل شدهاند؛ و شاید با لمس سینهها کمی شیر از آنها خارج شود. این به معنای آن است که بدنتان در حال آمادهشدن برای شرایط جدید است. اما تولید شیر بهاندازه کافی برای سیر کردن فرزندتان دقیقاً پس از زایمان شروع میشود. خروج جفت از بدن مادر این پیام را به مغز میرساند که وقت ترشح بیشتر شیر است.
از این زمان به بعد بدن با ترشح هورمونی به نام پرولاکتین به تولید شیر کافی در سینهها کمک میکند. هرچقدر که شما از طریق شیردادن به نوزاد یا دوشیدن، شیر تولید شده را خارج کنید بدن تلاش بیشتری برای تولید شیر میکند. اما اگر مدتی شیر در سینهها باقی بماند و آن را به هر شکلی خارج نکنید این پیام به مغز میرسد که دیگر نیازی به تولید شیر نیست. در این هنگام هورمون مهارکننده پرولاکتین ترشح میشود. و این به معنای خشک شدن شیر مادر خواهد بود.
برای آشنایی بیشتر با نحوه تولید شیر مادر کلیک کنید.
خشک شدن شیر مادر در زمان قطع شیردهی
طبیعیترین حالت برای خشک شدن شیر مادر زمانی است که فرزند شما به دوسالگی رسیده باشد. اما این کار برای بعضی از مادران با احساس درد و ناراحتی در سینهها همراه است. بهترین راه برای کمکردن احساس ناراحتی این است که نوزاد را بهتدریج از شیر بگیرید. برای این کار ابتدا یک وعده از تعداد دفعاتی که به فرزندتان شیر میدهید کم کنید. برای مثال اگر فرزندتان پنج وعده در روز شیر میخورد آن را به چهار وعده برسانید.
برای چند روز فرزندتان را چهار وعده با شیر تغذیه کنید. تا جایی که احساس کنید تولید شیر در سینههایتان کمتر شده است. وقتی به این احساس رسیدید یک وعده دیگر نیز کم کنید؛ و از این به بعد سه وعده در روز به فرزندتان شیر بدهید. این کار را تا جایی تکرار کنید که نیاز کودک شما به شیر مادر قطع شود.
حتما مقاله آموزش شیر دادن به نوزاد را بخوانید.
راهکارهایی برای جلوگیری از خشک شدن شیر مادر
همانطور که گفتیم خشک شدن شیر مادر گاهی اوقات و برای بعضی از مادران موضوع دردناکی است. برای اینکه بتوانید این مرحله را راحتتر بگذرانید میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید.
استفاده از دمنوشهای طبیعی
داروهای گیاهی یکی از بهترین و کمخطرترین راهکارها برای کاهش تولید شیر مادر هستند. یکی از این دمنوشها که تأثیر بسیاری در خشک شدن شیر مادر دارد مریمگلی است. مریمگلی دارای مقداری استروژن طبیعی است. این هورمون به بدن شما کمک میکند تا فرایند تولید شیر را سریعتر کاهش دهد. برای استفاده از مریمگلی، یک قاشق آن را در یک فنجان آب گرم بریزید؛ و اجازه دهید برای مدتی در حدود 15 دقیقه دم بکشد.
داروهای جلوگیری از بارداری
استروژن و پروژسترون دو هورمون در بدن زنان هستند. در طول دورانی که به فرزندتان شیر میدهید میزان پروژسترون در بدن افزایش پیدا میکند. استروژن نیز همانطور که راجع به مریمگلی گفتیم کاهش خواهد داشت. زیرا این هورمون باعث کاهش در سطح تولید شیر مادر میشود.
به همین خاطر یکی از راهکارها برای خشک شدن شیر مادر این است که از داروهای ضدبارداری حاوی استروژن استفاده کنید. اما به این نکته دقت داشته باشید که استفاده از هورمونها حتماً میبایست زیر نظر پزشک انجام شود. در غیر این صورت ممکن است شما سلامت خود و حتی فرزندتان را به خطر بیندازید.
داروهای ضد گرفتگی یا ضد احتقان
داروهای ضد گرفتگی یا احتقان همانهایی هستند که در زمان سرماخوردگی استفاده میشوند. این داروها باعث خشکی مایعات و مخاط تولید شده در بدن میشوند. به همین خاطر تأثیر خوبی هم در کاهش تولید شیر مادر دارند. اما درست همانطور که راجع به قرصهای ضدبارداری گفتیم برای استفاده از این داروها حتماً باید از یک متخصص کمک بگیرید.
از تحریک این ناحیه خودداری کنید
هر چیزی که باعث تحریک بیشتر سینههای شما بشود میتواند تولید شیر را افزایش دهد. پس اگر به دنبال راهکاری برای کمکردن شیر در سینههایتان هستید بهتر است تا جای ممکن از تحریک سینهها خودداری کنید. کارهایی مثل دوش آب گرم، ماساژ دادن سینهها و یا استفاده از سوتینهای تنگ و چسبنده باعث افزایش تولید شیر میشود. بهعلاوه استفاده از سوتینهای تنگ و سفت میتواند خطر عفونت در سینهها را نیز افزایش بدهد.
برای آشنایی با اقدامات لازم هنگام کم بودن شیر مادر کلیک کنید.
خشک شدن ناگهانی شیر مادر
خشک شدن شیر مادر همیشه هم چیزی نیست که با میل و اراده خودمان دنبال آن باشیم. گاهی اوقات این موضوع ناگهانی و ناخواسته در بعضی از خانمها پیش میآید و نگرانی بسیاری را به همراه خواهد داشت. به همین خاطر باید دلایل این موضوع را بشناسیم و راهکارهایی برای مبارزه با آن یاد بگیریم.
دلایل خشک شدن ناگهانی شیر مادر
- مصرف بیش از حد کافئین
- مصرف نوشیدنیهای الکلی
- استرس و مشکلات روحی
- استفاده از بعضی داروها
راهکارهایی برای جلوگیری از خشک شدن ناگهانی شیر مادر
پمپ شیر از پستان
همانطور که گفتیم هرچقدر شما دوشیدن شیر از سینه را بیشتر کنید این پیام را به مغز میفرستید که نیاز به تولید شیر، بیشتر است. در مقابل هرچقدر شیری که در سینههایتان است را خالی نکنید فرایند خشک شدن آن زودتر انجام میشود. پس حتی اگر فرزندتان از شیر شما نمیخورد یا شیر سینههایتان کم است بهتر است زیر نظر یک متخصص برنامهای برای تخلیه کردن شیر سینههایتان داشته باشید.
توصیه می کنیم که مقاله مراقبت از نوزاد تازه متولد شده بخوانید.
نوک سینه را شیرین کنید
اگر فرزندتان از سینه شما شیر نمیخورد این موضوع میتواند باعث خشک شدن شیر شود. یکی از راهکارها برای مبارزه با این مسئله این است که نوک سینه را با خوراکیهایی مثل آب قند شیرین کنید. این کار باعث میشود گرفتن سینه و خوردن شیر برای کودک دلچسبتر باشد.
اهمیت مشاوره روانشناسی
امروزه همه متخصصان روانشناسی اعتقاد دارند که تغذیه برای نوزاد چیزی بیشتر از سیر شدن و رفع نیازهای فیزیولوژیک است. کودک از راه تغذیه شدن با مادر ارتباط برقرار میکند؛ و بهتدریج پیوند عاطفی بین آنها محکمتر میشود. این موضوع به کودک کمک میکند تا باور کند که دنیا جای امنی برای زندگی است. و همیشه کسی هست که از او حمایت کند. این، اولین و مهمترین باوری است که در ذهن هرکدام از ما شکل میگیرد.
کسانی که نمیتوانند با دیگران رابطه صمیمانه برقرار کنند و یا همیشه بدبین و منفینگر هستند احتمالاً در شکلدادن به این باور مشکل دارند. به همین خاطر اینکه شما کودک خود را چطور تغذیه میکنید و چه زمانی از شیر میگیرید موضوع بسیار مهمی است. پس بهتر است در کنار تمام برنامههایی که برای این موضوع دارید مشاوره با روانشناس را نیز در برنامه خود قرار دهید.
برای دریافت مشاوره در زمینه خشک شدن شیر مادر میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان کلینیک تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سؤالات متداول
اگر شیردهی قطع شده باشد چقدر طول میکشد تا وضعیت مادر به حالت اولیه برگردد؟