نداشتن دوست خوب | علت و مضرات نداشتن دوست خوب چیست؟

نداشتن دوست خوب و صمیمی میتواند باعث شود که هر انسانی احساس تنهایی کند. این مسئله عزت نفس و اعتماد به نفس شما را از بین میبرد و انگیزه اجتماعی شدن را در شما سختتر میکند. ممکن است تا به حال به این موضوع فکر کرده باشید که “چرا من هیچ دوستی ندارم” و حس کنید فردی غیرعادی هستید. اما طبق نظر سنجی در سال 2019 بیش از 20 درصد از مردم در زندگی خود هیچ دوست خوب و صمیمی ندارند.
نداشتن دوست خوب و صمیمی میتواند معانی مختلفی داشته باشد. در ابتدا توصیه میشود، بفهمید که دلایل زمینه ای این مشکل از کجاست و همینطور موقعیت های زندگی و ذهنیت های منفی خود را در نظر داشته باشید. با داشتن دیدی واقع بینانه از وضعیت خود، به احتمال زیاد در بهبود این مشکل موفق خواهید شد. در این زمینه میتوانید خدمات مشاوره فردی نیز بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نداشتن دوست خوب و صمیمی میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
علت نداشتن دوست خوب | چرا هیچ دوستی ندارم
اگر اغلب احساس می کنید دوست خوب ندارید و این به یک الگوی تکراری در زندگی شما تبدیل شده است، شاید بیش از حد از دیگران درخواست های نابجا میکنید یا رفتاری نامناسب دارید. می توانید از دوستانتان انتظار داشته باشید که هر چند وقت یکبار به شما کمک کنند اما نمی توانید از آن ها انتظار داشته باشید که همیشه پشتیبان شما باشند. یا اینکه توهین شما منجر به دوری آن ها از شما بشود و این موضوع باعث شود فکر کنید آن ها دوستان خوب و صمیمی برای شما نیستند.
از خود بپرسید آیا عادات بدی دارید که ممکن است افراد را از شما دور کند. شاید این تمرین کمی سخت باش اما می تواند در بهبود زندگی اجتماعی شما مفید باشد. در اینجا برخی از دلایلی که باعث می شود شما دوست خوب و صمیمی نداشته باشید آوردهایم.
حتما از صفحه اینستاگرام ذهن نو دیدن نمایید.
1️⃣ فکر می کنید مردم شما را دوست ندارند
گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که مردم شما را دوست ندارند، حتی اگر برخلاف تصور شما باشد. به عنوان مثال اگر یکی از اطرافیانتان دغدغه زیادی دارد و نمی تواند به ملاقات شما بیاید، شما فکر می کنید که آن شخص، از معاشرت و دوستی با شما خوشش نمی آید. در صورتی که اینطور نیست و او واقعا وقت لازم را ندارد.
گاهی اوقات ما حتی شواهدی را که نشان می دهد اطرافیان از ما قدردانی می کنند را نادیده می گیریم. مثلا شخصی شما را به یک مهمانی دعوت می کند و شما فکر می کنید که از روی ترحم این کار را انجام داده. ( برای اینکه بفهمید مردم از دوستی با شما احساس راحتی ندارند، قبل از نتیجه گیری به شواهد نگاه کنید. آیا می توانید شواهدی را پیدا کنید که نشان دهد مردم شما را دوست ندارند؟)
برای آشنایی با نشانه های دوست صمیمی کلیک کنید.
2️⃣ صحبت نکردن در مورد خود
برای اینکه دو نفر یکدیگر را به عنوان دوستصمیمی ببینند، باید چیزهایی درباره هم بدانند. اگر در مورد خودتان صحبت نکنید، دوستانتان احساس راحتی با شما نخواهند کرد. نیازی نیست در مورد چیزی بیش از اندازه یا چیزی که ممکن است شما را شرمنده کند صحبت کنید. فقط به اشتراک گذاشتن افکار و احساسات خود در مورد مسائل مختلف می تواند شروع خوبی باشد. برای رفع مشکل نداشتن دوست خوب باید به طرف مقابل اهمیت بیشتری بدهید.
3️⃣ بیش از حد درونگرا هستید
تقریبا 30 تا 40 درصد افراد جامعه انسان هایی درون گرا هستند. نداشتن دوست خوب برای این افراد چندان عجیب نیست. آن ها معمولا تنهایی را به معاشرت ترجیح می دهند. اگر فردی درونگرا هستید، احتمالا از تعامل اجتماعی به ظاهر بی معنی لذت نمی برید. برای اینکه این شخصیت شما مانع از پیدا کردن دوستان خوب و صمیمی نشود، می توانید بیشتر به مکان هایی بروید که احتمالا افراد درونگرای دیگری را ملاقات می کنید.
4️⃣ نداشتن دوست خوب بدلیل اضطراب اجتماعی یا کمرویی
گاهی اوقات ما اضطراب و کمرویی را با درونگرایی اشتباه می گیریم. خجالتی بودن، بی دست و پا بودن و سایر مواردی که به اضطراب اجتماعی مربوط می باشند می تواند اجتماعی شدن را برای هر انسانی سخت کند. با این حال همه این موضوع را می دانند که تنها راه برای یافتن دوستان خوب، ملاقات و گفت و گو با مردم است. برای انجام این کار بهتر است راه هایی برای مدیریت کمرویی یا اضطراب اجتماعی خود بیابید.
برای غلبه بر اضطراب اجتماعی کلیک کنید.
5️⃣ افسردگی
در برخی از موارد، دلیل نداشتن دوست خوب و صمیمی و احساس تنهایی شما، نشان از افسردگی است. افرادی که افسرده هستند مسلما ارتباط کمتری با دیگران خواهند داشت و حتی اگر ارتباطی هم باشد دیگران چندان علاقه ای به صمیمیت با فرد افسرده نخواهند داشت.در این مورد، مهم است که با یک متخصص یا درمانگر صحبت کنید.
6️⃣ داشتن اختلالات سلامت روان یا ناتوانی های جسمی
بسیاری از اختلالات روانی یا ناتوانی های جسمانی وجود دارند که می توانند دوست یابی یا حفظ دوستان خوب را دشوار کند. این مشکلات می تواند شامل حملات پانیک، فوبیای اجتماعی، آگورافوبیا، اسکیزوفرنی و… باشد.
نداشتن دوست خوب و معاشرت با افرادی که دچار این اختلالات هستند برای بسیاری از افراد سخت است و ممکن است پیش فرض های نادرستی داشته باشند یا قضاوت کنند که همین امر باعث می شود داشتن دوست خوب و صمیمی برای اینگونه افراد سخت باشد. در ادامه راه کارهایی برای این افراد آورده ایم.
✔️ اگر می توانید به دنبال مشاوره یا درمان باشید
برای درمان حتما باید به متخصصین حوزه سلامت روان مراجعه کنید. شما با دریافت خدمات درمانی ممکن است در گروه های درمانی قرار بگیرید و با افرادی که مشکل مشابه شما را دارند آشنا بشوید. در چنین شرایطی این فرصت را خواهید داشت تا زودتر به بهبودی برسید.
✔️ خشمگین هستید
هنگامی که در شرایط مختلف احساس ناراحتی یا ناامنی می کنید، خشم می تواند به عنوان یک مکانیسم دفاعی استفاده شود. خشم حتی می تواند بر روی ما اثر آرام بخشی داشته باشد. اما متأسفانه واکنش دیگران به این روش آزاردهنده است. زیرا ممکن است مردم فکر کنند شما همیشه اینگونه فردی عصبانی و ناراضی هستید.
عصبانیت مردم را می ترساند و از تلاش آن ها برای شناختن شما برای ایجاد یک دوستی خوب و صمیمی جلوگیری می کند. بنابراین سعی نکنید با افکار خشمگین یا تدافعی، احساسات منفی خود را کنار بزنید. در عوض می توانید با کشیدن چند نفس عمیق خود را آرام کنید.
✔️ مغرور هستید
همه ما می دانیم که داشتن غرور بیش از اندازه افراد را از شما دور می کند. برخی از افراد عادت به این دارند که مردم را از خود پایین تر ببینند. این احساس شما به دیگران نیز منتقل می شود و باعث می شود افراد کمترعلاقه به دوستی با شما داشته باشند. غرور زیاد حتی باعث می شود، اگر دوستی هم دارید کم کم آن ها را از دست بدهید.
برای آشنایی با راه های انتخاب دوست در نوجوانی کلیک کنید.
7️⃣ محدودیت های خانوادگی
برخی از خانواده ها به فرزندان خود اجازه نمی دهند که با افراد زیادی ارتباط داشته باشد یا با کسی صمیمی شود. آن ها فرزندان خود را طوری تربیت می کنند که بسیار محافظه کار و بی اعتماد به دیگران باشند. زیاده روی در این نوع شیوه تربیتی موجب می شود فرزندان این نوع خانواده ها، غیر اجتماعی شوند و در برخورد با دیگران بسیار بسته باشند.
نداشتن دوست خوب و صمیمی برای فرزندان این خانواده ها بسیار رنج آور است. بدین گونه هیچ دوستصمیمی نخواهند داشت. اگر در مورد نداشتن دوست خوب با خانواده تان مشکل دارید، حتما برای دریافت خدمات مشاوره خانواده کلیک کنید.
8. تجربیات منفی گذشته
اگر کسی در گذشته مورد بیاعتنایی، تحقیر یا خیانت دوستان قرار گرفته باشد، ممکن است بهطور ناخودآگاه از ایجاد روابط جدید بترسد و به دیگران اعتماد نکند.
9. تفاوتهای شخصیتی و علایق
گاهی فرد در محیطی قرار دارد که با اطرافیانش تفاوت فکری یا سلیقهای زیادی دارد. اگر کسی نتواند افراد همفکر خود را پیدا کند، ممکن است احساس تنهایی کند و دوستی نداشته باشد.
10. شرایط محیطی نامناسب
نداشتن فرصت برای حضور در جمعهای اجتماعی (مثل محل کار نامناسب، تحصیل در خانه یا زندگی در محیطی بسته) میتواند باعث انزوا و کاهش امکان دوستیابی شود.
عوارض نداشتن دوست
نداشتن دوست و روابط اجتماعی معنادار میتواند تأثیرات منفی قابل توجهی بر “سلامت روان، جسم و حتی عملکرد فرد در زندگی” داشته باشد. در ادامه، مهمترین عوارض تنهایی و انزوا را بررسی میکنیم:
۱. تأثیرات منفی بر سلامت روان
– افسردگی و اضطراب: احساس تنهایی طولانیمدت خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب را افزایش میدهد.
– احساس پوچی و بیمعنایی: نداشتن کسی که با او احساسات و تجربیات را به اشتراک بگذارید، میتواند به احساس بیهدفی منجر شود.
– کاهش اعتماد به نفس: تعامل نداشتن با دیگران ممکن است باعث شود فرد خود را ناتوان یا غیرجذاب تصور کند.
۲. آسیبهای جسمانی ناشی از انزوا
– ضعف سیستم ایمنی: تحقیقات نشان دادهاند افرادی که روابط اجتماعی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض بیماریها قرار میگیرند.
– افزایش خطر بیماریهای قلبی: تنهایی مزمن با فشار خون بالا و التهاب در بدن مرتبط است.
– اختلال در خواب: استرس ناشی از تنهایی میتواند باعث بیخوابی یا کاهش کیفیت خواب شود.
برای از بین بردن رفتار مسخره کردن دیگران کلیک کنید.
۳. کاهش عملکرد شناختی و ذهنی
– افت حافظه و تمرکز: مغز انسان برای فعالیت مطلوب به تعامل اجتماعی نیاز دارد؛ انزوا میتواند منجر به کاهش تواناییهای ذهنی شود.
– افزایش خطر زوال عقل: مطالعات نشان میدهند افراد منزوی بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر و سایر اختلالات شناختی هستند.
۴. مشکلات اجتماعی و شغلی
– ضعف در مهارتهای ارتباطی: نداشتن تمرین تعامل با دیگران ممکن است باعث شود فرد در موقعیتهای اجتماعی awkward (ناجور) رفتار کند.
– کمبود حمایت در مواقع بحرانی: دوستان معمولاً نقش مهمی در پشتیبانی عاطفی و حتی عملی در شرایط سخت دارند.
– محدود شدن فرصتهای شغلی: بسیاری از موقعیتهای کاری از طریق شبکههای اجتماعی و ارتباطات شکل میگیرند.
حتما درباره نقش دوست در زندگی کلیک کنید.
۵. کاهش طول عمر
برخی تحقیقات نشان میدهند که تنهایی به اندازه سیگار کشیدن یا چاقی مفرط برای سلامتی مضر است و حتی میتواند طول عمر را کاهش دهد.
سخن آخر
اگرچه گاهی تنها بودن موقت میتواند مفید باشد، اما انزوا طولانیمدت عوارض خطرناکی برای سلامت جسم و روان دارد. اگر شما یا اطرافیانتان با این مشکل روبرو هستید، اقدام برای ایجاد ارتباطات سالم را به تأخیر نیندازید. و اگر در این خصوص احساس میکنید ناتوان هستید هر چه زودتر با یک فرد متخصص در این خصوص صحبت کنید تا به شما کمک نماید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نداشتن دوست خوب و صمیمی میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.