اثرات شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان | آثار مثبت و منفی

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

اثرات شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان از سمت خانواده ها باعث نگرانی زیادی شده است. بسیاری از خانواده ها در جهت دورکردن رسانه ها از فرزندان اقداماتی انجام داده‌اند. اما هرگز به طور کامل موفق نشده‌اند. با پیشرفت علم و  تکنولوژی نیاز به فضای مجازی و دسترسی به اطلاعات داخل سایت ها ضروری است. بنابراین نمی‌توان به طور کل فرزندان را از این فضاها دور کرد. اما به طور کل جوانان و نوجوانان اثرات منفی و مثبت رسانه‌ها را در زندگی تجربه خواهند کرد. برای کنترل این شرایط بهتر است از روانشناس کمک بگیرید. جهت دریافت خدمات مشاوره نوجوان کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

اثرات شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان

چگونگی تاثیر رسانه بر جوانان و نوجوانان

شبکه های اجتماعی امروزه مهم‌ترین نوع رسانه‌ها محسوب می‌شوند که از طریق برنامه های تلفن همراه در دسترس عموم قرار دارند.

اما پژوهش گران روانشناسی با بررسی هایشان متوجه شدند که باید برای استفاده از این شبکه ها محدودیت هایی تعریف شود. بهتر است قبل از 18 سالگی در دست نوجوان ها نباشد یا به صورت محدود مورد استفاده قرار بگیرد تا اثرات منفی کمتری به همراه داشته باشد. به طور کل تاثیر شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان ها همچنان در حال بررسی و توسعه است.

اگر در مورد گرفتن موبایل برای نوجوانان شک دارید حتما کلیک کنید.

اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان

اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان بر کسی پوشیده نیست. نوجوانان به خاطر خصوصیات سنی شان بیش از سایر گروه ها در معرض آسیب قرار می‌گیرند. در ادامه برخی از این اثرات منفی را شرح داده ایم.

حتما از صفحه اینستاگرام ذهن نو دیدن نمایید.

1- عادی سازی خشم

یکی از مهم ترین جنبه های منفی تاثیر رسانه بر جوانان و نوجوانان ، عادی سازی خشم و خشونت است. زمانی که نوجوانان فیلم و سریال های خشن با ژانر جنگجویی مشاهده کنند به تدریج به این شرایط عادت می‌کنند و خشونت برای آنها عادی می‌شود.

2- رفتارهای پرخطر جنسی از تاثیر شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان

یکی از نیازهای غریضی انسان روابط جنسی است. و نوجوانان در این دوره سنی به شدت درگیر نیازهای جنسی هستند. بنابراین با مشاهده ویدئوهای رسانه ای به سمت رفتارهای پر خطر جنسی گرایش پیدا می‌کنند. گاه بیماری های مقاربتی و حتی حاملگی در نوجوانی از اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان تلقی میشود.

3- تخریب ظاهر و بدن

تبلیغات های گسترده عمل های زیبایی و یا تصاویر و محتواهایی که با برنامه های مثل فتوشاپ نوجوانان و جوانان تهیه شده‌اند؛ دائما جوانان و نوجوانان را درگیر اندام‌های خود می‌کند. امروزه جهان پر از مانکن ها و مدل هایی است که با کمک این برنامه ها و عمل ها به اندام و ظاهر زیبا دست پیدا می‌کنند. اما واقعیت قضیه چیز دیگری است. از بزرگ ترین اثرات منفی شبکه های اجتماعی برجوانان و نوجوانان، تخریب نگرش آن ها نسبت به ظاهر و بدن شان است. که به تدریج تبدیل به نوعی اختلال به نام بدریخت انگاری بدن می‌شود.

4- افزایش وزن

یکی از علل اصلی افزایش وزن جوانان و نوجوانان؛ بازی های کامپیوتری، عدم فعالیت و حضور در فضای آنلاین باعث است. این اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان غیرارادی است. آن ها وقتی متوجه این مساله می‌شوند بیشتر گوشه گیر شده و مشکلات دیگری گریبان گیر شان خواهد شد.

5- افت تحصیلی

نمرات پایین، عدم‌علاقه به تحصیل، فرار از مدرسه و دانشگاه با درصد بالایی به دلیل اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان است. آن ها با ارزش ترین زمان های خود را صرف مشاهده تصاویر و یا گفتگو ها در شبکه های اجتماعی می کنند. این اتلاف وقت بیش از هر چیز آن ها را از درس عقب می اندازد.

برای اطلاع از راه های درمان اعتیاد به گوشی موبایل کلیک کنید.

6- تغییر هویت و خودنمایی افراطی

شخصیت‌سازی غیرواقعی: برخی جوانان برای جلب توجه، هویتی ساختگی در فضای مجازی می‌سازند که با واقعیت تفاوت دارد.

وابستگی به تأیید دیگران: وابستگی عاطفی به لایک و کامنت می‌تواند به بحران هویت منجر شود.

7- آسیب به روابط واقعی

کاهش ارتباط چهره‌به‌چهره: وابستگی به تعاملات مجازی، مهارت‌های اجتماعی و گفت‌وگوی واقعی را تضعیف می‌کند.

تعارضات خانوادگی: درگیری بر سر مدت زمان استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند به تنش در خانواده منجر شود.

تمامی این آثار در اثر وابستگی و ناتوانی نوجوان در مدیریت استفاده از گوشی همراه رخ می دهد. با وجود نیاز همه ما به گوشی های همراه، آیا راهی برای جلوگیری از اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان وجود دارد؟

تاثیر مثبت شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان

تاثیر رسانه بر جوانان و نوجوانان در جنبه مثبت

همانطور که ابتدای مقاله گفته شد شبکه های اجتماعی اثرات مثبت نیز دارند. امروزه برای کسب اطلاعات به شدت وابسته به همین رسانه ها و شبکه های مجازی هستیم. 5 تاثیر مثبت آن را در ادامه شرح داده ایم.

۱. کمک به رشد مهارت های اجتماعی

رشد مهارت های اجتماعی یکی از جنبه های مثبت شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان است. اکثر نوجوانان مهارت های کافی و لازم برای برقراری ارتباط ندارند. رسانه‌ها باعث برقراری ارتباط و برخورد افراد با یکدیگر می‌شود. در نهایت گسترش ارتباطات و مسئولیت پذیری در افراد رو به رشد می‌رود.

۲. کسب آگاهی از اثرات شبکه های اجتماعی بر جوانان

امروزه نوجوانان با کمک شبکه های اجتماعی و رسانه ها می‌تواند آگاهی خود را افزایش دهند. تاثیررسانه بر جوانان و نوجوانان در جنبه مثبت، می‌توان به رشد آگاهی در زمینه های مختلف اشاره کرد. اطلاع از قوانین، مستندات، آموزش مهارت های مختلف، اخبار دنیا و اطلاعات سیاسی با کمک‌رسانه ها کسب می‌شود. آن ها می‌فهمند که جهان چیزی بیشتر از آن است که در اطراف خود مشاهده می‌کنیم.

۳. فرصت‌های شغلی و حرفه‌ای

شبکه‌سازی حرفه‌ای: سایت‌هایی مانند لینکدین به جوانان کمک می‌کنند با متخصصان حوزه‌ی خود ارتباط برقرار کنند.

نمایش استعدادها: پلتفرمی برای معرفی کارهای هنری، نوشته‌ها یا پروژه‌های شخصی.

کارآفرینی و فروش: امکان راه‌اندازی کسب‌وکارهای کوچک اینستاگرامی یا سایر پلتفرم‌ها.

۴. الهام بخشی، خود ابرازی و خلاقیت

از اثرات مثبت شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان الهام بخشی است. برای مثال مشاهده فیلم های رزمی و البته اکشن در سنین نوجوانی باعث افزایش خشم و خشونت افراد می‌شود. اما اگر از جنبه مثبت نگاه کنیم این خشم شاید باعث کشف استعداد نوجوان شود. مثلا فرد علاقه مند به شغل نظامی یا ورزش های رزمی می‌شود.

ابراز عقاید و هنر: فضایی برای انتشار موسیقی، نقاشی، عکاسی، نوشته‌ها و سایر آثار خلاقانه.

تشویق به نوآوری: دیدن ایده‌های دیگران می‌تواند انگیزه‌بخش باشد.

۵. کمک به رشد مهارت های خواندن و نوشتن

تقویت خواندن و نوشتن از جمله اثرات مثبت شبکه های اجتماعی بر جوانان بر نوجوان است. زمانی که یکی از اساتید یا سخنران های محبوب کتاب یا داستانی را برای مطالعه پیشنهاد دهد، به طور ناخود آگاه فرد به مطالعه این کتاب تمایل پیدا می‌کند. خواندن مطالب سایت های معتبر نیز باعث افزایش دایره لغات و مهارت های نوشتاری در افراد می‌شود.

6. افزایش آگاهی اجتماعی و مشارکت مدنی

کمپین‌های اجتماعی: بسیاری از جوانان از طریق شبکه‌های اجتماعی با مسائل محیط زیستی، حقوق بشر و کمک‌های مردمی آشنا می‌شوند.

فرصت‌های داوطلبانه: اطلاع‌رسانی درباره‌ی فعالیت‌های خیریه و مشارکت در کارهای گروهی.

راهکار جلوگیری از اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان

برای جلوگیری از اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان باید به نکاتی توجه داشته باشید. قرارگیری در معرض‌رسانه ها بخش مهمی از زندگی امروزی است. با آموزش‌های لازم تا حد زیادی می‌توان از عواقب‌رسانه‌ها جلوگیری کرد.

☑ علایق فرزند خود را بررسی کنید. چک کنید که فرزند شما به چه چیزی علاقه دارد و طبق علایق آن پیش بروید تا زمان بیشتری را با شما سپری کند.

☑ بهتر است با مذاکره و توافق نظر با فرزند قوانینی را برای او مشخص کنید.

☑ در رابطه با علایق فرزندتان صحبت کنید. جوانان و نوجوانان علاقه زیادی به صحب در رابطه با علایق خود دارند.

☑ از روانشناس در رابطه با مسائل مربوط به نوجوان و جوان راهنمایی بگیرید.

برای اشنایی با بهترین روش تربیت نوجوان کلیک کنید.

کلام آخر

در این مقاله تمامی اثرات منفی و مثبت شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوان را بررسی کردیم. این اطلاعات به شما کمک میکند که در نحوه استفاده از این ابزارها روشی بهینه را انتخاب بکنید. مسلما با حذف کامل آن در این روزگار شدنی نیست. پس به خانواده توصیه میکنیم برای مدیریت این مساله بر آموزش و نظارت تمرکز کنند. در صورتی که مشکلات مربوط به این مساله زندگی شما و خانواده تان را تحت الشعاع قرار داده میتوانید از خدمات مشاوره روانشناسی ذهن نو برای رفع آن استفاده نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اثرات منفی شبکه های اجتماعی بر جوانان و نوجوانان می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

‫2 دیدگاه ها

  1. دختر من خیلی از گوشیش استفاده میکنه مدام کارای بلاگرا رو میخواد تقلید کنه خیلی عصبی شده و دیگه درسم نمیخونه من نمیدونم باید باهاش چطوری برخورد کنم؟

    1. دادن ازادی در استفاده از گوشی و حال محدود کردن اون هر دو کار اشتباهی است. بهتره در این باره با او صحبت کنید و به اون نشون بدید که رفتار و نتیجه درسش چطور شده. با اون طوری صحبت کنید که خودش به نتیجه این وابستگی پی ببره. در نهایت با توافق همدیگه میتونید قوانینی جدید برای استفاده از گوشی مشخص کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره