قرص مدافینیل

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

قرص مدافینیل برای افزایش تمرکز و هوشیاری افراد است. این ماده معمولاً برای بهبود مشکلات ناشی از اختلالات‌خواب مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله رایج‌ترین مورد برای تجویز این دارو، در درمان حمله خواب گزارش شده است. بااین‌حال عوارض جانبی و موارد منع مصرف آن، از مهم‌ترین نکاتی است که مصرف‌کنندگان این ماده لازم است با آن آشنا شوند. برای آشنایی با انواع اختلالات خواب کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه قرص مدافینیل می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

قرص مدافینیل

کاربرد قرص مدافینیل

داروی مدافینیل یک ماده محرک برای افزایش برانگیختگی انسان و هوشیار ماندن وی است. این دارو معمولاً برای کاهش خواب‌آلودگی و بالا بردن تمرکز و دقت مغز مورد مصرف قرار می‌گیرد. لذا درمان پیشنهادی اغلب روان‌پزشکان برای بیماران مبتلا به حملات خواب به شمار می‌رود.

این قرص روی سیستم‌های عصبی ترشح‌کننده دوپامین، نوراپی نفرین، سرتونین، گلوتامات و گابا تأثیر می‌گذارد. این مواد، از جمله ترشحات هورمونی و عصبی بدن هستند که بسیاری از اعمال جسمی، از جمله خواب و بیداری را تنظیم می‌کنند. مدافینیل با اثرگذاری روی این مواد باعث کاهش خواب‌آلودگی فرد و بهبود علائم ناشی از اختلالات‌خواب می‌گردد. در صورتی که مشکلات خواب‌تان به دلیل بی خوابی شبانه هست، مقاله قرص های خواب آور را هم بخوانید.

مکانیسم اثر قرص مدافینیل

هنوز به طور کامل مشخص نیست که قرص مدافینیل چطور عمل می‌کند. اما این دارو بدین صورت طراحی شده است که بازجذب دوپامین را مهار کرده و میزان هیستامین را هیپوتالاموس افزایش دهد. طبق این سازوکار نوراپی نفرین هم در مغز و در خون افزایش یافته و بدین صورت نشانه های بیماریدر افراد کاهش می‌یابند.

موارد تجویز قرص مدافینیل

این قرص در کنترل کردن علائم ناشی از اختلال نارکولپسی، مشکلات خواب ایجاد شده به علت شب‌کاری و شیفت‌های متغیر و نیز آپنه خواب مفید گزارش شده است. همچنین گاهی برای افزایش سطح دقت افراد، کاهش بی‌توجهی در بیماری بیش فعالی «ADHD» و نیز کاستن از خستگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این، گزارش‌هایی مبنی بر تجویز این دارو برای درمان برخی مسائل ناشی از اختلالاتی همچون افسردگی، طیف دوقطبی، ام‌اس و پارکینسون ارائه شده است. برای آشنایی بیشتر با علت بی خوابی کلیک کنید.

مصرف قرص مدافینیل برای بیماری ام اس

یکی دیگر از موارد کاربرد قرص مدافینیل ، درمان خستگی ناشی از بیماری ام اس است. تحقیقات حاکی از آنند که این دارو می‌تواند در فرایند درمان بیماری ام اس موثر باشد.

قرص مدافینیل برای اضطراب

تاثیر قرص مدافینیل بر روی اضطراب ضد و نقیض است. چرا که برای برخی از افراد موثر بوده و برای برخی دیگر منجر به تشدید به علائم می‌شود. از این رو در صورت ابتلا به اختلالات اضطرابی، افراد برای درمان باید با متخصص مشورت نمایند. این دارو می‌تواند احساس آرامش و اعتماد بیشتری به افراد در فضاهای شلوغ بدهد.

مدافینیل برای لاغری

مدافنیل باعث از دست رفتن اشتها در افراد شده و به همین دلیل یکی از راه های درمان اضافه وزن محسوب می‌شود. البته که استفاده از این دارو به صورت خودسرانه برای درمان چاقی اصلا توصیه نمی‌شود.

نحوه مصرف مدافینیل

به‌طورمعمول توصیه بر آن است که این دارو هنگام صبح مصرف شود. درصورتی‌که استفاده از آن تا زمان عصر به تأخیر بیافتد، بهتر است دیگر تا پایان آن روز خورده نشود. البته لازم به ذکر است که در این زمینه دستور پزشک اولویت دارد.

باید توجه داشت که این قرص در دمای معمولی اتاق و دور از تابش نور، رطوبت و نیز گرما نگه داشته شود.

دوز مصرفی قرص مدافینیل برای مشکلات مختلف

برای تجویز دوز مصرفی دقیق قرص مدافینیل، افراد باید به متخصص مراجعه کنند. اما به طور کلی برای مشکلات زیر دوز مشخصی از این دارو تجویز می‌گردد.

نارکولپسی و آپنه خواب

برای درمان آپنه خواب و نارکولپسی، 200 میلی گرم از این دارو را یکبار در روز آن هم در صبح تجویز می‌کنند. در موارد شدیدتر ممکن است 400 میلی گرم هم تجویز شود اما در بیشتر موارد بیشتر از 200 میلی گرم تاثیر بیشتری نخواهد داشت.

به هم‎‌ریختگی خواب مربوط به شیفت کاری

برای تنظیم شدن خواب افرادی که در شیفت شب کار می‌کنند نیز 200 میلی گرم در روز تجویز می‌شود. اما افراد باید یک ساعت قبل از شروع شیفت کاری از این دارو استفاده نمایند.

درمان مشکلات کبدی

با وجود مشکلات کبدی، افراد باید میزان کمتری از این دارو را مصرف کنند. معمولا با این شرایط، 200 میلی گرم در روز برای فرد تجویز می‌گردد.

سالمندان

از آنجایی که سالمندان نسبت به عوارض جانبی مصرف مدافینیل حساس تر هستند؛ برای این گروه نیز این دارو با دوز کمتری تجویز می‌گردد.

در صورت فراموش کردن یک دوز چه کنیم؟

در صورتی که مصرف یک دوز از این دارو را فراموش کردید؛ نیازی به مصرف بلافاصله یا دوبرابر کردن دوز مصرفی نیست. چرا که این دارو شما را بیدار نگه می‌دارد. تنها مصرف این دوز را به نوبت بعدی موکول کرده و روند قبلی را ادامه دهید.

نکات مربوط به مصرف مدافینیل

نکات قرص مدافینیل

در صورت رعایت برخی از نکات در مورد مصرف قرص مدافینیل، این دارو اثربخشی بیشتری برایتان خواهد داشت. برخی از این نکات، شامل موارد زیر هستند.

  • ممکن است در ابتدای شروع به مصرف، فرد دچار گیج بودن و منگی شود.
  • باید توجه داشت که دقیقاً همان دوز مورد تجویز پزشک استفاده شود.
  • بهتر است در اوایل شروع دارو، از رانندگی کردن صرف‌نظر کرد.
  • توصیه می‌شود در هنگام استفاده از این قرص، فشارخون موردبررسی قرار گیرد و در صورت لزوم با پزشک مشورت شود.

آیا مدافینیل اعتیادآور است ؟

مدافینیل برخلاف سایر دارو خای گروه محرک، باعث ایجاد اعتیاد در افراد نمی‌شود. همچنین نشانه‌های نشئگی در هنگام مصرف آن دیده نشده است. با این حال قطع کردن مصرف آن باعث بازگشت علائم بیماری می‌شود.

عوارض قرص مدافینیل

برخی از عارضه‌های جانبی گزارش شده در مصرف این دارو به شرح زیر است:

  • سردرد و سرگیجه
  • حالت تهوع
  • افزایش حالت‌های هیجانی مانند اضطراب، خشم و تحریک‌پذیری
  • اسهال
  • فلج عضلانی
  • اختلالات شخصیت
  • مشکلات پوستی مثل کهیر، زخم و تاول
  • تورم بدن از جمله صورت، دست‌ها و پاها
  • تنگی نفس

لازم به ذکر است که در عده‌ای از مصرف‌کنندگان، واکنش‌های آلرژیک نیز مشاهده شده است از جمله آنافیلاکسی، سندرم استیوز- جانسون و توهم. همچنین توصیه شده کسانی که مشکلات کلیه یا کبد دارند، این موضوع را به اطلاع پزشک خود برسانند تا در دوز مصرفی آن‌ها دقت لازم را به عمل آورد.

موارد منع مصرف مدافینیل

در صورت برخورداری از برخی از شرایط، بهتر است از قرص مدافینیل استفاده نکرده و یا در مورد آن با متخصص مشورت نمایید.

  • استفاده بدون تجویز پزشک
  • مصرف الکل
  • داشتن پیشینه ابتلا به اختلالات دوقطبی
  • وجود علائمی مبنی بر اختلالات سایکوز
  • مستعد اعتیاد به دارو شدن
  • مشکلات قلبی و عروقی
  • داشتن افکار یا سابقه خودکشی
  • سابقه سقط‌جنین (در دوران بارداری)
  • بارداری و شیردهی

تداخل‌های دارویی با مدافینیل

این دارو خاصیت خنثی‌کنندگی برای داروهای ضدبارداری، دارد. همچنین مصرف همزمان موادی همچون کاربامازپین و فنوباربیتال باعث کاهش اثر این قرص می‌شود. لازم به ذکر است که استفاده از برخی داروها همچون اریترومایسین می‌تواند احتمال یا شدت عوارض جانبی این قرص را بالا ببرد. این قرص همچنین با داروهای زیر نیز تداخل ایجاد می‌کند.

  • فلوکونازول
  • ایتراکونازول
  • کتوکونازول
  • کلاریترومایسین
  • آزیترومایسین
  • ایزوکاربوکسازید
  • لینزولید
  • فنلزین
  • سلژیلین
  • ترانیل سیپرومین

اوردوز و مسمومیت با قرص مدافینیل

مصرف بیش از اندازه از قرص مدافینیل نیز می‌تواند منجر به بروز حالاتی مانند اوردوز و یا مسمومیت گردد. در این حالت علائم جدی مانند مشکلات تنفسی و یا غش کردن برای فرد ایجاد می‌گردد. از دیگر نشانه های مسمومیت با این دارو می‌توان به نامنظم شدن ضربان قلب، بی قراری شدید، توهم، گیجی، تحریک پذیری، عصبی بودن، درد قفسه سینه و… اشاره کرد.

برای آشنایی با سایر روش های موثر در درمان بی خوابی کلیک کنید.

داروهایی که با قرص مدافینیل هم گروه هستند

برخی از داروهایی که هم گروه با قرص مدافینیل هستند و اثراتی مشابه با این دارو دارند نیز شامل کافئین، فن ترمین، متیل فنیدات، سیبوترامین، دوکساپرام، دکس متیل فنیدات و… هستند.

سخن پایانی

از آنجایی که مصرف این قرص تاثیر مستقیمی بر خواب افراد دارد؛ بسیاری از گروه ها مانند دانشجویان و یا کارمندان شیفت شب، ممکن است مایل باشند تا از آن استفاده کنند. اما این دارو عوارض جانبی جدی داشته و می‌تواند مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد کند. از این رو بهتر است افراد از مصرف خودسرانه آن به شدت پرهیز کرده و حتما در این زمینه با متخصص مشورت نمایند.

برای دریافت مشاوره در زمینه قرص مدافینیل می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

 

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو
دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره