سلامت روان | نشانه ها و عوامل موثر بر سلامت روان

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

سلامت روان یا بهداشت روانی مفاهیم کلی هستند که زمانی که صحبت از آنها می‌شود؛ همه افراد تنها به نداشتن هیچ گونه اختلال روانی فکر می‌کنند. در صورتی که نباید تنها از جنبه علمی و با ملاک های تشخیصی به این موضوع نگاه کرد. تعاریف مختلفی توسط منابع معتبری از این موضوع مطرح شده است. اما به طور کلی می‌توان گفت که فردی که در جامعه عملکرد نرمالی داشته و بهه خود و دیگران آسیب نمی‌زند؛ از سلامت روانی برخوردار است. در واقع برای بررسی این موضوع در افراد باید از جنبه های مختلفی، آن را در نظر گرفت. اما این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است و نباید به راحتی از کنار آن رد شد. در این زمینه می‌توانید از یک مشاوره فردی نیز کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه سلامت روان می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره آنلاین از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

سلامت روان یا بهداشت روانی

معنای سلامت روان

داشتن سلامت روان و بهداشت روانی به معنی برخورداری از سلامت کلی در نحوه تفکر، تنظیم احساسات و کنترل رفتار در موقعیت های مختلف است. شاید شما در زندگی روزمره تاثیر این موضوعات را دست کم بگیرید؛ اما زمانی که درگیری فکری دارید، به وضوح مشاهده خواهید کرد که قادر به انجام هیچکاری نیستید. برای آشنایی با راه های افزایش مثبت اندیشی کلیک کنید.

جنبه های مختلف بهداشت روانی

بهداشت روانی باید در جنبه های مختلفی از زندگی افراد وجود داشته باشد. بخش های متفاوتی از سلامت روان که همگی با یکدیگر ارتباط داشته و موثر هستند؛ شامل موارد زیر می‌باشند. برای آشنایی با راه های رسیدن به آرامش ذهن و روان کلیک کنید.

  • فکری
  • ارتباطی
  • احساسی
  • عملکردی

اهمیت سلامت روان

اهمیت سلامت روان تا حدی است که حتی هنجارهای فرهنگی و انتظارات اجتماعی در این قالب تعریف می‌شوند. برای مثال ممکن است رفتاری در یک فرهنگ جرم محسوب شده و تابو باشد؛ اما در فرهنگی دیگر کاملا طبیعی است. بروز کوچک ترین تغییری در وضعیت بهداشت روانی، روی شرایط زیر تاثیر خواهد داشت. برای آشنایی با زمان هایی که نیاز به مراجعه به روانشناس هست کلیک کنید

  • روابط شخصی و خانوادگی
  • عملکرد افراد در اجتماع
  • عملکرد افراد در مدرسه و محل کار
  • یادگیری آنها متناسب با سن و میزان هوش
  • شرکت در فعایت های مهم

نشانه های فردی که سلامت روان دارد

باید بدانید که هیچکس به طور کامل از سلامت روانی برخوردار نیست. اما فردی که به طور نسبی، از بهداشت روانی برخوردار است؛ نشانه های زیر را از خود بروز می‌دهد.

  • صادق است
  • ضعف و شکست خود را می‌‌پذیرد
  • منعطف است
  • توانایی نه گفتن دارد
  • قاطع است
  • در زندگی خود هدفمند است
  • در مسیر پیشرفت حرکت می‌کند

چگونگی مراقبت از سلامت روان

اما چطور باید از سلامت روان خود در شرایط مختلف، محافظت کنیم؟ برای این موضوع، راه های مختلفی وجود دارد که باید از ترکیبی از آنها استفاده نمایید. در این قسمت در مورد برخی از این راهکارها توضیح داده ایم.

صحبت کردن در مورد احساسات خود

صحبت کردن در مورد احساسی که در حال تجربه آن هستید؛ اصلا نشانه ضعف نیست. این موضوع به شما کمک می‌کند تا دیگران را متوجه کرده و حتی فشار کمتری را متحمل شوید. از طرفی احساسات منفی تان نیز تا حد زیادی تخلیه می‌شوند.

فعال بودن

این فعالیت باید هم از نظر جسمانی باشد و هم روانی. افراد زمانی حس مفید بودن، دارند که فعال باشند. از طرفی باید به صورت روزانه فعالیت جسمانی داشته و بی‌تحرک نباشند.

داشتن تغذیه مناسب

بین تغذیه شما با سلامت روان تان رابطه مستقیم وجود دارد. پس مراقب تغذیه خود باشید و رژیم غذایی متعادلی داشته باشید.

در تماس بودن با عزیزان خود

با عزیزان و اطرافیان خود در ارتباط بمانید. در شرایط سخت و بحرانی، هیچ چیز مانند داشتن یک شبکه حمایتی به شما کمک نخواهد کرد. از طرفی انسان از لحاظ روانی نیاز دارد تا با دیگران در ارتباط باشد.

کمک گرفتن از دیگران

کمک گرفتن از دیگران در شرایط مختلف اصلا اشکالی ندارد. می‌توانید از تجربیات آنها استفاده کرده و حتی به صورت مستقیم از آنها بخواهید تا در کنار شما باشند.

استراحت دادن به خود

برای داشتن روانی سالم، باید به اندازه کافی استراحت نیز داشته باشید. منظور از استراحت، هم از نظر فیزیکی و هم از نظر روانی است. گاهی ذهن خود را خالی کرده و تلاش کنید تا به هیچ چیز فکر نکنید.

انجام دادن کاری که در آن مهارت دارید

انجام کاری که هم در آن مهارت داشته و هم به آن علاقه دارید؛ فرسایش روانی کمتری دارد. خود را مجبور به انجام کاری که دوست ندارید؛ نکنید.

پذیرش

نیمی از مشکلات ما، به دلیل عدم پذیرش مسائلی است که هیچ کنترلی روی آنها نداریم. اما زمانی که به این پذیرش برسیم؛ ذهن مان کمتر درگیر شده و همه چیز ساده تر خواهد شد.

اهمیت دادن به دیگران

اهمیت دادن و مراقبت کردن از سلامت روان به معنی خودخواهی نیست. باید در انجام هرکاری، دیگران را در نظر بگیرید و به احساسات آنها نیز اهمیت دهید.

تغییر سلامت روان در طول زمان

این نکته را در نظر داشته باشید که وضعیت روانی افراد در طول زمان متناسب با عوامل محیطی و درونی تغییر می‌کند. بهداشت روانی یک کیفیت ثابت نبوده و مدام در حال تاثیر گرفتن از عوامل مختلف است.

مسائلی که روی بهداشت روان تاثیرگذار هستند

برخی از مسائلی که روی این موضوع تاثیرگذار بوده و می‌توانند آن را تغییر دهند؛ شامل موارد زیر می‌باشند.

  • عوامل بیولوژیکی مثل ژنتیک یا شیمی مغز
  • تجربه های تلخ و شیرین زندگی مانند تروماها
  • سوابق خانوادگی
  • سبک زندگی

اختلالات سلامت روان

ممکن است به دلایل مختلفی، سلامت روانی افراد دچار مشکل شده و زندگی عادی آنها مختل شود. معیارهای مشخصی برای تشخیص گذاری و فرایند درمان وجود دارد که همه دانشمندان بر سر آنها به توافق رسیده اند. این اختلالات عملکرد عادی افراد را دچار مشکل کرده و حتی ممکن است منجر به آسیب به دیگران شود. افرادی که دچار مشکلات روانی می‌شوند؛ بسته به آن بیماری، نشانه هایی را تجربه می‌کنند؛ که باید پیگیری شده و برای درمان آنها به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کرد.

برای درمان مشکلات سلامت روان چه باید کرد؟

برای درمان مشکلات روانی، در قدم اول باید به متخصص مراجعه کرده و از او کمک گرفت. افراد باید خودشان نیز همکاری داشته و همه چیز را به متخصص نسپارند. سبک زندگی خود را نیز تغییر داده و مطابق با دستورات روانشناس پیش روند.

تشخیص سلامت روان

تشخیص اینکه چه فردی سلامت روان دارد و چه کسی ندارد؛ کار دشواری است. حتی برخی از افراد معتقدند که روانشناس نیز چنین صلاحیتی ندارد. اما به هرحال ملاک های مشخص و فراگیری در این زمینه وجود دارد که می‌توان بر حسب آنها به این تشخیص رسید.

شایع ترین اختلالات روانی

برخی از شایع ترین اختلالات روانی در جهان، به ترتیب شامل موارد زیر هستند.

  1. افسردگی
  2. اختلالات اضطرابی
  3. اختلالات طیف وسواس
  4. دوقطبی
  5. استرس پس از سانحه
  6. اسکیزوفرنی
  7. اختلالات شخصیت

آیا من عادی هستم؟

برای پاسخ به این سوال، به این فکر کنید که آیا عملکرد شما طبیعی است؟ و یا بهه خودتان و دیگران آسیب می‌زنید؟ احساس آرامش دارید؟ و سوالاتی از این قبیل. درر این مورد می‎توانید از یک روانشناس نیز کمک گرفته و نظر دیگر افراد را نیز جویا شوید.

باورهای اشتباه در مورد بهداشت روانی

باورهای اشتباه در مورد بهداشت روانی

در مورد بهداشت روانی باورهای اشتباهی وجود دارد که احتمالا در مورد آنها شنیده اید. برخی از رایج ترین آنها، شامل موارد زیر است.

  • من به مشکلات سلامت روان مبتلا نمی‌شوم
  • افرادی که مبتلا به اختلالات روانی هستند؛ همگی خشن می‌باشند
  • پیشگیری کردن از ابتلا به مشکلات روانی، ممکن نیست
  • بیماری های روانی قابل درمان نیستند
  • کودکان مبتلا به مشکلات روانی نمی‌شوند
  • کمک گرفتن از روانشناس فقط وقت تلف کردن است

سخن پایانی

سلامت روان مفهوم بسیار گسترده ای بوده و همانطور که مشاهده کردید؛ جنبه های مختلفی نیز دارد. از طرفی اهمیت این موضوع به قدری بالاست که نمی‎توان به سادگی از کنار آن رد شد. از این رو بهتر است؛ اطلاعات خود را در مورد آن افزایش داده و حتما در این زمینه از یک متخصص کمک بگیرید.

برای دریافت مشاوره در زمینه سلامت روان می‌توانید در هر ساعت از روز برای مشاوره آنلاین از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

سوالات متداول

برای افزایش سلامت‌روان از چه تکنیک‌هایی استفاده می‌شود؟

برای افزایش سلامت روان می‌توان از راهکارهای موثری همچون بوگا، مراقبه، مدیتیشن، ورزش و پیاده روی، استفاده از تکنیک‌های کنترل استرس و … استفاده کرد.

برای سلامت روان دانش‌آموزان چه راهکارهایی وجود دارد؟

سلامت روان دانش‌آموزان تا حد زیادی وابسته به فضای خانه و شیوه تربیتی خانواده است. از سویی دیگر چالش‌های موجود در مدرسه نیز می‌تواند بر روی سلامت روان دانش آموزان تاثیر بگذارد. از راهکارهای موثر در این زمینه توجه معلمان و مدیران به این چالش‌ها و همینطور آموزش مهارت‌های زندگی به دانش آموزان است.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره