
پرت کردن اشیاء توسط کودک
پرت کردن اشیاء توسط کودک یک امر طبیعی است. اما بسیاری از والدین این رفتار کودک را ایراد و مشکل میبینند. بسیاری از کودکان برای تقویت عضلات دست و پیشرفت در رشد مهارت های فردی اشیاء را پرتاب میکنند. مادر و پدر عزیز دستپاچه نشید! خیلی طبیعیه که کودک شما از سر کنجکاوی و بر اساس سیکل رشدی وسایل را پرتاب کنند. برای اینکه نترسید کودک به خودش و شما آسیب وارد کنه، وسایل خطرناک و اسیب زا را از او دور کنید. در ادامه علل، راهکار و توصیه هایی به والدین محترم توضیح داده ایم.
پرت کردن اشیاء توسط کودک
پرت کردن اشیاء توسط کودک و نوزاد یک امری طبیعی است. کودکان از سن 14 ماهگی تا 3 سالگی از پرتاب کردن اشیاء لذت میبرند. گاهی کودکان با پرتاب اشیایی که دوست ندارند، به شما نارضایتی اعلام میکنند. اما برخی از کودکان برای بازی با والدین اشیاء را به سمت آنها پرتاب میکنند. باز کردن انگشتان هنگامی که شی در دست کودک است حس تجربه جدید و پیشرف به او میدهد. و همین احساس باعث تکرار دوباره این رفتار است. پرت کردن غذا داخل ظرف، پرتاب عروسک و پستونک اشیایی هستند که والدین با آن مواجعه میشوند. تا زمانی که پرتاب کردن اشیاء توسط کودک خطری برای خود و اطرافیان نداشته باشد، نیازی به تنبیه و دعوا نیست.
تلاش برای متوقف کردن این رفتار بیهوده است. پس به جای تنبیه و دعوا با کودک، به او اموزش دهید که پرتاب چه چیزایی پرخطر و پرتاب چه چیزهایی بی خطر است. والدین عزیزی که فرزندشان در دوره سنی ذکر شده رفتار پرتاب دارند نگران نباشند. کودک شما با هربار پرتاب اشیاء انتظار دارد که شی را به او برگردانید. اما با صبوری و برنگرداندن اشیاء حس کنجکاوی و انجام حرکات جدید را در کودک خود شکوفا کنید. توصیه می کنیم مقاله آموزش والدین را مطالعه نمایید.
علت پرت کردن اشیاء توسط کودک چیست؟
علل متفاوتی در پرت کردن اشیاء توسط کودک وجود دارد که به آنها اشاره کرده ایم.
- پرت کردن اشیاء توسط کودک یک نیروی غریزی است که در همه کودکان وجود دارد.
- پرت کردن اشیاء توسط نوزاد به گونه ای نشان از رشد خلاقیت اوست.
- کودکان با پرت کردن اشیاء به دنبال بازی و درحال رشد و یادگیری هستند.
- پرت کردن اشیاء توسط کودک یک امر طبیعی است و به رشد مهارت های او وابسته است.
- پرتاب کردن باعث ایجاد هماهنگی بین چشم و دست در کودک میشود.
- کودکان در 18 ماهگی باید قدرت مچ، دست، ساعد، کف دست و انگشتان را افزایش دهند. پرتاب کردن کمک به افزایش ماهیچه های دست میشود.
نحوه برخورد با پرت کردن اشیاء توسط کودک
نحوه برخورد درست با پرت کردن اشیاء توسط کودک به والدین کمک بزرگی میکند. با روش های زیر کودک شما یاد میگیرد که مکان و زمان مناسب پرتاب هر اشیاء چه موقعی است.
1. تعداد وسایل بی خطر زیادی را برای پرتاب کردن به دست کودک خود بدهید
برای آموزش رفتار پرتاب کردن بهتر است که وسایل زیادی در دسترس کودک قرار دهید. با پرتاب کردن وسایل انتخابی شما به سراغ وسایل پر خطر نمیرود و باعث آموزش سریعتر میشود. مثلا: توپ های پلاستیکی و نرم، عروسک های پارچه ای و خمیر بازی
2. مسئولیت پرتاب وسایل داخل چرخ خرید را به کودک بدهید
زمانی که به مرکز خرید میروید، یک چرخ خرید بردارید و از کودک بخواهید وسایل خریداری شده را داخل چرخ پرت کند. با این کار کودک شما لذت میبرد.
3. پرتاب اشیاء در خیابان را به کودک بسپارید
کودکان از پرتاب اشیاء با پا لذت میبرند. از کودک بخواهید خرده سنگ های داخل خیابان را با پا به سمت جوب پرتاب کند. یا توپ کوچکی در خیابان به او بدهید تا با پا به او ضربه وارد کند.
4. از او بخواهید آشغال ها را داخل سطل زباله بیاندازد
مسئولیت بیرون انداختن زباله، پرتاب ظرف چیپس، کیک و خوراکی ها را به کودکتان بسپارید. کودکانی که با پرتاب کردن اشیاء لذت میبرند با این حرکات ارضا میشوند.
5. پرستار استخدام کنید
میتوانید از یک پرستار تحصیل کرده در رشته کودکان کمک بگیرید. با این کار هم به حودتان کمک میکنید و هم کودک شما آموزش صحیح میبیند.
6. وسایل خطرناک را جمع آوری کنید
وسایل پرخطری که زور کودک به پرتاب آن میرسد، جمع آوری کنید. مجسمه های کوچک، گوشی موبایل، چاقو، چنگال، لیوان شیشه ای و…
7. او را تشویق کنید
به او آموزش دهید که چه وسایلی در کجا باید پرتاب شود. زمانی که یک کارخوب انجام میدهد و وسایل درست را برای پرتاب انتخاب میکند او را تشویق کنید. توصیه می کنیم مقاله تشویق کودکان را مطالعه نمایید.
9. هنگام جمع آوری وسایل از خود کودک کمک بگیرید
هنگام جمع آوری وسایلی که کودکتان پرتاب کرده به صورت رقابت و بازی از او بخواهید به شما کمک کند. از جمله “هرکی زودتر شروع کنه به جمع کردن برنده میشه” حس رقابت و هیجان باعث کمک کودک به شما میشود.
10. هنگام غذا خوردن کنار کودکتان باشید
هنگام غذا خوردن کنار کودکتان بمانید و از قاشق و لیوان پلاستیکی استفاده کنید. در صورت پرتاب وسایل جلوی او را بگیرید و بگویید که فقط مخصوص غذا خوردن است، نه پرت کردن.
11. حواستان به مشکلات کودکتان باشد
برخی از کودکان با بیماری ها و دردی که دارند، شروع به پرتاب اشیا میکنند. بیماری های عفونی، کهیر و گرفتگی بینی باعث ایجاد درد میشود. نسبت به بیماری های کودکتان آگاه باشید و سریع اقدام کنید.
12. به پوشک و غذای کودکتان توجه کنید
برخی کودکان با پر شدن پوشک و گرسنه شدن گریه میکنند و همزمان با گریه وسایل را پرتاب میکنند. هر 4 ساعت یکبار پوشک کودک خود را تعویض کنید و وعده های غذایی او را به موقع تامین کنید.
راهکار کنترل برای پرتاب اشیاء توسط کودک
راهکارهای زیر کمک به ارامش خود و کودک میشود. و در روند رشد مهارتی کودک خلل ایجاد نمیکند.
- عصبی نشوید،زیرا پرتاب نشان از رشد کودک شماست.
- صبور باشید، زیرا کودک با پرتاب اشیاء مخالف میخواهد فرق آنها را متوجه شود.
- از کلمه “نکن” استفاده نکنید، زیرا این کار ناخودآگاه و برای تقویت عضلات است.
- خشم خود را کنترل کنید، به جای خشمگین شدن به او آموزش دهید که لیوان را پرتاب نکند و از عروسک برای پرتاب استفاده کند.
- از نه استفاده کنید، هنگام پرتاب اشیاء نامناسب با خونسردی و فریاد نزدن از کلمه “نه” استفاده کنید.
- وسایل مناسب برای پرتاب کردن به کودک بدهید.
- داد نزنید.
توصیه برای والدین در برابر پرتاب اشیاء توسط کودک
- پرتاب کردن هایی که از روی خشم و ناراحتی است را نادیده بگیرید.
- اگر کودک شما با پرتاب اشیاء به کودک دیگری آسیب میزند با آرامش و حفظ خونسردی به او اشتباهش را توضیح دهید.
- اسباب بازی هایی که برای پرتاب خطرناک هستند اما کودک شما آنها را دوست دارد با یک نخ به پایه مبل یا صندلی ببندید.
- قاطع باشید و با صدایی آرام و محکم با او برخورد کنید.
- برای کودکان با سن بالاتر از هشدار و محرومیت استفاده کنید.از جمله “اگر برای بار دوم پرتاب کنی تا یک هفته عروسکت مال من میشه” استفاده کنید.
- اگر پرتاب اشیاء از روی عصبانیت بود، از کودکتان بخواهید که عصبانیتش را کلامی توضیح دهد.
کلام آخر
نحوه چگونگی رفتار با کودکانی که اشیاء پرتاب میکنند به کمک یک روانشناس و متخصص در زمینه کودک امکان پذیر است. مرکز مشاوره نی نی مایند به والیدن عزیز در زمینه پرتاب اشیاء توسط کودک، خدمات حضوری و تلفنی ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی شماره درج شده کلیک کنید. شما در هر جایی که هستید می توانید از خدمات مشاوره کودک مرکز مشاوره نی نی مایند بهرمند شوید.
برای دریافت مشاوره در زمینه پرتاب اشیاء توسط کودک میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان کلینیک تخصصی نی نی مایند تماس حاصل نمایید.