کم شدن حرکات جنین | کم تحرکی جنین
کم شدن حرکات جنین از جمله نگرانیهای زنان باردار است. اگر در دورانبارداری به سر میبرید، بهتراست با نکاتی راجع به حرکات جنین آشنا بشوید. زیرا حضور جنین در رحم تنها با حرکات او در رحم احساس میشود. حرکات جنینی الگوی مشخصی ندارند، اما معمولا ابتدا حرکات ضعیف بوده، سپس حرکات با پیشرفت بارداری قویتر میشود. و مجددا در هفتههای آخر، این حرکات کاهش یافته و ضعیف میشوند. کم شدن حرکات جنین در هفتههای آخر بارداری و نزدیک به زایمان طبیعی است. اما حرکت نکردن جنین یا کم تحرکی جنین در طول بارداری علتهای مهمی دارد. به هر حال توصیه میکنیم با کم شدن حرکات جنین به پزشک خود اطلاع دهید. برای دریافت مشاوره بارداری کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه کم شدن حرکات جنین در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک با برترین متخصصان در کلینیک تخصصی و مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
حرکات جنین از چه زمانی شروع میشود؟
اگر بارداری اول خود را تجربه میکنید، ممکن است نسبت به سایر زنانی که چندمین تجربه بارداری را پشت سر گذاشتهاند، دیرتر متوجه حرکات جنین خود شوید. از حدود هفته ۱۶ میتوانید حرکات خفیف جنین خود را احساس کنید. اکثر مادران به ویژه مادران اولزا معمولا از هفته ۲۰ تا ۲۲ بارداری به خوبی متوجه حرکات جنین میشوند.
آیا کم تحرکی جنین در بارداری همواره خطرناک است؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم خیر، این طور نیست که جنین شما مدام در حال حرکت و تکان خوردن باشد. یکی از مواقعی که حرکات جنین کاهش مییابد هنگامی است که جنین در رحم شما خوابیده، بنابراین حرکتی هم احساس نمیکنید.
با بزرگتر شدن جنین نیز محیط رحم برای او کوچکتر شده و محدود شدن حرکات جنین در هفتههای آخر و نزدیک به زایمان امری طبیعی است. اما توجه کنید که عدم تحرک جنین و کم تحرکی بیش از حد او خطرناک بوده و ممکن است منجر به مردهزایی شود.
برای آشنایی با خطرات بارداری کلیک کنید.
علل کم شدن حرکات جنین
شمارش و زیر نظرگرفتن حرکات جنین برای مادران باردار مهم است. با وجود اینکه کم تحرکی جنین میتواند علل خوشخیمی داشته باشد، اما در مقابل، کم تحرکی ممکن است علتهای جدیتری داشته باشد و منجر به سقط جنین یا مردهزایی گردد. برخی از علل خوشخیم و تقریبا بیخطر کم شدن حرکات جنین به شرح زیر است.
_ چاق بودن مادر
_ مادر باردار در حالت نشسته یا ایستاده باشد.
_ برخی حرکات فیزیکی خاصی که خانم باردار در حال انجام آنهاست.
_ جنین خوابیده یا در حال سکسکه باشد.
_ استعمال سیگار یا داروهای خوابآور توسط مادر باردار
دلایل جدی کم شدن یا توقف حرکات جنین عبارتند از:
بندناف دور گردن جنین بپیچد. این یک وضعیت خطرناکی است که کم شدن حرکات جنین در هفتههای ۲۵، ۳۲ و ۳۹ بارداری را به دنبال دارد.
برای آشنایی با نشانه های پیچیدن بند ناف دور گردن جنین کلیک کنید.
مشکلات مربوط به جفت و رحم که اغلب با بزرگتر شدن جنین اتفاق میافتند. ناهنجاریهای مربوط به جفت و رحم موجب کاهش حرکات جنین در ماه هشتم و نهم بارداری میشوند.
کاهش رشد جنین در رحم نیز میتواند موجب کم شدن حرکات جنین گردد. کم شدن سرعت رشد جنین میتواند به علل گوناگونی از جمله جدا شدن جفت از رحم، انسداد عروق خونی و … باشد.
برای اقدامات سریع حتما نشانه های رشد نکردن جنین را بخوانید.
نحوه پیگیری حرکت های جنین
متخصصان زنان و زایمان به زنان باردار توصیه میکنند از هفته ۲۶ بارداری به صورت روزانه حرکات جنین خود را شمارش کنند. به این ترتیب میتوان کم تحرکی جنین را در اولین زمان ممکن تشخیص داد و از بروز عوارض خطرناک پیشگیری نمود.
جهت پیگیری تعداد حرکات جنین در خانه، یک زمان خاص را انتخاب کرده و شروع به شمارش حرکات جنین کنید. اگر تعداد حرکات جنین در طول یک ساعت به ۱۰ ضربه رسید، خطر کم تحرکی جنین را تهدید نمیکند.
حال اگر تعداد ضربههای جنین کمتر از ۱۰ بار در ساعت بود، یک میان وعده ترجیحا شیرین میل کرده و به پهلوی چپ دراز بکشید و این تست را در عرض یک ساعت بعدی تکرار کنید. اگر در این زمان ۱۰ حرکت را احساس کردید، وضعیت جنین مناسب است. در غیر این صورت برای بررسیهای بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
روشهای تشخیصی کم تحرکی جنین
پزشک متخصص با کمک روشهای زیر به بررسیهای بیشتر در مورد کم شدن حرکات جنین میپردازد.
تست NST
تست بدون استرس یا همان NST به بررسی ضربان قلب جنین و حرکات وی میپردازد. در صورتی که این تست با مشکلاتی همراه باشد، ممکن است پزشک شما را به انجام سونوگرافی تشویق نماید.
سونوگرافی سه بعدی
رشد و تکامل جنین و حرکات او به وسیله سونوگرافی سه بعدی یا کالر داپلر بررسی میگردد. هزینه این روش کمی بالاست، به همین دلیل در موارد ضروری توصیه میشود.
روشهای افزایش حرکات جنین در منزل
برای افزایش تعداد حرکات جنین میتوانید از روشهای زیر کمک بگیرید.
_ صحبت کردن با جنین
_ تاباندن نور چراغ قوه به شکم
_ ورزش کردن
_ راه رفتن، حرکت کردن، فعالیت داشتن، دراز کشیدن
_ استفاده از یک خوراکی شیرین و سپس به پهلو دراز بکشید.
_ فشار وارد کردن به شکم در حدی که بتوانید جنین خود را احساس کنید
برای دریافت مشاوره در زمینه کم شدن حرکات جنین در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی کودک با برترین متخصصان در کلینیک تخصصی و مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.