بازی کودکان

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

بازی کودکان بخشی از زندگی و فرایند رشد آنان است، کودکان از انجام بازی لذت می‌برند و به واسطه آن با محیط شان آشنا هم می‌شوند. بازی‌هایی که در کودکی انجام می‌دهیم، تاثیر زیادی در رفتارها و خلق و خوی ما در بزرگسالی دارد. آنان هنگام بازی علاوه بر به کارگیری نیروی بدنی از ذهن شان نیز استفاده خواهند کرد و به وسیله آن با دیگران ارتباط برقرار می‌کنند. انواع بازی‌های تخیلی باعث توانمند شدن حافظه کودک می‌شوند.

بین کودک و بازی‌ارتباطات جسمی، حسی و عاطفی زیادی وجود دارد. حتی خیلی اوقات با بازی احساسات و آرزوهای خود را بیان می‌کند. بازی موثرترین عامل در کاهش اضطراب کودکان است. اگر با کودکان درست بازی کنید ارتباط قوی با آن‌ها برقرار می‌کنید. این موجب کاهش لجبازی و افزایش اعتماد به نفس و همینطور افزایش اطمینان و حس امنیت درکودکان خواهد شد.

برای دریافت مشاوره در زمینه بازی‌کودکان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

بازی کودکان

بازی‌ برای کودک جهت ورود به دنیای بزرگسالی و آشنایی با دنیای پیرامون‌اش ضروری است. اما بازی‌های متناسب با سن کودک و مهارت‌های شما برای بازی با او به طی مراحل رشدکودکان کمک می‌کند. بچه‌ها تا قبل از دوسالگی به بازی‌های فردی علاقه‌مند هستند.

بازی‌کودکان در این سنین بیشتر با خودش یا اسباب بازی‌هایش است و آن چنان نیازی به همبازی نخواهد داشت. از سن دو تا سه سالگی کودکان بازی‌های موازی و نمادی را انجام می‌دهند. کودکان بعد از سه سالگی قادر به انجام بازی‌های مشارکتی هستند. به همین دلیل وجود یک همبازی در این سنین برای کودکان بسیار مهم است؛ چرا که او نیاز به تعامل با دیگران دارد.

برای آشنایی بیشتر با سایر روش های تقویت هوش کودک کلیک کنید.

اهمیت بازی کودکان تا سن 6 سالگی

اهمیت بازی کودکان

امروزه به دلیل شاغل بودن والدین، آن‌ها وقت کمتری برای بازی‌با کودک خود سپری می‌کنند. اکثرا با دادن تلفن همراه و روشن کردن تلویزیون می‌خواهند آنها را سرگرم کنند. کودکان نیاز دارند که با والدین خود وقت بگذرانند و فعالیت بیشتری داشته باشند. همراهی با بازی کودکان این اجازه را می‌دهد تا آن‌ها خلاقیت های خود را شکوفا کنند و باعث رشد سالم مغز شوند. در ادامه برخی از مهم‌ترین نتایج همراهی والدین با بازی کودکان را می خوانیم.

در هنگام بازی بسیاری از استعدادها و توانایی‌های کودکان شکوفا می‌شود.

بازی باعث تقویت ذهن و جسم می‌شود و همینطور به رشد مغزی کودک کمک شایانی خواهد کرد.

باعث افزایش توانایی یادگیری کودک در هر زمینه‌ای می‌شود و با قوانین و رعایت آن‌ها آشنا خواهد شد.

با بازی ارتباطات اجتماعی و مهارت‌های روانشناختی کودک تقویت می‌شود.

اسباب‌بازی‌های مناسب کودکان 1 تا 6 سال

بازی کودکان زیر3 ماه: اسباب‌بازی هایی با خطوط رنگی یا سیاه و سفید، جغجغه های متنوع

کودکان 4 تا 7 ماه: اسباب‌بازی های نرم و ژله ای یا پارچه ای

کودکان 8 تا 12 ماه: اسباب‌بازی هایی که نسبتا بزرگ هستند و سبدی برای قرار دادن اسباب‌بازی در آن و خالی کردن آنها. اسباب‌بازی‌های موزیکال یا سخنگو که با باتری یا شارژ کار می‌کنند

کودکان 1 تا 2 سال: توپ، اسباب‌بازی‌های کشیدنی، ماشین، کتاب داستان های ساده با اشکال بزرگ، بازی‌های فکری و هرم هوش

بازی‌کودکان 2 تا 3 سال: اسباب‌بازی‌های تقلیدی نظیر وسایل آشپزی، تلفن، ماشین، انواع عروسک، کالسکه، تاب، شن‌بازی یا خمیربازی.

از 4 سالگی به بعد می‌توانید از انواع بازی های فکری مناسب استفاده کنید. انواع عروسک ها یا ماشین ها و توپ ها می توانند مناسب این سن باشند.

برای آشنایی با اسباب بازی های مناسب کودک زیر دو سال کلیک کنید.

چگونه با کودکان 1 تا 6 سال بازی کنید

علاوه بر دانستن این موضوع که چه نوع اسباب‌بازی هایی متناسب با چه سنی هستند، باید اطلاعاتی در مورد بازی های متناسب با سن کودک هم داشته باشید.

مناسب ترین بازی‌کودکان 1 تا 2 سال: بازی های پرشی و ورزشی، استوپ رقص، آشپزی با ظروف پلاستیکی، بازی با توپ

بازی های مناسب کودکان 3 تا 4 سال: بازی با اشیاء بزرگسالان و تقلید رفتار آنها برای کودکان در این سنین جذاب است. نقاشی کشیدن، ساخت پازل و بازی های ساختمانی از دیگر بازی های مناسب این سن هستند.

بازی های مناسب کودکان 5 تا 6 سال: بازی های علمی و فکری (کارت بازی، جنگاو). افزایش خلاقیت (ساختن عروسک و کاردستی، نقاشی). بازی ساخت و ساز( لگو، خمیر بازی، اسلایم). تخلیه هیجان ( آب بازی، ترامپولین، ورزش). بازی های مهارتی( آشپزی، نمایش، قصه گویی، داستان گویی)

برای آشنایی با نحوه آموزش و تاثیرات شطرنج بر کودکان کلیک کنید.

فایده بازی گروهی کودکان

به طور کلی بازی‌کودکان فایده زیادی برای رشد آنها دارد؛ اما اینکه چطور آن بازی را انجام دهند نیز مهم است. امروزه بیشتر کودکان به تنهایی با یک موبایل یا تبلت بازی می‌کنند. اما والدین باید این موضوع را در نظر داشته باشند که بازی کردن با همسالان و دیگر کودکان، چیزهای بیشتری را به کودکان خواهد آموخت. بازی های گروهی، منجر به تقویت مهارت های ارتباطی شده و روحیه همدلی و کار تیمی را در برانگیخته خواهد کرد. از این رو علاوه بر بازی های که خودتان با کودک می‌کنید و سرگرمی هایی که خود او دارد؛ زمانی را در روز، او را در محیط هایی قرار دهید که کودکان دیگر نیز حضور دارند. مانند مهدکودک و یا پارک. برای اطلاع از نقش بازی در رشد کودکان کلیک نمایید.

انواع بازی کودکان در روانشناسی

بازی‌کودکان ، خود در روانشناسی به انواع مختلفی تقسیم می‌شود. در واقع هرکدام از بازی ها بر بخش مشخصی بر توانایی های کودکان تمرکز دارند. این دسته بندی در روانشناسی، شامل موارد زیر است.

  • بازی های فیزیکی و حرکتی
  • بازی های سازنده
  • انواع بازی های کلامی
  • بازی کردن به صورت فانتزی و خیالی
  • بازی کردن با قوانین مشخص و رسمی
  • استفاده از اینترنت و کامپیوتر برای بازی کردن

فواید بازی‌کودکان

به طور کلی هر بازی که کودکان انجام می‌دهند؛ برای رشد آنها مفید بوده و می‌تواند کمک کننده باشد. البته که رعایت کردن برخی از نکات زیر ضروری است. اما به طور کلی برخی از فواید بازی کردن آنها شامل موارد زیر است.

✨کودک را باانگیزه تر می‌کند

✨باهوش تر کردن کودک

✨رشد اجتماعی و عاطفی کودک را افزایش می‌دهد

✨خلاقیت و انعطاف پذیری کودک را بیشتر می‌کند

✨تمرکز بالاتر کودکان در حین بازی کردن

بازی‌نکردن با کودکان

کودکان همیشه نیازمند به بازی هستند. بازی‌نکردن موجب می‌شود از تجربیاتی که از بازی‌کودکان به دست می‌آید محروم شود. برخی از تاثیرات منفی بازی نکردن کودکان را می‌خوانیم. اگر فرزندتان به هر دلیلی بازی نمی‌کند و یا رفتار او تغییر کرده حتما برای مشاوره کودک کلیک کنید.

_ باعث افزایش لجبازی، پرخاشگری، رفتار خشونت آمیز می‌شود

_ باعث افسردگی و غمگین بودن، عدم توانایی در بروز احساسات و بی قراری می شود

_ عدم رشد کامل سیستم اعصاب مرکزی و عدم عملکرد مناسب مغز نسبت به زمانی که کودکان بازی می کنند.

_ نداشتن اعتماد به نفس و خجالتی بودن افراطی و اجتماعی نبودن هم از دیگر تاثیرات منفی عدم بازی با کودکان است.

نکاتی در ارتباط با بازی کودکان

نکات بازی کودکان

همانطور که پیش تر هم به آن اشاره شد؛ در مورد بازی کردن کودکان نکاتی وجود دارد که در صورت رعایت کردن آنها، کودک بیشتر می‌تواند از فواید ناشی از بازی کردن استفاده نمایند. متاسفانه بیشتر والدین، به این موضوع اهمیت نداده و آن را جدی نمی‌گیرند. در صورتی که حضور و مشارکت شما می‌تواند برای کودکان بسیار مهم باشد. برخی از این نکات، شامل موارد زیر می‌باشند.

  • در حین بازی کردن مهربان و صبور باشید
  • سعی کنید دیگر کودکان را نیز درگیر بازی کنید
  • مشارکت داشته باشید و فعال باشید

بهترین بازی هایی که کودکان می‌توانند انجام دهند

در این قسمت قصد معرفی بازی هایی را برای کودکان داریم که کودکان در سنین مختلف می‌توانند انجام دهند و بسیار هم برایشان مفید است.

یکی از این بازی ها، آب بازی است که می‌توانید برای آنها شرایطی را فراهم کنید تا به استخر رفته و یا با استفاده از سطل و شلنگ روی یکدیگر آب بریزند. این بازی بیشتر مناسب فصول گرم است و باید به میزان مصرف آب نیز توجه نمود.

در صندلی بازی نیز آنان باید سرعت عمل داشته و بتوانند سریع واکنش نشان دهند. انجام این بازی در مهمانی ها و تولدها بسیار سرگرم کننده است.

یکی دیگر از بازی های سرگرم کننده برای کودکان، پیدا کردن شی ای به وسیله صدا است. بدین صورت که کودک باید با چشمانی بسته به دنبال شی ای خاص بگردد و شما نیز باید به وسیله تولید صدا به او بگویید که چقدر نزدیک یا دور است.

بازی نقطه خط نیز منجر به افزایش تمرکز، دقت، توجه و حوصله شده و رعایت نوبت را به کودکان می‌آموزد. در این بازی کودک حق دارد تا هر بار دو نقط را به دیگر را وصل کرده و مربع هایی برای خود تشکیل دهد. در انتها هر فردی که مربع های بیشتری تشکیل دهد؛ برنده است.

امروزه سودوکوهای ساده تری برای کودکان طراحی شده است؛ که به وسیله آنها می‌توانند علاوه بر آشنایی با اعداد و تقویت مهارت ریاضی، تمرکز خود را نیز افزایش دهند.

پازل بازی کردن کودکان نیز منجر به تحریک احساس کنجکاوی، رشد مغزی، ارتقای استدلال فضایی، ایجاد هماهنگی میان دست و چشم و… در کودکان نیز می‌گردد.

سخن پایانی

بسیاری تاثیر بازی در روند رشدی کودک را بی اهمیت دانسته و توجهی به این موضوع نمی‌کنند. در صورتی که امروزه شاهد این موضوع هستیم که حتی بزرگسالان نیز نیاز به بازی کردن داشته و به آن علاقه دارند. از این رو باید از زمان تولد بازی های مختلفی را که متناسب با سن کودک است را شناخت و در آنها مشارکت داشت. در این مورد می‌توان از یک متخصص نیز کمک گرفت.

برای دریافت مشاوره در زمینه بازی‌کودکان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت شهری با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره