خود ارضایی در کودکان
خود ارضایی در کودکان یکی از چالشها و دغدغههای بسیار مهم برای والدین است. آنها اغلب در مواجهه با این موضوع بسیار نگران میشوند و سوالات زیادی برایشان به وجود میآید. برای مثال ممکن است با خود فکر کنید چرا کودک پاک و معصوم من باید به این زودی با مسائل جنسی درگیر شود و چطور میتوانم او را از این فعالیت بازدارم. ما در این مقاله تلاش کردهایم از منظر رشد روانی- جنسی این موضوع را بررسی کنیم و بهترین شیوه برخورد با کودک را به شما آموزش دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
خود ارضایی در کودکان نشانه های آن
خود ارضایی در کودکان به معنای لمس اندام جنسی توسط خود کودک است که باعث تحریک او شده و میتواند علائمی نظیر تنفس سریع، لرزش و گرگرفتگی را نیز به همراه بیاورد. در واقع خود ارضایی فعالیتی خود تحریکی است که برای کودک لذت و آرامش ایجاد میکند. این فعالیت با آنچه در سنین پایینتر اتفاق میافتد متفاوت است. برای مثال کودکان 2 ساله ممکن است در پی کشف بدن خود به اندام تناسلیشان نیز دست بزنند اما این امر خود ارضایی محسوب نمیشود.
بیشتر بخوانید : روانشناسی کودک
علل خود ارضایی در کودکان
متخصصان بر این باورند که تجربه خود ارضایی در کودکان اگر به صورت گذرا باشد امری طبیعی است و بسیاری از کودکان پیش دبستانی به دلایل مختلف دست به این کار می زنند. برای مثال ممکن است فرزند شما با کشف بدن خود حین لمس آلت تناسلی به این موضوع پی ببرد که دست زدن به این ناحیه می تواند حس خوبی برای او ایجاد کند. در نتیجه احتمال دارد این رفتار را تکرار نماید.
هم چنین کودک می تواند به تدریج یاد بگیرد که در برابر فشارهای روانی موجود در زندگی از این کار استفاده کند و به این ترتیب احساس لذت را جایگزین ترسها و اضطرابهای خود کند. در نتیجه انجام خود ارضایی زمانی که کودکان تحت فشار روانی قرار دارند، بیش از سایر مواقع دیده میشود. این نکته را در نظر داشته باشید که داشتن واکنشهای بسیار تند و خشن نه تنها این رفتار را کاهش نمیدهد بلکه در اکثر مواقع با ایجاد اضطراب بیشتر منجر به تشدید این رفتار میگردد.
بیشتر بخوانید : تربیت جنسی کودکان
واکنش مناسب در برابر خود ارضایی کودکان
واکنش مناسب در برابر خود ارضایی کودک در ترک یا تداوم این رفتار تاثیر بسزایی دارد. واکنشهای افراطی و خشن اغلب به تشدید خود ارضایی منجر میشود. و کودک را بیشتر در این مشکل درگیر میکند. ما در ادامه به مناسب ترین واکنشهایی که باید در برابر خود ارضایی کودکان از خود نشان دهید اشاره کردهایم:
1- داشتن تماس جسمانی و عاطفی کافی با کودک
بررسیها نشان میدهد بسیاری از کودکان اگر در طول روز به اندازه کافی از تماس جسمی برخوردار باشند به خود ارضایی روی نمیآورند. در نتیجه بسیار اهمیت دارد که مطمئن شوید حداقل یک ساعت در روز تماس نزدیکی با فرزندتان دارید و به نیازهای عاطفیاش پاسخ میدهید.
2- خود ارضایی در کودکان | استفاده از تکنیک حواس پرتی و تعیین قوانین
هنگامی که متوجه خود ارضایی در فرزندتان شدید در وهله اول تلاش کنید با استفاده از وسایلی که برای کودک جذاب است حواس او را از انجام این کار پرت کنید. در این مسیر میتوانید از اسباب بازیها یا برنامههای کارتونی مورد علاقه کودکان کمک بگیرید. اگر تلاشهای شما در این زمینه نتیجهای نمیدهد در قدم بعدی تلاش کنید تا مستقیما به رفتار کودک اشاره نمایید.
برای او توضیح دهید که این کار امری خصوصی است و دیگران نباید آن را مشاهده کنند. توجه داشته باشید که استفاده از روش بیتوجهی به طور کامل برای حذف این رفتار مناسب نیست. چرا که کودک رفتار شما را به عنوان مجوزی برای تکرار عمل خود در هر زمان و مکان برداشت میکند. پس در صورت مشاهده مکرر آن لازم است متناسب با سن و درک و فهم فرزندتان با او صحبت کرده و این رفتار را نادیده نگیرید.
3- توجه کردن به بافتی که رفتار در آن اتفاق می افتد
توجه کنید که ممکن است فرزندتان در شرایط تنش زا و استرس زا دست به خود ارضایی بزند. سعی کنید این رفتار فرزندتان را زیر نظر بگیرید و ببینید بیشتر در چه شرایطی انجام میشود. تلاش برای رفع استرسها یا شرایطی که عمل خود ارضایی را ترغیب میکنند، میتواند در حذف خود ارضایی در کودکان تاثیر بسزایی داشته باشد.
4- خودداری از تنبیه و روش های خشونت آمیز
بسیار اهمیت دارد که بتوانید در مواجهه با خود ارضایی کودک آرامش خود را حفظ نمایید و هیجانات منفیتان را مدیریت کنید. داشتن واکنشهای بسیار پرخاشگرانه نظیر فریاد کشیدن بر سر کودک، ناسزا گفتن، تحقیر کردن یا تنبیههای بدنی در کنار ایجاد فشار روانی نوعی جنگ قدرت را ایجاد میکند که در آن کودک میل زیادی به سرکشی پیدا کرده و برای نشان دادن مخالفت خود با شما این عمل را تکرار میکند.
چه زمانی خود ارضایی برای کودکان دردسر ساز می شود؟
همان طور که گفته شد دست زدن به خود ارضایی میتواند در فرایند رشد کودک امری طبیعی باشد و با نشان دادن واکنش مناسب میتوان از آن عبور کرد. اما در برخی شرایط خود ارضایی کودک به عنوان یک آسیب و مشکل در نظر گرفته میشود. پس حتما با یک روان شناس کودک صحبت کرده و در مورد وضعیت فرزندان از او مشورت بگیرید. در ادامه به ۶ موقعیت تعیینکننده اختلال خودارضایی کودک اشاره کردهایم. در صورت نیاز حتما برای دریافت مشاوره کودک اقدام کنید.
– وقتی که خود ارضایی در کودکان به یک فعالیت وسواسی تبدیل شود و عملکرد او را در حوزههای دیگر مختل نماید.
– زمانی که کودک به طور زودهنگام از متقابل بودن عمل جنسی توسط زن و مرد آگاهی پیدا کند.
– وقتی که کودک تلاش میکند فعالیت جنسی را با کودک دیگری امتحان کند.
– زمانی که والدین با هیچ روشی نمیتوانند حواس کودک را از انجام این کار پرت کنند.
– دفعات زیاد خود ارضایی به خصوص در زمانی که کودک تحت فشار و استرس قرار دارد.
– عدم درک خصوصی بودن این عمل و انجام خود ارضایی در جمع
برای دریافت مشاوره در زمینه خود ارضایی کودکان میتوانید با برترین متخصصان در مرکز تخصصی مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 تماس بگیرید.