برخورد با شخصیت نمایشی

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی

برخورد با شخصیت نمایشی می‌تواند یکی از چالش‌برانگیزترین مسائلی باشد که با آن مواجه می‌شوید. معمولاً افراد مبتلا به شخصیت نمایشی رفتارهای افراطی و هیجان‌های شدیدی را تجربه می‌کنند؛ و تمایل دارند همیشه کانون توجه اطرافیان خود قرار بگیرند. این مسئله می‌تواند چالش‌هایی را برای خانواده و دوستان آن‌ها به همراه داشته باشد؛ و باعث ایجاد و افزایش تنش‌ در زندگی شود. به همین خاطر شیوه برخورد با افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی دارای اهمیت زیادی است. اگر راه‌های برخورد با شخصیت نمایشی را به‌خوبی بشناسید می‌توانید بروز تنش در رابطه و زندگی‌تان را مدیریت کنید. به‌علاوه به خاطر داشته باشید که زندگی و ارتباط با کسی که درگیر این اختلال است نیاز جدی به کمک‌گرفتن از یک مشاور متخصص دارد. اگر در اطرافیان شما هم فردی با این اختلال وجود دارد، حتما مقاله را بخوانید.

برای دریافت مشاوره در زمینه برخورد با شخصیت نمایشی می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

 

رفتارهای فرد دچار اختلال شخصیت نمایشی

شخصیت نمایشی یا هیستریونیک یک دسته از اختلالات روانی است که ویژگی‌های اصلی آن احساس نیاز به جلب‌توجه دائمی، پاسخ‌های هیجانی اغراق‌آمیز و رفتارهای اغواکننده می‌باشند. بیماران مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی، بسیار حساس بوده و دوست دارند در کانون توجه قرار گیرند. به همین خاطر وقتی که این شرایط وجود نداشته باشد احساس نگرانی و اضطراب می‌کنند.

مطالعات نشان می‌دهد که این اختلال، در خانم‌ها بیشتر از آقایان است. البته شاید این موضوع به خاطر آن باشد که به‌طورکلی جوامع به رفتارهای نمایشی و اغواکننده از سوی زنان توجه بیشتری دارد. و این موضوع می‌تواند دلیلی برای بیشتر دیده‌شدن زنان مبتلا به این اختلال باشد. برای آشنایی بیشتر با اختلال شخصیت نمایشی کلیک کنید.

نکاتی که باید در برخورد با اختلال شخصیت نمایشی در نظر بگیرید

ابتدا در نظر داشته باشید که تشخیص اختلالات شخصیت تنها بر عهده متخصصین است و شما تنها با دیدن نشانه‌های زیر شاید بتوانید تا حدودی پی به ویژگی‌های شخصیت‌های نمایشی ببرید. به همین خاطر اگر این نشانه‌ها را در یکی از اطرافیان می‌بینید بهتر است هرچه سریع‌تر راجع به آن از یک مشاور کمک بگیرید.

  • احساس ناراحتی هنگامی که کانون توجه نیستند 
  • رفتار اغواگرانه یا تحریک‌کننده جنسی
  • هیجان‌های متغیر یا سطحی
  • ابراز احساسات سطحی و متغیر
  • استفاده از ظاهر جسمی برای جلب‌توجه 
  • تکلم مبهم یا برداشت‌گرایانه 
  • هیجان‌های نمایشی و مبالغه‌آمیز 
  • تلقین‌پذیری
  • در نظرگرفتن روابط صمیمی‌تر از آنچه که وجود دارد

برای آشنایی بیشتر با اختلالات شخصیت کلاستر b کلیک کنید.

گذشته مبتلایان به اختلال شخصیت نمایشی

شخصیت‌های نمایشی معمولاً در خانواده‌هایی رشد می‌کنند که والدین‌ آن‌ها شیوه‌های تربیتی متعارضی داشته‌اند. آن‌ها گاهی اوقات رفتاری را در فرزندشان تشویق می‌کنند و در یک زمان دیگر نسبت به این رفتار بی‌توجه هستند. همین موضوع باعث می‌شود که کودک متوجه نشود چطور می‌تواند رضایت والدین خود را به دست بیاورد. بعضی از کودکان در این شرایط برای رسیدن به توجه والدین دست به رفتارهایی می‌زنند که به‌اندازه رفتارهای نمایشی یا اغواگرایانه پررنگ هستند. در واقع می‌توان گفت که دلیل اصلی درگیری با اختلال شخصیت نمایشی این است که این افراد نمی‌دانند با استفاده از چه اصولی می‌توانند توجه مثبت دیگران را به سمت خود جلب کنند.

برخورد با شخصیت نمایشی  

روش های برخورد با شخصیت نمایشی

شیوه رفتار و برخورد مناسب با مبتلایان به شخصیت نمایشی یکی از چالش‌های اساسی برای اطرافیان آن‌ها است. برای مثال اگر به‌عنوان همسر با فرد مبتلا به شخصیت نمایشی زندگی می‌کنید احتمالاً از رفتارهای همسرتان سردرگم شده‌اید. زیرا که همسرتان ممکن است هم به شما وابستگی عاطفی داشته باشد هم به دنبال تمجید و تحسین دیگران باشد. یا کوچک‌ترین کم‌توجهی از جانب شما را به‌عنوان یک مشکل بزرگ و فاجعه‌بار تلقی کند.

چالش دیگری که ممکن است ایجاد شود این است که افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی قادر به ایجاد یک رابطه عمیق با شریک خود نیستند؛ و نمی‌توانند یک رابطه باثبات را تجربه کنند. ازاین جهت اگر بخواهید یک زندگی باکیفیت‌تر را تجربه کنید بهتر است شیوه برخورد با شخصیت نمایشی را بدانید.

از مسخره کردن آن‌ها خودداری کنید

افراد مبتلا به شخصیت نمایشی نسبت به تمسخر دیگران بسیار حساس هستند. این مسئله باعث تشدید رفتارهای افراطی و هیجان‌های شدید آن‌ها می‌شود. یادتان باشد که آن‌ها درگیر یک بیماری جدی هستند؛ و تغییر برای‌شان بسیار دشوار است. پس تا جایی که می‌توانید از رفتارهایی مثل مسخره کردن، برچسب زدن یا تحقیر آن‌ها خودداری کنید.

با آرامش انتقاد کنید

بیماران نمایشی اعتمادبه‌نفس بسیار پایینی دارند. به همین خاطر انتقادکردن می‌تواند به‌شدت آن‌ها را دچار مشکل کند. انتقاد برای آن‌ها به این معنی است که نتوانسته‌اند توجه و تأیید کامل شما را به دست بیاورند. همین موضوع می‌تواند اضطراب و فشار روانی بسیاری را برای آن‌ها به همراه داشته باشد. پس اگر می‌خواهید از یک شخصیت نمایشی انتقاد کنید بهتر است این کار را به‌آرامی انجام دهید. برای مثال در کنار انتقادتان ویژگی‌های خوب شان را بیان کنید؛ بگویید که این صرفاً نظر شما است؛ و به‌ویژه به‌جای هدف قراردادن فرد، رفتار او را مورد هدف قرار دهید.

تأیید توانایی‌ها و رفتارهای مطلوب  

شخصیت‌های نمایشی تمایل دارند همیشه مورد تأیید قرار بگیرند. زیرا این کار باعث می‌شود تا احساس ارزشمندی بیشتری در خود احساس کنند. در نتیجه شناسایی توانایی‌ها و تأیید ویژگی و عملکرد مثبت‌شان می‌تواند تأثیر زیادی در بهبود رابطه با این افراد ایجاد کند. سعی کنید به‌جای تأیید کردن رفتارهای اغواگرایانه و هیجانی آنها جنبه‌های مثبت شخصیت‌شان را شناسایی کرده و به آن‌ها کمک کنید تا این ویژگی‌ها را رشد دهند. این کار شما تا حد زیادی اعتمادبه‌نفس واقعی را به این بیماران برمی‌گرداند.

رفتار با حدومرز مشخص 

افراد دارای شخصیت نمایشی برای اینکه کانون توجه قرار بگیرند ممکن است دست به هر کار فریبنده یا کودکانه بزنند. این افراد برای اینکه بتوانند بر ر‌وی دیگران تأثیر بگذارند همیشه نقش یک فرد قربانی و مظلوم را بازی می‌کنند. ازاین‌جهت اگر با یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی در ارتباط هستید باید حد و مرزهای رفتاری را برای خودتان مشخص کنید و به قوانین خود پایبند باشید تا بازیچه رفتارهای نمایشی و اغواگرایانه این افراد نشوید.

به‌عنوان‌مثال اگر در یک گفتگو همسر شما رفتار اغراق‌آمیز و اغواکننده انجام داد، شما باید حواستان باشد تا درگیر این تعارض نشوید و گفتگو را به زمان بعد موکول کنید. 

صبور بودن و پذیرش مشکل 

افراد دارای شخصیت نمایشی خودآگاهی پایینی از رفتارها و ویژگی‌های خود دارند. به عبارتی آنها رفتارهای نمایشی و هیجان‌های مبالغه‌آمیز خود را عادی و طبیعی می‌دانند. یک فرد نمایشی از دوران کودکی یاد گرفته است که دنیا و اطرافیانش را این‌گونه ببیند. در نتیجه نباید انتظار داشت تا این افراد با نصیحت‌کردن یا صحبت رفتارشان را تغییر دهند در نتیجه مهم است که اطرافیان این افراد ویژگی‌های آن‌ها را بشناسند و این شرایط را درک کنند. 

نادیده‌گرفتن رفتارهای‌ مبالغه‌آمیز و هیجان‌های شدید 

در برخورد با شخصیت نمایشی باید بدانید که او دست به هر کاری می‌زند تا توجه اطرافیانش را جلب نماید. به یاد داشته باشید که توجه بیش از اندازه به این‌گونه رفتارها می‌تواند باعث تقویت این رفتارها و هیجانات نامطلوب شود. به‌عبارت‌دیگر هر بار که رفتار ناشایستی انجام می‌دهد، جیغ می‌کشد، شکایت می‌کند و… به او توجه نکنید. زیرا توجه شما باعث افزایش احتمال تکرار رفتار نامطلوب می‌شود.

برای انجام تست شخصیت شناسی کلیک کنید.

کسب اطلاعاتی در زمینه اختلال شخصیت نمایشی

در برخورد با شخصیت نمایشی همچنین باید اطلاعاتی در مورد این اختلال کسب کرده و نشانه های این بیماری را به خوبی بشناسید. این موضوع باعث می‌شود تا بیشتر با دیدگاه آنها آشنا شده و متناسب با الگوهای رفتاری آنها واکنش نشان دهید. همچنین بیشتر آنها را درک کرده و مقاومت کمتری در مقابل آنها داشته باشید.

کمک به آنها برای خودشناسی

علاوه بر اینکه در برخورد با شخصیت نمایشی ، باید خودتان اطلاعاتی در این زمینه کسب کنید؛ به آنها نیز کمک کنید تا بهتر این اختلال و یا حتی ویژگی های شخصیتی خود را بشناسند. با اینکه افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی، گارد زیادی در این مورد دارند. اما می‌توانید به آنها کمک کنید تا اینکار را انجام دهند.

داشتن توقعات واقع بینانه از آنها

این نکته را فراموش نکنید که نشانه های این اختلال در افراد از دوران کودکی شکل گرفته و بسیار ریشه است. از این رو تغییر یا درمان آنها دشوار است. به همین دلیل از آنها توقع نداشته باشید تا یک شبه تغییر اساسی بکنند و درمان شوند. بلکه در برخورد با شخصیت نمایشی به آرامی پیش رفته و توقعات واقع بینانه داشته باشید.

برخورد با شخصیت نمایشی و اهمیت مشاوره

شخصیت نمایشی بیماری است که علاوه بر خود فرد اطرافیان او را نیز درگیر خواهد کرد. ارتباط داشتن با این افراد برای مدت طولانی می‌تواند بسیار فرساینده یا ناراحت‌کننده باشد. به همین خاطر توصیه می‌شود که علاوه بر خود بیمار اطرافیان نیز مورد درمان‌هایی مثل خانواده‌درمانی قرار بگیرند. این کار باعث می‌شود تا شما شناخت بهتری نسبت به این بیماری داشته باشید. و به‌علاوه راه‌هایی را برای ارتباط با فرد بیمار یاد بگیرید. در نتیجه سلامت روان خود شما نیز کمتر به خطر خواهد افتاد.

پس اگر درگیر ارتباط با یک بیمار نمایشی شده‌اید یکی از اولین و بهترین راهکارها کمک‌گرفتن از یک مشاور متخصص است. حتی اگر خود بیمار حاضر نیست برای درمان اقدامی انجام دهد شما می‌توانید با کمک‌گرفتن از یک مشاور اطلاعات خود را راجع به این بیماری بیشتر کنید؛ و راه‌های صحیح ارتباط با بیمار را یاد بگیرید. برای دریافت خدمات درمان شخصیت نمایشی کلیک کنید.

رفتارهایی که نباید در برخورد با شخصیت نمایشی از خود نشان دهید

نبایدها در برخورد با شخصیت نمایشی

برخورد با شخصیت نمایشی بایدها و نبایدهای زیادی دارد. در قسمت قبلی در مورد رفتارهایی توضیح دادیم که باید با آنها داشته باشید؛ اما به طور کلی نباید به فشار زیادی به آنها وارد کرده و یا انتظار داشته باشید تا به طور کلی طبق خواسته های شما رفتار کنند. آنان نیازمند توجه زیادی هستند؛ پس اگر چنین چیزی را به آنها بدهید؛ در حال دامن زدن به این اختلال در آنها هستید. همچنین نباید به آنها توهین کرده و یا به دلیل ابتلا به این اختلال آنها را سرزنش نمایید.
آنها خودشان می‌دانند که به مبتلا به این اختلال هستند؛ پس لزومی ندارد که مدام به آنها بگویید که تو دنبال توجهی و یا تو فقط میخوای خودنمایی کنی!

با گفتن چنین حرف هایی تنها به او احساس گناه و شرم داده و هیچ کمک دیگری نخواهید کرد.

روایتی واقعی در برخورد با شخصیت نمایشی

اگر اطرافیان فرد شخصیت نمایشی به درستی بدانند که با او چگونه برخورد کنند؛ تا حد زیادی در فرایند درمان و یا حتی ترغیب به درمان شدن، به او کمک خواهند کرد. در اینجا قصد داریم در مورد کیس واقعی صحبت کنیم که با رفتارهای درست مادرش توانست نشانه های این اختلال را تا حد زیادی در خود کاهش دهد.

دختر 30 ساله ای که مبتلا به اختلال نمایشی بود و این موضوع را می‌دانست به صورت مداوم در روابط عاطفی خود شکست خورده و پسرها دقیقا به دلیل همین رفتارها او را رها می‌کردند. اما او این موضوع را نپذیرفته و تصور می‌کرد تا پسرها دچار مشکل هستند. پدر این دختر فوت شده بود و او با مادرش زندگی می‌کرد و هیچ خواهر و برادر دیگری نیز نداشت. مادر که خود از این موضوع ناراحت بود با کمک مشاور توانست نحوه برخورد با شخصیت نمایشی را بیاموزد و با رفتارها و واکنش های درست به دختر او را در روابطش عاطفی اش نیز کمک کرد. این فرایند تقرببا 6 ماه طول کشید و دختر هنوز هم به جلسات درمانی خود ادامه می‌دهد. همچنین توانسته است که یک رابطه عاطفی خوب را آغاز کند.

سخن پایانی

برخورد با شخصیت نمایشی مخصوصا اگر شما از نزدیکان فرد باشید؛ اصلا کار ساده ای نیست. چرا که او مدام در حال خودنمایی است و همه توجه ها باید به سمت او باشد. به دلیل نشانه های این بیماری، حتی ممکن است به اختلالات دیگر نیز مبتلا شوند. از این رو بهتر است در ابتدا اطرافیان از متخصص کمک گرفته و در مرحله بعدی فرد مبتلا را تشویق کنند تا او نیز برای درمان اقدام نمایند.

برای دریافت مشاوره در زمینه برخورد با شخصیت نمایشی می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت شهری با شماره 9099070354 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

 

 

سؤالات متداول

همسرم در حضور مردان دیگر دست به رفتارهای اغواگرایانه می‌زند، چطور می‌توانم این مشکل را برطرف کنم؟

بهتر است برای ارتباط با همسرتان حد و مرزهای مشخصی داشته باشید و زمانی که احساس می‌کنید او در حال زیر پا گذاشتن این مرزهاست این موضوع را به او یادآوری کنید.

کانال تلگرام روانشناسی      اینستاگرام روانشناسی


شماره تماس ذهن نو
دکمه بازگشت به بالا
دریافت مشاوره