گرگرفتگی در بارداری | علل و نحوه درمان آن

گرگرفتگی در بارداری حالتی است که بسیاری از مادران آن را تجربه میکنند. در این دوران زندگی شما بسیار متفاوت تر از آنچه میشود که تصورش را میکنید. حتی اگر فردی سرمایی هم باشید؛ احساس گرگرفتگی وقت و بیوقتی که تجربه میکنید؛ شما را آزاد خواهد داد. اما باید بدانید که این حالت طبیعی بوده و مشکلی برای جنین شما ایجاد نمیکند. در صورتی که نسبت به آن آگاه بوده و دلیلش را بدانید. این موضوع به دلایل مختلفی ایجاد میشود؛ که بهتر است در مورد آنها اطلاعاتی کسب کرده و از متخصص کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره بارداری کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه گر گرفتگی در بارداری میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
گر گرفتگی در بارداری به چه معناست؟
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که به طور ناگهانی و با اینکه در جای خنکی هم هستید؛ احساس گرمای زیادی را تجربه کنید. جوری که انگار در یک کوره نشسته اید. حال تصور کنید که در دوران بارداری ، این قضیه، به طور مکرر برای برخی از مادران ایجاد میشود. این حالت اصلا خوشایند نبوده و زندگی روزمره مادران به این دلیل تحت تاثیر قرار میگیرد. البته در بیشتر موارد، شاهد بروز این حالت در ابتدای بارداری هستیم و با گذشته سه ماهه اول، دیگر کمتر این اتفاق میافتد.
تفاوت تب با گرگرفتگی در بارداری
باید بدانید که تب با گرگرفتگی در بارداری متفاوت است. در بسیاری از موارد، زن باردار تب دارد و تصور میکند که تنها گرگرفته است. اما تب، پیامدهای جدی برای مادر و جنین دارد و حتما باید دمای بدن مادر کنترل شود. در صورتی که گرگرفتگی یک حالت موقتی است و به زودی برطرف میشود. تنها ممکن است چندبار در طی یک روز تجربه شود. برای اطلاع از انواع علائم بارداری کلیک کنید.
نشانه های گر گرفتگی در بارداری
برخی از نشانه هایی که همراه با گرگرفتگی بارداری تجربه میشود؛ شامل موارد زیر است.
- گرمایی که در بدن و صورت منتشر میشود
- احساس چنین گرمایی در مدت زمان کوتاه، اما چندبار در روز
- شدت این گرما متغیر است؛ گاهی ملایم و گاهی بسیار شدید است
- بیشتر شدن ضربان قلب
- قرمزی صورت
- تعریق
علت بروز گرگرفتگی در بارداری
اصلی ترین علت تجربه گرگرفتگی در بارداری ، افزایش میزان پروژسترون و کاهش استروژن خون است. اما دلایل دیگری نیز برای این موضوع وجود دارد که بسته به اینکه مادر در کدام ماه بارداری است؛ متفاوت خواهد بود.
اوایل بارداری
همانطور که پیش تر هم گفته شد؛ بیشتر شاهد بروز این حالت در اوایل دوران بارداری هستیم. در سه ماهه اول بارداری، به این دلیل که هورمون ها بهم ریخته اند؛ مادر چنین حالتی را تجربه کرده و حالت تهوع و بالا آوردن های مکرر نیز آن را تشدید میکند.
اواخر بارداری | گر گرفتگی در بارداری
در این دوران نیز، گرگفتگی بارداری، بیشتر تحت تاثیر تغییرات هورمونی است. اما در این دوران، عواملی مانند تحرک جنین، بالاتر رفتن جریان خون برای تغذیه جنین و البته سخت تر شدن تحرک مادر، در این زمینه بسیار نقش دارند.
عوامل تشدید کننده
برخی از شرایط در دوران بارداری، تعدیل کننده و یا تشدید کننده گرگرفتگی هستند. دقیقا به همین دلیل است که برخی از مادران، به این دلیل بسیار اذیت میشوند؛ و برخی دیگر مشکلی با آن ندارند. برخی از این عوامل، شامل موارد زیر است.
- افزایش وزن مادر . برای درمان اضافه وزن در بارداری کلیک کنید.
- بیشتر شدن متابولیسم بدن او
- بینظمی در برنامه خواب و بیداری
- تجربه استرس و اضطراب
- احساس تنش و عصبانیت
- پرکار شدن تیروئید
- کم آبی بدن
- قرار گرفتن در معرض هوای گرم
- خوردن غذاهای تند، کافئین و یا غذاهای پرادویه
- کاهش قندخون
- نداشتن برنامه مشخصی برای غذا خوردن
- دوش آب گرم طولانی
- رفتن به سونا یا استخر آب گرم
پیامدهای ناشی از گرگرفتگی در بارداری
این گرگرفتن ها شرایط بارداری را برای مادران بسیار از سخت تر چیزی که هست میکند. در واقع، هربار که آنها چنین چیزی را تجربه میکنند؛ مشکلات زیر برای آنها پیش خواهد آمد.
- بروز احساس ضعف، بیحالی و خستگی در بارداری
- سرگیجه و سردرد
- خشک شدن دهان
- کم شدن تمرکز
- حس کلافگی و عصبی شدن
- تشدید شدن حالت تهوع و استفراغ
پیشگیری و درمان گر گرفتگی در بارداری
اما چطور میتوان از بروز گر گرفتگی پیشگیری کرده و یا آن را درمان کرد. با اینکه در نهایت، این گرما آزاردهنده خواهد بود؛ اما به هرحال با روش های زیر میتوان مشکلات ناشی از آن را به حداقل رساند.
1- پوشیدن لباس مناسب
متخصصین در این دوران پوشیدن لباس های آزاد و گشاد را پیشنهاد میکنند؛ تا هم به جنین فشار وارد نشود و هم امکان گردش هوا وجود داشته باشد. همچنین بهتر است مادر، بیشتر از لباس های خنک و نخی استفاده کند؛ تا کمتر تحت تاثیر گرما قرار گیرد.
2- دور شدن از فضاهای گرم | گر گرفتگی در بارداری
مادران بهتر است از قرارگیری در معرض نور مستقیم خورشید و وسایل حرارتی نیز پرهیز نمایند. حتی در صورت خارج شدن از خانه، در سایه حرکت کرده و حتما وسایلی مانند بادبزن، پنکه کوچک همراه داشته باشند.
3- اصلاح برنامه غذایی
یکی از اصلی ترین راه های درمان چنین حالتی، اصلاح برنامه غذایی و مصرف آب زیاد است. مادران نباید در این دوران، زیاد غذاهای تند و پرادویه بخورند و یا کافئین بنوشند. نمک کمتری استفاده کرده و میوه و سبزیجات را جایگزین نمایند. توصیه می کنیم مقاله برنامه غذایی برای زنان باردار را مطالعه نمایید.
4- داشتن خواب کافی | گر گرفتگی در بارداری
برای درمان گر گرفتگی بارداری ، منظم و به اندازه کافی بخوابید. داشتن خواب با کیفیت شما را از استرس و تنش دور کرده و احتمال بروز چنین حالتی را نیز به حداقل میرساند.
5- دوش آب ولرم و استخر
هر روز دوش گرفتن و یا آب درمانی نیز در کاهش بروز این حالت نقش دارد. چرا که دمای بدن را کاهش داده و از نظر روانی نیز برای مادر لذتبخش است.
6- کنترل کردن وزن | گر گرفتگی در بارداری
از آنجایی که یکی از دلایل اصلی گر گرفتگی در بارداری وزن بالای مادر است؛ برای جلوگیری از بروز این حالت؛ مادر باید وزن خود را در این دوران کنترل کرده و اضافه وزن خود را تا حد امکان کاهش دهد. اینکار باید به صورت اصولی و تحت نظر یک متخصص صورت گیرد.
چه زمانی این گرگرفتگی خطرناک است؟
در بیشتر موارد، این گر گرفتگی عادی بوده و دلیل مشخصی هم دارد. اما در صورتی که با نشانه های زیر همراه باشد؛ خطرناک است و باید پیگیری شود.
- همراه با گرما احساس خارش هم داشته باشید
- دمای بدن بیشتر از 38.5 بشود
- بدن کم آب است
- همراه با احساس سرگیجه و ضعف است
- تعریق، حتی تا شش هفته بعد از تولد نوزاد نیز درمان نمیشود
سخن پایانی
برای دریافت مشاوره در زمینه گر گرفتگی در بارداری میتوانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 تماس بگیرید.
گرگرفتگی در بارداری معمولاً به دلیل تغییرات هورمونی (به ویژه افزایش استروژن) و افزایش جریان خون ایجاد میشود. عوامل دیگری مانند استرس، گرمای محیط یا مصرف کافئین نیز میتوانند آن را تشدید کنند.
واقعا خسته نباشید